szerző:
Szlavkovits Rita

Szegedi fideszes tárgyalt Minszkben, az állami árutőzsdén olcsó építőanyag, faáru megvásárlásáról azzal, hogy az árut a Paks II. beruházásnál használnák fel. Az ottani magyar külgazdasági attasé közvetített. Nem csak építőanyagot, de munkaerőt is hoznának Fehéroroszországból.

A paksi atomerőmű bővítéséhez vásárolnának építőanyagot a belorusz állami árutőzsdétől – erről a tőzsde sajtóosztálya küldött közleményt a belorusz állami hírügynökségnek. Mint írják, az üzleti megbeszélésen ott volt Szentpéteri Bertalan, a miniszki nagykövetség külgazdasági attaséja és az a magyar vállalkozó, aki lebonyolítaná az építőanyagok megvásárlását, szállítását.

A megbeszélésről olyan információk is kiszivárogtak, hogy a tervek szerint nem csupán alapanyagokat vásárolna a magyar fél, de talán ottani vállalkozások szolgáltatásait is igénybe vennék, mivel itthon, főként az építőiparban egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány. Az orosz fél azonban már nagyon türelmetlen a Paks II. beruházás tempója miatt.

Nagyon nem tetszik Putyinnak, hogy egyelőre a menedzsment csak viszi a pénzt, de még nem történik semmi

– értesült a hvg.hu a tárgyalásokra rálátó forrásból.

A minszki tárgyaláson részt vevő Clean Star Complex Kft. tulajdonosa egyébként egy szegedi vállalkozó, 15 évvel ezelőtt alapított cége 2011-ig tisztítással, takarítással foglalkozott, majd egyéb épület-, ipari takarításra változtatta a cégadatbázisban is szereplő főtevékenységét. Varga Róbert 2014-ben Fidesz-KDNP képviselőként indult az önkormányzati választásokon a városban, abban a csapatban indult, amely a helyi fideszesek által összeállított képviselői csoportot megpuccsolta 2014-ben. A szegedi fideszesek összeállították a listájukat, majd hirtelen, a választások előtt három hónappal a teljes csapatot lecserélte a párt országos elnöksége, ekkor lett polgármesterjelölt Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gyermekvédelmi Szakszolgáltatójának a főigazgatója. Hiába volt a puccs, a jobboldali innováció is megbukott.

Varga Róbert kezét azért nem engedték el, a jelölt cége 2014-ben több közbeszerzést is nyert a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, 70 millió forintból felépíthettek Szentesen 12 támogatott lakást, 160 millió forintból pedig szintén Szentesen a Pszichiátriai Gondozó épületét húzták fel. Még ugyanebben az évben 200 millió forintot nyertek közbeszerzésen a Csongrád Megyei Kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatásának elhelyezésére szolgáló intézmény átalakításra. A forrásokat a megrendelők európai uniós pályázatokon nyerték. A 2014-es évet megelőzően főként vízügyi munkákkal kapcsolatos megrendeléseket teljesítettek.

A belorusz hírügynökség tudósításából az nem derül ki, hogy pontosan milyen célra lenne szükség az építőanyagra Pakson, de azt már korábban közölte a Roszatom, hogy a felvonulási terep kialakításában és egyéb kiszolgáló infrastruktúra megépítésében számítanak a magyar vállalkozókra.

Ingatlanfejlesztések Pakson
©

A Direkt 36 folyamatosan frissíti a listáját, amelyen a Roszatom a Paks II. beruházással kapcsolatos szerződéseit közli. Ezek között a szegedi cég nem szerepel. Éppen tegnap jelentette be a Paks II. Zrt., hogy átadta a munkaterületet a fővállalkozó Roszatom konszernhez tartozó ASE Engineering Company számára az első felvonulási létesítmények építéséhez.

Nem vagyok kivételezett, ez a lehetőség mindenki előtt nyitva áll

– reagált Varga Róbert kérdésünkre, hogy miért éppen az ő cége utazott Minszkbe. "Keresem a lehetőséget, hogyan tudnék bekapcsolódni a paksi beruházásba" – mondta Varga, aki szerint a munkaterület átadásnak és a minszki utazás időpontjának egybeesése véletlen, már régóta tervezte a látogatást. "Egyelőre semmiféle üzletet nem kötöttünk, majd regisztrálunk a belorusz árutőzsdére, majd utána lesznek pontos információink az árakról" – magyarázta Varga, hogyan is realizálódhat végeredményben az üzlet.

A szegedi vállalkozó nem zárja ki, hogy akár munkaerőt is fognak majd kölcsönözni, hiszen nem csak az építőanyagárak, de a munkaerőhiány miatt sincs jó helyzetben Magyarország. Cégének takarítási tevékenységéről azt mondta Varga, hogy 1993-ben ezzel a profillal indultak, csak minimális mértékben tartották meg ezt, ma túlnyomó részt építéssel, munkaerő-kölcsönzéssel foglalkoznak. A távolságot sem tartja kirívónak, mivel alapanyagot szállítanak például Kínából is. Az utóbbi időben Ukrajnából érkezett nagyobb volumenben faáru, de mostanra meglehetősen zavaros a helyzet, ezért is mérték fel a terepet a jóval kiegyensúlyozottabb Fehéroroszországban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Kossuth téri tüntetés miatt kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlésről

A Kossuth téri tüntetés miatt kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlésről

Megelőzheti a halálos baleseteket a Samsung új fejhallgatója

Megelőzheti a halálos baleseteket a Samsung új fejhallgatója

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt