szerző:
Torontáli Zoltán
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár szinte semmi érdemlegesre nem lehet használni, kötelező jelleggel elindul a tesztidőszak a Cégkapun.

Augusztus 31-ig kell regisztrálni a társaságoknak a Cégkapura, arra a vállalkozások számára létrehozott netes ügyintézési rendszerre, amely hasonló lesz ahhoz, amit a lakossági ügyintézésben az Ügyfélkapu nyújt. A kötelezettség egyelőre elég puha, hiszen csak a regisztrációra vonatkozott, nem a használatra, és gyakorlatilag szankció sem jár azért, ha egy cég nem tartja a határidőt.

Ennek az az oka, hogy a Cégkapu december végéig csak tesztüzemmódban működik, használata csak jövőre lesz kötelező. Addig a céges ügyintézők jobbára csak nézelődhetnek a honlapon, próbálgathatják azt a pár űrlapot, amely első körben elérhetővé válik, az állami hivatalokkal való ügyintézés módja azonban egyelőre nem változik.

A Cégkapu weboldala
©

A cegkapu.hu domain egyébként egy magáncég tulajdonában van, ami kisebb zavart okozhat, bár laikusként is elég hamar rá lehet jönni, hogy máshol kell keresni a hivatalos állami honlapot. (Az ugyfelkapu.hu sem az Ügyfélkapu címe, de az legalább nem vezet sehova, és ott is rá kell jönni a felhasználónak, hogy a magyarorszag.hu vagy az ugyfelkapu.gov.hu a jó megoldás.) A Cégkaput a cegkapu.gov.hu oldalra építik fel, igaz, már a regisztrációnál is automatikusan egy másik állami domainre irányítják a látogatókat.

„A rendszer januártól élesedik, és várhatóan 2018 végére lesz teljes, ekkorra válik elérhetővé számos ügyintézés a honlapon keresztül, ami 2017. októbertől várhatóan 50 űrlappal indul” – mondja Fekete Zoltán Titusz, az RSM Hungary adómenedzsere. A fejlesztés uniós pénzből valósul meg, összesen 8,4 milliárd forintos brüsszeli támogatásból újítják meg a magyarorszag.hu portált, ennek szerves része a Cégkapu létrehozása. Nem az eddigi rendszerek egyesítéséről, hanem sokkal inkább teljesen új fejlesztésről van szó.

©

A leglényegesebb eleme a Cégkapunak a személyre szabott ügyintézési felület lesz, ezen keresztül a regisztrált cégek regisztrált ügyintézői követhetik majd nyomon a hivatalos eljárások állását. A megoldás lelke egy központi tárhely, oda érkezik majd be minden olyan dokumentum, amely a céges ügyintézések kapcsán a hivatalok és a cégek közötti kommunikációban létrejön. Jövőre, az éles üzem beindulásától kezdve a vitás esetekben már az lesz perdöntő, hogy ide mikor és milyen tartalommal érkeztek be az űrlapok vagy dokumentumok.

Az RSM tapasztalatai szerint a nagyobb cégek számára széles körben ismert a regisztrációs kötelezettség, és jellemzően eleget is próbálnak tenni regisztrációs kötelezettségüknek az augusztus 31-i határidőig.

A cégkapus regisztráció az egyéni vállalkozókat nem érinti, ők továbbra is az Ügyfélkapun keresztül kommunikálnak majd a hivatalokkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán és Kurz most még keménykedik, de kedvükben jár Brüsszel a menekültek ügyében

Orbán és Kurz most még keménykedik, de kedvükben jár Brüsszel a menekültek ügyében

Rolling Stone: Már nem a Beatles lemeze vezeti minden idők legjobb albumainak listáját

Rolling Stone: Már nem a Beatles lemeze vezeti minden idők legjobb albumainak listáját

Már ötvennél is többen igazoltan fertőzöttek a szegedi börtönben

Már ötvennél is többen igazoltan fertőzöttek a szegedi börtönben