szerző:
hvg.hu

Bűncselekmény hiányában még áprilisban elutasítottak egy feljelentést.

Nem indított nyomozást a magyarországi Microsoft korrupciógyanús ügyei miatt az ügyészség. A 444 szúrta ki, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kedden válaszolt Mesterházy Attila szocialista képviselő ezzel kapcsolatosa kérdésére, és azt írta: az ügyben egy feljelentés érkezett az ügyészségre még áprilisban, de azt bűncselekmény gyanújának hiányában elutasították.

2017 decemberében hirtelen távoznia kellett a magyarországi Microsoft négy vezetőjének, miután az amerikai cég nyomozást indított a leányvállalat korrupciógyanús ügyei miatt. A Microsoft korábban feltűnően nagy engedménnyel adott el szoftvereket – például az Office irodai programcsomagot – kisebb vállalatoknak, azok pedig ugyanezeket a termékeket jóval drágábban adták el magyar kormányzati intézményeknek, köztük az adóhivatalnak.

A botrány kitörése után nem sokkal Lázár János látványosan védelmébe vette az egyik kirúgott vezetőt, Sagyibó Viktort, a Microsoft korábbi kormányzati üzletágvezetőjét, és kinevezte miniszteri biztossá, bár Lázár távozása után Sagyibónak is mennie kellett. Ezután a Microsoft etikai okokra hivatkozva felmondta a legnagyobb kormányzati beszállító partnercégek Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét, amivel saját üzleti érdekeinek is ártva szinte teljesen felszámolta az éveken át bejáratott értékesítési hálózatát.

Augusztus végén az LMP is feljelentést tett az ügyben hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt. Vágó Gábor, a párt politikusa akkor főleg azt tartotta felháborítónak, hogy míg Romániában vezetőszáron vittek el minisztereket ugyanezért, Magyarországon a botrány miatt kirúgott cégvezetők a Miniszterelnökségen landoltak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Már az amerikai hatóságok vizsgálják a magyar kormány és a Microsoft közös korrupciós ügyét

Az elmúlt hónapokban viszonylagos csendje után felvették a fonalat az amerikai hatóságok a magyar kormányzati szféra igen gyanús szoftverbeszerzési ügyében – jelentette a The Wall Street Journal. A Microsoft az államigazgatási közbeszerzést vizsgáló belső eljárása már lezárult, több magyarországi munkatársat is elbocsátottak.

Tovább melegszik az idő, de kicsit még marad a szél is

Tovább melegszik az idő, de kicsit még marad a szél is

Visszaszólt az MTA a minisztériumnak: Nem igaz, hogy megkaptuk a szükséges pénzt

Visszaszólt az MTA a minisztériumnak: Nem igaz, hogy megkaptuk a szükséges pénzt

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Holttestet találtak a Dunában

Holttestet találtak a Dunában

Kivezetik a melegvicceket a Family Guy-ból

Kivezetik a melegvicceket a Family Guy-ból

Feltételezett terrortámadás történt egy nairobi szállodában

Feltételezett terrortámadás történt egy nairobi szállodában