szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök szerint az ügy mérgezi a két ország jó kapcsolatát.

Magyarország készen áll arra, hogy méltányos alkut kössön, hogy minél előbb le lehessen zárni a Magyarország és Horvátország történelmileg jó kapcsolatát mérgező vitát a Mol szerepéről az INA horvát energiavállalatban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután megbeszélést folytatott Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel.

Ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy a megállapodásnak méltányosnak kell lennie, és minél előbb köttessen meg, „és akkor minden szinten helyreállhatnak a kapcsolatok".

A mi részünkről megvan a jóindulat. Szeretnénk lehűteni a kedélyeket

– tette hozzá a miniszterelnök. Az a méltányos, ha az INA-t a horvátok "visszakapják" – fogalmazott a tárgyalás után angolul. Orbán szerint ez egy üzleti ügy, nem kormányzati kérdés.

Mindez elég furcsa annak fényében, hogy szeptember elején a magyar kormány éppen a Mollal kapcsolatos vitára hivatkozva vétózta meg Horvátország csatlakozását az OECD-hez.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a mostani tárgyaláson az INA-val kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar állam hajlandó támogatni a horvát kormány azon törekvéseit, hogy visszavásárolja az INA részesedését a Moltól. A politikai akarat már világos, de még meg kell találni azt a modellt, amely igazságos az eddigi magyar befektetésekkel szemben, de reálisan állapítja meg az INA-részvények értékét – szögezte le a horvát kormányfő.

Mint mondta: Horvátország csatlakozna a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) és reményei szerint Magyarország támogatja ezt.

A Mol horvátországi beruházása miatt Hernádi Zsoltot, a társaság elnök-vezérigazgatóját akarta bíróság elé állítani Zágráb. Hernádit a horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy 10 millió euróval vesztegette meg Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőt annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol–INA vállalat irányításában. Emiatt hosszú ideig nemzetközi elfogatóparancs is érvényben volt ellene. A legújabb fejlemény a szövevényes ügyben az, hogy Hernádi az Emberi Jogok Európai Bíróságán perelte be Horvátországot.

A Mollal és vezérével, Hernádi Zsolttal szemben 2014-ben indított eljárás hivatalosan október végén zárult le, amikor a horvát állam az utolsó pert is elveszítette. A svájci szövetségi bíróság elutasította Zágráb keresetét, amelyben azzal vádolta a Molt, hogy korrupcióval szerezte meg az INA irányítását, nem teljesítette a részvényesi szerződésben vállalt befektetéseit, és megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolcaddöntős a Porto és a Liverpool

Nyolcaddöntős a Porto és a Liverpool

Dacia árban jöhet a legolcsóbb elektromos Volkswagen

Dacia árban jöhet a legolcsóbb elektromos Volkswagen

A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelői szakmát

A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelői szakmát