szerző:
MTI/hvg.hu

A miniszterelnök szerint az ügy mérgezi a két ország jó kapcsolatát.

Magyarország készen áll arra, hogy méltányos alkut kössön, hogy minél előbb le lehessen zárni a Magyarország és Horvátország történelmileg jó kapcsolatát mérgező vitát a Mol szerepéről az INA horvát energiavállalatban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután megbeszélést folytatott Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel.

Ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy a megállapodásnak méltányosnak kell lennie, és minél előbb köttessen meg, „és akkor minden szinten helyreállhatnak a kapcsolatok".

A mi részünkről megvan a jóindulat. Szeretnénk lehűteni a kedélyeket

– tette hozzá a miniszterelnök. Az a méltányos, ha az INA-t a horvátok "visszakapják" – fogalmazott a tárgyalás után angolul. Orbán szerint ez egy üzleti ügy, nem kormányzati kérdés.

Mindez elég furcsa annak fényében, hogy szeptember elején a magyar kormány éppen a Mollal kapcsolatos vitára hivatkozva vétózta meg Horvátország csatlakozását az OECD-hez.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a mostani tárgyaláson az INA-val kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar állam hajlandó támogatni a horvát kormány azon törekvéseit, hogy visszavásárolja az INA részesedését a Moltól. A politikai akarat már világos, de még meg kell találni azt a modellt, amely igazságos az eddigi magyar befektetésekkel szemben, de reálisan állapítja meg az INA-részvények értékét – szögezte le a horvát kormányfő.

Mint mondta: Horvátország csatlakozna a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) és reményei szerint Magyarország támogatja ezt.

A Mol horvátországi beruházása miatt Hernádi Zsoltot, a társaság elnök-vezérigazgatóját akarta bíróság elé állítani Zágráb. Hernádit a horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy 10 millió euróval vesztegette meg Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőt annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol–INA vállalat irányításában. Emiatt hosszú ideig nemzetközi elfogatóparancs is érvényben volt ellene. A legújabb fejlemény a szövevényes ügyben az, hogy Hernádi az Emberi Jogok Európai Bíróságán perelte be Horvátországot.

A Mollal és vezérével, Hernádi Zsolttal szemben 2014-ben indított eljárás hivatalosan október végén zárult le, amikor a horvát állam az utolsó pert is elveszítette. A svájci szövetségi bíróság elutasította Zágráb keresetét, amelyben azzal vádolta a Molt, hogy korrupcióval szerezte meg az INA irányítását, nem teljesítette a részvényesi szerződésben vállalt befektetéseit, és megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Nem hiszek abban, hogy kamaszokat már késő nevelni"

"Nem hiszek abban, hogy kamaszokat már késő nevelni"

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

Puzsér miatt jelentkezett be egy új jelölt a főpolgármesteri posztra

Puzsér miatt jelentkezett be egy új jelölt a főpolgármesteri posztra

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Vegye fontolóra a következményeket - üzeni a nukleáris megállapodást felmondó Trumpnak a német külügyminiszter

Vegye fontolóra a következményeket - üzeni a nukleáris megállapodást felmondó Trumpnak a német külügyminiszter

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!