szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma jött el az őstermelők számára is az első negyedéves adóelőleg-fizetési kötelezettség határideje. Lehetséges azonban, hogy mégsem kell előleget fizetni az őstermelésből származó jövedelem után, az adóelőleg alapjának megállapítására vonatkozó speciális szabályok miatt. Az Adózóna mutatta be részletesen az előírásokat.

Az őstermelők adóelőlegének alapja a választott adózási módtól függ. Ez azt jelenti, hogy az őstermelők választhatnak: tételes költségelszámolás keretében, vagy átalányban állapíthatják meg a jövedelmüket. Ha a tételes elszámolást választják, akkor ott elszámolható a bevétel megszerzése érdekében felmerült, a törvény szerint elismert és igazolt, valamint az igazolás nélkül elszámolható költség.

Mezőgazdasági kistermelők esetében a kistermelői költséghányad is figyelembe vehető, ami a bevétel 40 százaléka lehet.

A fizetendő adóelőleg összegének megállapításakor az előző évről áthozott veszteség összege a jövedelem 50 százalékáig érvényesíthető.

További részleteket a szabályozásról az Adózónán olvashatnak, ahol azt is összegyűjtötték, ki választhatja az átalányadózást, ki mentesük az adóelőleg fizetése alól, továbbá milyen kedvezményeket érvényesíthetnek az őstermelők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Büszke kommunista a spanyol kormányfőhelyettes

Büszke kommunista a spanyol kormányfőhelyettes

Matolcsy: Az indiai Jóga Minisztérium mintájára Tehetség Minisztériumra lenne szükség

Matolcsy: Az indiai Jóga Minisztérium mintájára Tehetség Minisztériumra lenne szükség

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen