szerző:
hvg.hu

Az állami megbízások besöprését sokkal gyorsabban tanulták meg a kormányközeli vállalkozók, mint a társadalmi felelősségvállalást.

Hiába markoltak fel mesés profitokat a kormányhoz közel álló vállalkozók, a többségük messze nem ilyen arányban veszi ki a részét a társadalmi felelősségvállalásból – olvasható az e heti HVG-ben. A Soros-alapítvány, a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány 2017-ben összesen 22,7 milliárd forintot költött el, főképp oktatásra, kutatásra, emberi jogi és kulturális tevékenységekre, ezt meg sem közelítik a magyarországi vállalatok és vállalkozók adományai.

A Magyarországon élők közül legprofibbnak Csányi Sándor tűnik. Alapítványai már évek óta jól működnek, a Csányi Alapítvány eddig 2,5 milliárddal támogatta a tehetséges, de hátrányos helyzetű gyerekeket. Az OTP-csoport 2016-ban összesen 2,4 milliárd forint adományozásról számolt be.

Jóval szerényebb ennél Mészáros Lőrinc adakozókedve. Ő 2016-ban hozta létre saját alapítványát, ez az első teljes évében a felcsúti és környékbeli tehetséges diákokat támogatta, mindössze 73 millió forinttal – ennyi pénzt hat és fél óra alatt keres meg. Garancsi István Market Zrt.-je kiterjedtebb jótékonysági tevékenységről számolt be, játszótereket újított fel, és a Bátor Tábor Alapítványt is támogatta.

Annak pedig semmi jele nincs, hogy Tiborcz István vagy cége jótékonykodna. Andy Vajna vagy Habony Árpád sem veri nagydobra, hogy jótékonyságra szánna pénzt.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!