szerző:
hvg.hu

Az Esmya használatát februárban függesztették fel, mert használata során májkárosodással járó panaszokat regisztráltak. A gyógyszer alkalmazását az Európai Gyógyszerügynökség újra engedélyezheti, de csak komoly korlátozások betartásával.

Pénteken hozták nyilvánosságra az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által folytatott vizsgálatot, melyet az Esmya, a Richter magyar gyógyszeripari cég egyik legfontosabb termékének mellékhatásairól folytattak. A készítményt a méh jóindulatú daganatai kezelésére használják, azonban annak alkalmazását februárban felfüggesztették, mert négy esetben is komoly májkárosodást észleltek, amit ennek a készítménynek tulajdonítottak. Azóta csak a kezelést már megkezdett páciensek használhatják, új betegek azonban nem szedhetik az Esmyát.

EMA vizsgálata azt írja, az Esmya valóban járhat májkárosodással, bár csak igen ritka esetekben, akkor viszont annál súlyosabb negatív hatást regisztráltak. Ezért közöltek néhány ajánlást, amelyek betartása mellett az amúgy is ritka májkárosodásos tünetek esélye minimalizálható. Az ügynökség ajánlása szerint a készítményt továbbra is tilos olyan nőknek szedni, akiknek a májával bármilyen probléma van, továbbá rendszeres májfunkció vizsgálatot javasolnak minden Esmyával kezelt beteg számára.

A publikált vizsgálatban az ügynökség javasolja ugyan, hogy a gyógyszer szedését új páciensek is megkezdhetik majd, azonban csak komoly korlátozások betartásával. Az ügynökség végső döntését viszont csak a hónap végén hozza meg, a tiltást csak akkor oldhatják fel.

A Richter készítményét Európa csaknem valamennyi országában alkalmazzák, mintegy 765 ezer beteg esetében. A gyógyszert 2012-ben kezdték el használni Európa-szerte.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kilencórás vonatút Szombathelyről Pécsre: kártérítést ígér a MÁV

Kilencórás vonatút Szombathelyről Pécsre: kártérítést ígér a MÁV

Itthon nem megy a Vidinek

Itthon nem megy a Vidinek

Amit most tesznek a hajléktalanokkal, az még mélyebbre lökheti őket

Amit most tesznek a hajléktalanokkal, az még mélyebbre lökheti őket

Búcsút inthetünk Tökinek? Taron Egerton nem játszik a Kingsman harmadik részében

Búcsút inthetünk Tökinek? Taron Egerton nem játszik a Kingsman harmadik részében

Nem lesz kész a Maccabi Játékokig a központja, de attól még megépítik

Nem lesz kész a Maccabi Játékokig a központja, de attól még megépítik

Félmeztelen Femen-aktivista zavarta meg Trump párizsi vonulását

Félmeztelen Femen-aktivista zavarta meg Trump párizsi vonulását