szerző:
hvg.hu

Nyolc százalék körüli növekedést vártak a szakértők, ehhez képest 3,9 százalékot mért a KSH.

Meglepte az elemzőket, hogy mennyire nem tudott erősödni a magyar ipar. Júliusban az ipari termelés naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Virovácz Péter, az ING elemzője arról írt: a piaci konszenzus az volt, hogy 8 százalék körüli növekedést fog mérni a KSH, így a kiskereskedelmi adat után újabb negatív meglepetés jött a harmadik negyedéves gazdasági teljesítményt illetően.

A KSH egy kommentárjában kiemelte, hogy az elektronikai ágazat kiugró teljesítményt nyújtott, miközben az élelmiszeripar átlagos hónapot produkált, ugyanakkor a júliusi gyenge teljesítményért egyértelműen az autógyártás a felelős, ahol csökkent a termelés. Az elemző szerint ez utóbbi vélhetően az új szabadságolási mintával lehet kapcsolatban. Míg korábban jellemzően mindig csak az augusztus volt a leállások időszaka, 2017-től kezdve már elnyújtottabb, szakaszoltabb a leállási periódus. Így a gyenge júniust egy még gyengébb július követi, de az augusztusi teljesítményben korrekció következik.

Az év hátralévő részében az elemző szerint némi javulás jöhet, főleg azért, mert az Audi beindította az elektromos motorok gyártását. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy a VW-csoport hiányzó típusengedélyei miatt csökkentett termelési kapacitás ezt milyen mértékben ellensúlyozza majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!