szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vezetékes irányba terjeszkednek a mobilszolgáltatók: a Vodafone a UPC több európai leányvállalatát felvásárolja, a magyar piacon pedig a Digié lett az Invitel. Kivonul viszont a Telenor, amely iránt Mészáros Lőrinc is érdeklődik.

A vezető szerepre törő vagy annak megőrzéséért küzdő mobilcégek harcba indultak a vezetékes infrastruktúrák megkaparintásáért – olvasható az e heti HVG Gazdaság rovatában. Ugyanis felértékelődnek az óriási adatátvitelt igénylő, optikai kábelen futó szolgáltatások, így a tévé, illetve az internet is. Annak a szolgáltatónak, amelyik Európában mind a lakossági, mind a céges, mind a több ezer intézményt és milliós számú egyéni felhasználót jelentő állami szektorban meghatározó szereplő akar lenni, mindkét szegmensben jelentős kapacitásokat kell birtokolnia, lehetőleg minél több nemzeti piacon. Ráadásul a több lábon álló távközlési multik brüsszeli lobbiereje is nagyobb.

A befektetők a mobil és kábeles infrastruktúra kombinálására összpontosítanak. Ez történik napjainkban, és Magyarország e folyamatok epicentrumába csöppent.

Miután a Vodafone nagy üzlete megkapja a hatóságok engedélyét és a cég megveszi a UPC Magyarországot, kihívót kap a Telekom-csoport, amely ma még egyedüliként kínál a mobil mellett vezetékes internetet, telefont és televíziót is. Ám attól nem kell tartania, hogy piacvezető helyét elveszíti.

A helyzetet a Digi és a Invitel fúziója árnyalja. A román hátterű Digi Communications N.V. 43 milliárd forintért vásárolta fel tavaly nyáron az Invitelt, ezt éppen a napokban hagyta jóvá a Gazdasági Versenyhivatal.

De a Vodafone–UPC- és a Digi–Invitel-fúziókkal sem változik az az alapvető helyzet, hogy vezetékes infrastruktúrával a legtöbb településen csak egyetlen szolgáltató van jelen, még a jól ellátott fővárosi kerületekben is jellemzően csupán két társaság ajánlatai közül lehet választani.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Kiirthatja Európa keselyűinek nagy részét egy gyulladáscsökkentő szer

Kiirthatja Európa keselyűinek nagy részét egy gyulladáscsökkentő szer