szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

December 31-ig meg kell kötni a szerződést azoknak a cégeknek, akik jövőre is adómentesen szeretnének kockázati biztosítást adni dolgozóiknak. Több tízezer cég érintett, és ennek a biztosításnak ráadásul gazdaságfehérítő hatása is van.

Több tízezer céget, 1,5-2 millió dolgozót és családtagjaikat érintheti a kockázati biztosításokat is sújtó adótörvény-módosítás – írja Azénpénzem.hu. Jelenleg ennyi cég adott vállalati juttatás keretében ilyen szolgáltatást, és tette lehetővé a családtagoknak a csatlakozást.

A kormány alapjaiban változtatta meg a béren kívüli juttatási rendszert 2019-től, így jövőre megszűnik a kockázati biztosítások adómentessége, azaz normál bérként kell megfizetni utána az adókat és járulékokat, és a megfelelő részt a munkavállalótól is le kell vonni.

Az átmeneti időszak 2019-ben a következő biztosítási évfordulóig, de legfeljebb 2019. december 31-ig biztosítja az adómentességet.

Azoknak a cégeknek tehát, akik a teljes 2019-es évre adó- és járulékmentesen (a minimálbér 30 százalékáig) szeretnének vállalati juttatás keretében kockázati személybiztosítást adni a dolgozóiknak, most kell szerződni, illetve a régebbi szerződéseket módosítani, felmondani.

A kockázati élet-, baleset-, és betegségbiztosítás a véletlenszerűen, váratlanul bekövetkező eseményekre (pl. halálesetre, balesetre, betegségekre, egészségkárosodásokra) nyújt biztosítási védelmet úgy, hogy ha az bekövetkezik, akkor a biztosító a nem várt esemény miatti, sokszor jelentős összegű kiadásokra fizet. Van olyan biztosítás is, ami megtéríti a felmerülő egészségügyi ellátás költségeit, előre egyeztetett időpontban végzett diagnosztikát és ellátást finanszírozhat, vagy állja a rehabilitációs költségeket.

A kockázati biztosítások 2012-től élvezték az adómentességet a munkáltatói juttatások keretében, emiatt több tízezer cég kötött ilyet dolgozóinak és családtagjaiknak is. 2015. és 2017. között mintegy háromszorosára (13-ról 27 százalékra) nőtt azon nyilatkozó cégek száma, amelyek a biztosítást is betették mint fix juttatást.

A cégek számára ez azért előnyös, mert adómentesen adhatták dolgozóiknak, kevés adminisztrációval jár, a munkavállalók értékelik a cég gondoskodását, és ezzel erősödik a lojalitásuk. Emellett az egyes cégeknél az egészségbiztosítások keretében végzett szűrővizsgálatoknak köszönhetően csökkent a táppénzes napok száma

Mivel csoportos biztosításokról van szó, azaz a vállalat együtt köti meg dolgozóinak, a munkavállalók jóval olcsóbban juthatnak hozzá ezekhez a szolgáltatásokhoz, mely Ezer fő felett akár 30-50 százalékos, de 200 fő felett is 10-20 százalék feletti kedvezményt jelentett.

Az új feltételekkel sok cég azonban vélhetően csökkentett szolgáltatásokat tud csak vásárolni, vagy akár fel is mondhatja a szerződéseket.

Magyarországon rendkívül alacsony az egyénileg kötött kockázati biztosítások száma, és a biztosítási összegek is elmaradnak a kívánatostól. Egyes becslések szerint a magánegészségügyben elköltött százmilliárdok harmadáról nem kérnek számlát, míg a biztosító csak számla ellenében fizeti ki a szolgáltatásokat, azaz ennek a juttatásnak jelentős gazdaságfehérítő hatása is van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
370 lóerős lett a Cupra Formentor

370 lóerős lett a Cupra Formentor

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában