szerző:
hvg.hu

A három nagy német lánc közös levélben kérte az állami szervek segítségét; miközben ők nagy hangsúlyt fektetnek a fogyasztóvédelmi és egészségügyi előírások betartására, a netes kereskedőket, pl. az Amazont vagy E-bay-t senki sem ellenőrzi, és a felelősséget is könnyen elhárítják azzal, hogy ők csak közvetítők.

Szigorúbb ellenőrzést követel az internetes áruházakban forgalmazott kozmetikai termékekre vonatkozóan a három nagy németországi drogérialánc, a Rossmann, a DM és a Douglas – írta a Privátbankár.

Az Amazon vagy az eBay felületén forgalmazott termékek gyártóinak székhelye többnyire nem is Európában van, és gyakran olyam produktumokat árulnak, melyeket Németországban tiltanak. A külföldi eladóknak semmilyen konzekvenciától nem kell tartaniuk, az internetes áruházak pedig, arra hivatkozva, hogy csak közvetítők, minden felelősséget hárítanak.

A három cég a német szövetségi kancellári hivatalnak, illetve a fogyasztóvédelemért és élelmiszer-biztonságért felelős minisztériumnak címezte a levelet. A versenyhátrányuk leküzdése érdekében a három lánc azt javasolja, tegyék felelőssé az internetes platformok üzemeletetőit is. Az Amazon és az eBay szerint ők folyamatosan vizsgálják, és el is távolítják a szabályokat megsértő hirdetéseket.

A Heise.de szerint az Amazon 100 legnépszerűbb kozmetikai terméke közül 24-et vizsgáltak, és csak kettő felelt meg a jogszabályoknak. A minisztérium internetes ellenőrzési részlegének vezetője szerint az internetes piac súlyosan el van hanyagolva a fogyasztóvédelemben. A Rossmann-nak egyébként lesz az Amazonnal közös online értékesítési platformja, illetve a Rossmann és a DM is be akar törni a kínai piaccal az Alibababán keresztül.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!