szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állami megbízások besöprését sokkal gyorsabban tanulták meg a kormányközeli vállalkozók, mint a társadalmi felelősségvállalást.

Hiába markoltak fel mesés profitokat a kormányhoz közel álló vállalkozók, a többségük messze nem ilyen arányban veszi ki a részét a társadalmi felelősségvállalásból – olvasható az e heti HVG-ben. A Soros-alapítvány, a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány 2017-ben összesen 22,7 milliárd forintot költött el, főképp oktatásra, kutatásra, emberi jogi és kulturális tevékenységekre, ezt meg sem közelítik a magyarországi vállalatok és vállalkozók adományai.

A Magyarországon élők közül legprofibbnak Csányi Sándor tűnik. Alapítványai már évek óta jól működnek, a Csányi Alapítvány eddig 2,5 milliárddal támogatta a tehetséges, de hátrányos helyzetű gyerekeket. Az OTP-csoport 2016-ban összesen 2,4 milliárd forint adományozásról számolt be.

Jóval szerényebb ennél Mészáros Lőrinc adakozókedve. Ő 2016-ban hozta létre saját alapítványát, ez az első teljes évében a felcsúti és környékbeli tehetséges diákokat támogatta, mindössze 73 millió forinttal – ennyi pénzt hat és fél óra alatt keres meg. Garancsi István Market Zrt.-je kiterjedtebb jótékonysági tevékenységről számolt be, játszótereket újított fel, és a Bátor Tábor Alapítványt is támogatta.

Annak pedig semmi jele nincs, hogy Tiborcz István vagy cége jótékonykodna. Andy Vajna vagy Habony Árpád sem veri nagydobra, hogy jótékonyságra szánna pénzt.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!