szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába jön az ingyenes tankönyv, inkább megveszik a szülők a boltban. Az iskolától kapott könyvek ugyanis hiányosak, használtak, de olykor a tanár is másból tanít. Egy szegedi könyváruházban már pótrendelést is kellett leadni.

„Felső tagozatosok elsősorban a továbbtanulásra való felkészülés miatt vásárolnak saját tankönyvet, illetve sok esetben azért jönnek, mert a magántanár vagy a kiszemelt középiskola más könyv ismeretét kéri, mint amiből az iskolában tanítanak – mondta el a delmagyar.hu munkatársának Molnár Imréné, a Fókusz Könyváruház üzletvezetője. „Náluk most nagyüzem van – több népszerű tankönyv már az első napokban elfogyott, így rendelést kell leadniuk a szülőknek” – tette hozzá az üzletvezető.

A riportban megszólal több szülő is, akik a könyvesboltban olykor egy évfolyamnak szükséges teljes garnitúrát is megvásárolnak, amiért nagyjából húszezer forintot is kifizetnek. Ők arról beszéltek, hogy mivel a tankönyv ingyenessége azt jelenti, hogy azok az adott iskola tulajdonában vannak, a gyerekek onnan kapják azokat kölcsönbe a tanév időtartamára, gyakran előfordul, hogy a könyvek hiányosak gyűröttek. Sokszor pedig azért vásárolják meg inkább az üzletben a tankönyveket, mert arra számítanak, hogy a középiskolai felvételikre is készülni kell, akkor pedig jobb, ha megvásárolják. Többen azt is elárulták, hogy olykor a tantárgyat tanító tanár egy nem az állami, hanem magántankönyv alapján tanít, így egyszerűbbnek vélik beszerezni azokat a könyveket.

A Fókusz könyváruház vezetője azt is elmondta az újságírónak, hogy nagyon gyorsan elfogytak a tankönyvek, a szülőknek már rendelést kellett leadniuk. Az üzlet is pótrendelést adott le, a múlt héten már ez a szállítmány is mgérkezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?

Boltzár és kijárási tilalom: radikális lépéseket hoztak a csehek a járvány miatt

Boltzár és kijárási tilalom: radikális lépéseket hoztak a csehek a járvány miatt

Már méhek nélkül is lehet mézet csinálni

Már méhek nélkül is lehet mézet csinálni