szerző:
hvg.hu

Nem csitul a kereskedelmi háború.

Donald Trump 20 százalékos büntetővám kivetését fontolgatja az Európában összeszerelt autókkal szemben, az amerikai elnök ezt egy Twitter-posztban jelentette be.

Az elnök egy hónappal ezelőtt indított vizsgálatot arról, hogy a járművek importja nemzetbiztonsági fenyegetést jelent-e. Ennek eredménye csupán a következő hónapokban várható, így az elnököt a jelek szerint az bőszítette fel, hogy az EU védővámokat vezetett be több amerikai termékcsoportra.

A brüsszeli büntetőintézkedés –az acél- és alumíniumtermékekre kivetett amerikai védővámokra adott válasz – éppen ma lép hatályba. A vámokkal olyan klasszikus amerikai áruk behozatalát sarcolják, mint a mogyoróvaj, az USA-ban gyártott farmerek vagy motorok.

Az európai autógyártók részvényeinek árfolyama esni kezdett a hírre, amely Magyarországot is súlyosan érintheti, hiszen a magyar export jelentős része is az autógyártók termékeiből származik. A közvetlen kivitel ugyan nem nagy, de ha romlik a cégek eredményessége, az hatással lehet magyarországi termelésükre is.

Öröm az ürömben, hogy Trump korábban 25 százalékos büntetővámot lengetett be.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!