szerző:
Szlavkovits Rita

Szegedi fideszes tárgyalt Minszkben, az állami árutőzsdén olcsó építőanyag, faáru megvásárlásáról azzal, hogy az árut a Paks II. beruházásnál használnák fel. Az ottani magyar külgazdasági attasé közvetített. Nem csak építőanyagot, de munkaerőt is hoznának Fehéroroszországból.

A paksi atomerőmű bővítéséhez vásárolnának építőanyagot a belorusz állami árutőzsdétől – erről a tőzsde sajtóosztálya küldött közleményt a belorusz állami hírügynökségnek. Mint írják, az üzleti megbeszélésen ott volt Szentpéteri Bertalan, a miniszki nagykövetség külgazdasági attaséja és az a magyar vállalkozó, aki lebonyolítaná az építőanyagok megvásárlását, szállítását.

A megbeszélésről olyan információk is kiszivárogtak, hogy a tervek szerint nem csupán alapanyagokat vásárolna a magyar fél, de talán ottani vállalkozások szolgáltatásait is igénybe vennék, mivel itthon, főként az építőiparban egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány. Az orosz fél azonban már nagyon türelmetlen a Paks II. beruházás tempója miatt.

Nagyon nem tetszik Putyinnak, hogy egyelőre a menedzsment csak viszi a pénzt, de még nem történik semmi

– értesült a hvg.hu a tárgyalásokra rálátó forrásból.

A minszki tárgyaláson részt vevő Clean Star Complex Kft. tulajdonosa egyébként egy szegedi vállalkozó, 15 évvel ezelőtt alapított cége 2011-ig tisztítással, takarítással foglalkozott, majd egyéb épület-, ipari takarításra változtatta a cégadatbázisban is szereplő főtevékenységét. Varga Róbert 2014-ben Fidesz-KDNP képviselőként indult az önkormányzati választásokon a városban, abban a csapatban indult, amely a helyi fideszesek által összeállított képviselői csoportot megpuccsolta 2014-ben. A szegedi fideszesek összeállították a listájukat, majd hirtelen, a választások előtt három hónappal a teljes csapatot lecserélte a párt országos elnöksége, ekkor lett polgármesterjelölt Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gyermekvédelmi Szakszolgáltatójának a főigazgatója. Hiába volt a puccs, a jobboldali innováció is megbukott.

Varga Róbert kezét azért nem engedték el, a jelölt cége 2014-ben több közbeszerzést is nyert a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, 70 millió forintból felépíthettek Szentesen 12 támogatott lakást, 160 millió forintból pedig szintén Szentesen a Pszichiátriai Gondozó épületét húzták fel. Még ugyanebben az évben 200 millió forintot nyertek közbeszerzésen a Csongrád Megyei Kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatásának elhelyezésére szolgáló intézmény átalakításra. A forrásokat a megrendelők európai uniós pályázatokon nyerték. A 2014-es évet megelőzően főként vízügyi munkákkal kapcsolatos megrendeléseket teljesítettek.

A belorusz hírügynökség tudósításából az nem derül ki, hogy pontosan milyen célra lenne szükség az építőanyagra Pakson, de azt már korábban közölte a Roszatom, hogy a felvonulási terep kialakításában és egyéb kiszolgáló infrastruktúra megépítésében számítanak a magyar vállalkozókra.

Ingatlanfejlesztések Pakson
©

A Direkt 36 folyamatosan frissíti a listáját, amelyen a Roszatom a Paks II. beruházással kapcsolatos szerződéseit közli. Ezek között a szegedi cég nem szerepel. Éppen tegnap jelentette be a Paks II. Zrt., hogy átadta a munkaterületet a fővállalkozó Roszatom konszernhez tartozó ASE Engineering Company számára az első felvonulási létesítmények építéséhez.

Nem vagyok kivételezett, ez a lehetőség mindenki előtt nyitva áll

– reagált Varga Róbert kérdésünkre, hogy miért éppen az ő cége utazott Minszkbe. "Keresem a lehetőséget, hogyan tudnék bekapcsolódni a paksi beruházásba" – mondta Varga, aki szerint a munkaterület átadásnak és a minszki utazás időpontjának egybeesése véletlen, már régóta tervezte a látogatást. "Egyelőre semmiféle üzletet nem kötöttünk, majd regisztrálunk a belorusz árutőzsdére, majd utána lesznek pontos információink az árakról" – magyarázta Varga, hogyan is realizálódhat végeredményben az üzlet.

A szegedi vállalkozó nem zárja ki, hogy akár munkaerőt is fognak majd kölcsönözni, hiszen nem csak az építőanyagárak, de a munkaerőhiány miatt sincs jó helyzetben Magyarország. Cégének takarítási tevékenységéről azt mondta Varga, hogy 1993-ben ezzel a profillal indultak, csak minimális mértékben tartották meg ezt, ma túlnyomó részt építéssel, munkaerő-kölcsönzéssel foglalkoznak. A távolságot sem tartja kirívónak, mivel alapanyagot szállítanak például Kínából is. Az utóbbi időben Ukrajnából érkezett nagyobb volumenben faáru, de mostanra meglehetősen zavaros a helyzet, ezért is mérték fel a terepet a jóval kiegyensúlyozottabb Fehéroroszországban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Leszbikus párral reklámozza kávéját a Douwe Egberts

Leszbikus párral reklámozza kávéját a Douwe Egberts

Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában, sokan meghaltak

Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában, sokan meghaltak

Demeter Szilárd miatt nem veszi át a Térey-ösztöndíjat Bartók Imre

Demeter Szilárd miatt nem veszi át a Térey-ösztöndíjat Bartók Imre

Csótányokat és egeret találtak egy budapesti pizzériában

Csótányokat és egeret találtak egy budapesti pizzériában

Koronavírusos tüdőgyulladás: kielégítő az állapota az USA-ban diagnosztizált betegnek

Koronavírusos tüdőgyulladás: kielégítő az állapota az USA-ban diagnosztizált betegnek

Matolcsy hozzányúlna az euróhoz, ám ez egyelőre nem több játszadozásnál

Matolcsy hozzányúlna az euróhoz, ám ez egyelőre nem több játszadozásnál