szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyot lökhet a magyar gazdaságok a BMW-beruházás, de erre még sokat kell várnunk. Egyre több adót fizetünk be, de az infláció nőni fog az MNB szerint.

Idén még 4,4 százalékkal nőhet a magyar GDP, jövőre viszont már csak 3,5, 2020-ban pedig 3 százalékos lehet a növekedés – így számol legalábbis a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB most kiadott inflációs jelentése szerint a BMW-gyárépítés 0,1, a kedden meghirdetett, kisvállalkozások hitelezését segítő program pedig 0,2 százalékponttal dobhatja meg a GDP-t 2020-ra. Ha a teljes BMW-beruházás megvalósul, az már 0,5 százalékos növekedést is hozhat, de ez annyira soká lesz kész, hogy alaposan még nem elemezték most.

A dohány adója miatt nőhet az infláció

Ami az inflációt illeti: az MNB úgy számol, hogy idén még csak 2,8 százalékkal nőnek az árak, jövőre viszont már 3 százalék felett lesz a mutató. Ráadásul a maginfláció is 3 százalék fölé ugorhat az idei 2,4-ről. A dohány adójának és a népegészségügyi termékadónak a megemelése is növelni fogja az árakat, és ezt az sem tudja eléggé ellensúlyozni, hogy a tartós tej áfáját csökkentik. Jövőre mindez együtt az eredetileg tervezettnél 0,2 százalékkal nagyobb inflációt hozhat.

A versenyszférában 8,2 százalékos béremelést vár az MNB. Ez egy százalékponttal magasabb, mint amit a nyári előrejelzésben reméltek, de ennek csupán technikai oka van, arra számítanak, hogy a megszűnő cafeteria egy része beépül a fizetésekbe.

Több adót fizetünk, de még így is javítani kell az adóbeszedés hatékonyságán

A költségvetési hiány idén a GDP 2,2-2,3 százaléka lehet, miközben a kormány 2,4 százalékkal számolt. A különbség fő oka az, hogy mivel egyre többeknek van munkája, több adó folyik be, és az áfabevétel is nő, ahogy többet tudnak az emberek költeni. A hiányt növeli viszont, hogy az állami és az önkormányzati cégek kiadásai több pénzt visznek el, mint amennyivel a költségvetés elkészítésekor számoltak, és több nyugdíjat is kell fizetni.

Úgy tudjuk, az Európai Bizottság illetékesei a napokban éppen azt kérték a kormánytól, hogy a nagyobb bevételek érdekében növeljék az adóbeszedés hatékonyságát. Az ezzel kapcsolatos terveket október 15-ig kell benyújtania a PM-nek Brüsszel felé. A bizottság azt is bírálja, hogy az állam éppen egy olyan időszakban erőlteti az uniós vagy magyar forrásokból finanszírozott nagy állami beruházásokat, amikor a magánszektor is pörög. A brüsszeli szakértők szerint az állami építkezések a szakemberhiányos ágazatban éppen a magánépítkezések elől veszik el a teret.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így állta ki első nagy próbatételét az új magyar demokrácia – 30 éve tört ki a taxisblokád

Így állta ki első nagy próbatételét az új magyar demokrácia – 30 éve tört ki a taxisblokád

Annyi volt a plágium a bukaresti rendőrakadémián, hogy visszavonták az intézmény akkreditációját

Annyi volt a plágium a bukaresti rendőrakadémián, hogy visszavonták az intézmény akkreditációját

Klicsko maradhat a kijevi polgármester

Klicsko maradhat a kijevi polgármester