Juhász Gábor
Juhász Gábor

A Mészáros Lőrinc-féle MKB pénzeli az Avalue Kft.-t, amely megveszi Vajnának a Lapcomot, benne a Bors bulvárlappal.

„Az ügyletről semmilyen megbízható részletinformáció sem szivárgott ki. Így az sem, hogy ki finanszírozza, bár nem lenne meglepő, ha a Balog–Mészáros–Szemerey-trió által uralt MKB itt is feltűnne” - írta a HVG augusztus elején annak kapcsán, hogy Andy Vajna Avalue Kft.-je fel akarja vásárolni a Lapcom Zrt-t, a Bors bulvárlap és két nagy megyei nap kiadóját. Így is történt: az Avelue-t tokkal-vonóval elzálogosították az MKB-nél.

Az ügylet logikája egyszerű: a kormányközeli üzletemberekkel kezében levő bank a filmügyi kormánybiztosnak hitelez, hogy megvegye a kajmán-szigeteki tulajdonosától az erősen nyereséges Lapcomot, hogy aztán majd az onnan kivett osztalékból az Avalue visszafizethesse a kölcsönt. Ami több milliárdos tétel lehet – egyes számítások szerint közelíthet a 10 milliárdhoz -, hiszen a Lapcom nemcsak újságokat nyomtat, de szinte pénzt is: 2015 és 2016-ra 1-4-1,4 milliárd forint osztalékot fizetett. A két megyei lapja – a győri Kisalföld és a szegedi Délmagyarország – egyeduralkodó a térségében, az országos Bors ugyan második a százezres Blikk mögött, de 56 ezer példányban fogy naponta. A Lapcom megszerzése azért is sürgős, mert így Vajna hozzájut Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt csongrádi hátországának kulcskiadványához.

Ezzel folytatódik az MKB nyomulása a sajtófinanszírozásban, amit a HVG augusztus 10-ei címlapsztorija részletesen elemzett. Vajna korábban már a TV2-ügylethez is kapott MKB-pénzt, az Origo-vásárlásban is részt vállalt a bank, legutóbb pedig arra adott milliárdokat, hogy Heinrich Pecina osztrák üzletember cége, a Media Development Management Kft. megvegye a Russmedia-csoportot, három északkelet-magyarországi megyei napilap kiadóját.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Orbán már a két padsor között támaszkodik – fotó

Orbán már a két padsor között támaszkodik – fotó

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Olyan grafikus erőt pakol az Intel a 2019-es processzorokba, hogy nem lesz szükség plusz videokártyára

Olyan grafikus erőt pakol az Intel a 2019-es processzorokba, hogy nem lesz szükség plusz videokártyára

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Firefoxot használ? Nyomjon rá most a frissítésre, hasznos újítások érkeztek bele

Firefoxot használ? Nyomjon rá most a frissítésre, hasznos újítások érkeztek bele