szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedvezőek a növekedési mutatók az Európai Unió északnyugati és keleti tagállamaiban, ahol egyre inkább szakmunkáshiány mutatkozik – állapítja meg a német Deutsche Welle, mely összeállításában egy cseh cég példáján mutatja be: a munkaerőhiány komolyan akadályozza a fejlesztési terveket abban a Csehországban, ahol a legalacsonyabb a munkanélküliség az egész Európai Unióban – mindössze 2,7%.

Ehhez képest nemigen lehet érteni, hogy miért is bukott el a választásokon a baloldali kormány, és miért győzött a populista Ano párt. Andrej Babis, aki korábban pénzügyminiszter volt, és Csehország egyik legfontosabb üzletembere, tisztában volt azzal, hogy az alacsony munkabérek, melyek korábban a gyors növekedést garantálták, immár elveszítették a létjogosultságukat. A szakmunkás- vagy épp orvoshiány ugyanis elsősorban azért lép fel Csehországban és az EU keleti, egykori szocialista államaiban, mert a munkabérek alacsonyak. A szakmunkások ezerszám vándorolnak ki a jobban fizető uniós államokba, így például Németországba vagy Svédországba. Korábban Nagy-Britannia is kedvelt célpont volt, de a Brexit miatt megcsappant a vállalkozó kedv: senki sem szeret a bizonytalanra építeni.

Németország gazdasági helyzete kivételesen kedvező: dinamikus növekedés, alacsony munkanélküliség, (3,6%) és alacsony infláció jellemzi. Mégis nagy a politikai bizonytalanság: Merkel kancellárnak még mindig nem sikerült kormányt alakítania, pedig a választásokat szeptemberben tartották. Megerősödtek a populista tendenciák: az Alternative für Deutschland a harmadik helyen végzett.

Hogyan függ ez össze a gazdasági helyzettel?

A bérből és fizetésből élők az elmúlt időszakban egyáltalán nem profitáltak Európa első számú gazdaságának fényes eredményeiből. A németek immár nem szívesen mennek szakmunkásnak, mert a béreket tudatosan visszafogják, hogy ne veszélyeztessék a versenyképességet. A modell, melyet a szociáldemokraták vezettek be, működik, de a bérből és fizetésből élők nem épp boldogok, mert az ő életszínvonalukon nem látszik Németország pompás szereplése a globális piacon.

Más a helyzet Dél-Európában, mely a munkanélküliség szempontjából az Európai Unió beteg gyermeke. A Deutsche Welle összeállításából kitűnik: 18 millió potenciális munkavállaló van jelenleg munka nélkül az unióban, a döntő többségük Dél-Európában: Spanyolországban 16, Görögországban 20%-os a munkanélküliség. Ezek a számok ráadásul hazai viszonylatban kiválónak számítanak, hiszen a válság mélypontján ennél sokkal többen vártak munkára Spanyolországban és Görögországban. Nem véletlen, hogy ezekben az országokban aratnak a populista pártok.

Olaszország sem jelent kivételt, sőt!

Berlusconi exkormányfő, aki maga sem ment a szomszédba egy kis populizmusért, most az Öt csillag pártot jelölte meg fő veszélyként Itália számára. Olaszországban hamarosan választásokat tartanak, és a populista mozgalmak győzelemre számítanak. A mérsékelten populista Berlusconi, aki rövid szünet után újra kormányfő szeretne lenni Itáliában, most éppen mérsékelten konzervatív húrokat penget.

Elég kevés tehát a közös vonás az uniós gazdaságok között, de a populista pártok mindenütt ki tudják használni a konjunktúrát, mert a munkabérek nemigen nőttek reálértékben a közelmúltban. Így viszont szakmunkáshiány fenyegethet az egész Európai Unióban – hangsúlyozza a Deutsche Welle, nem hallgatva el azt sem, hogy jól fizetett, viszonylag fiatal szakmunkásgárda nélkül az európai integráció aligha őrizheti meg a versenyképességét a globális versenyben.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Meglepő hatása lehet a magyar munkaerőhiánynak

Egy teljesen új tényező, a munkaerőhiány is drágíthatja a jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokat (kgfb) – írta a Világgazdaság a húsz biztosító ajánlatát kínáló CLB alkuszcégre hivatkozva.

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök