szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tető alá hozták Mészáros Lőrincék a Mátrai Erőmű megvásárlását – a vevő, a Mátra Energy Holding megalapításáról először a hvg.hu adott hírt szerdán.

Megvette a Mátrai Erőmű 72,66 százalékát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. egyik leányvállalata és a cseh EP Power Europe a.s. által közösen létrehozott Mátra Energy Holding Zrt. a német RWE Power AG-tól.

Az új társaság, a Mátra Energy Holding Zrt. fele-fele részben a Mészáros egyik magántőkealapjához tartozó Status Power Kft. és a prágai EP Power Europe a.s. tulajdona. Az utóbbi a fővárosi hőerőműben 2015 júniusától részvényes a cseh Energeticky Prumyslovy Holding a.s. irányítása alatt áll. Szerdán írtunk arról, hogy a Mátra Energy Holdingot a Budapesti Hőerőmű Zrt. budafoki székhelyére jegyezték be. A friss társaságban Mészáros Beatrix is az igazgatóság tagja lett, továbbá Mészáros Lőrinc két bizalmasa, Antal Kadosa ügyvéd és Halmi Tamás. A testületben 3:2 arányban Mészárosék vannak többségben, míg a felügyelőbizottságban 2:1 az állás a csehek javára.

A tranzakcióhoz szükséges a hatáskörrel rendelkező versenyfelügyeleti hatóságok és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélye is. 2100 munkavállaló dolgozik a széntüzelésű erőműben, lignitből állítanak elő villamos energiát, a hazai ellátás 13 százalékát állítják elő.A Mátrai Erőmű 73 százalékban a német RWE-EnBW csoport, 26 százalékban az MVM stratégiai tulajdonában áll, 1 százaléknyi részvény van egyéb kezekben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány és a zendülés árnyékában visszafogott elnöki beiktatás lesz Washingtonban

A járvány és a zendülés árnyékában visszafogott elnöki beiktatás lesz Washingtonban

Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó

Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó

Radar360: Bident beiktatták, nekilátott rendet rakni Trump után

Radar360: Bident beiktatták, nekilátott rendet rakni Trump után