szerző:
hvg.hu

Hiába jön az ingyenes tankönyv, inkább megveszik a szülők a boltban. Az iskolától kapott könyvek ugyanis hiányosak, használtak, de olykor a tanár is másból tanít. Egy szegedi könyváruházban már pótrendelést is kellett leadni.

„Felső tagozatosok elsősorban a továbbtanulásra való felkészülés miatt vásárolnak saját tankönyvet, illetve sok esetben azért jönnek, mert a magántanár vagy a kiszemelt középiskola más könyv ismeretét kéri, mint amiből az iskolában tanítanak – mondta el a delmagyar.hu munkatársának Molnár Imréné, a Fókusz Könyváruház üzletvezetője. „Náluk most nagyüzem van – több népszerű tankönyv már az első napokban elfogyott, így rendelést kell leadniuk a szülőknek” – tette hozzá az üzletvezető.

A riportban megszólal több szülő is, akik a könyvesboltban olykor egy évfolyamnak szükséges teljes garnitúrát is megvásárolnak, amiért nagyjából húszezer forintot is kifizetnek. Ők arról beszéltek, hogy mivel a tankönyv ingyenessége azt jelenti, hogy azok az adott iskola tulajdonában vannak, a gyerekek onnan kapják azokat kölcsönbe a tanév időtartamára, gyakran előfordul, hogy a könyvek hiányosak gyűröttek. Sokszor pedig azért vásárolják meg inkább az üzletben a tankönyveket, mert arra számítanak, hogy a középiskolai felvételikre is készülni kell, akkor pedig jobb, ha megvásárolják. Többen azt is elárulták, hogy olykor a tantárgyat tanító tanár egy nem az állami, hanem magántankönyv alapján tanít, így egyszerűbbnek vélik beszerezni azokat a könyveket.

A Fókusz könyváruház vezetője azt is elmondta az újságírónak, hogy nagyon gyorsan elfogytak a tankönyvek, a szülőknek már rendelést kellett leadniuk. Az üzlet is pótrendelést adott le, a múlt héten már ez a szállítmány is mgérkezett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csődközelben a börtönkosztot kínáló étterem, mert senki nem akar ott enni

Csődközelben a börtönkosztot kínáló étterem, mert senki nem akar ott enni

Kitiltották a parlamentből a titokban fotózó Echo Tv-st

Kitiltották a parlamentből a titokban fotózó Echo Tv-st

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Ónos eső miatt adtak ki riasztást

Ónos eső miatt adtak ki riasztást

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

A diktatúrában a szex is az ellenállás része

A diktatúrában a szex is az ellenállás része