szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2015 óta él a szabály, hogy a nettó 15 milliárd forintos forgalmat elérő kereskedelmi egységeknek be kell zárniuk, ha két éven keresztül nem termelnek nyereséget. Az összeghatárt feljebb vitték, a célkeresztbe azonban minden szektor bekerült.

Jelentősen átalakulnának az áruházi veszteségszabályok az új őszi adócsomag tervezete alapján – vette észre a Blokkk.com. 2015 óta él a szabály, hogy a nettó 15 milliárd forintot elérő forgalmú kereskedelmi egységeknek be kell zárniuk, ha két éven keresztül nem termelnek nyereséget. A szigor célja a jogalkotók részéről az, hogy ne menekülhessen egy boltos vállalkozás az adófizetés helyett veszteséget kimutató könyvelésbe. Eddig egy vállalkozásnak sem kellett bezárnia.

Brüsszel kifogásolta a diszkriminatív szabályt, így a kormány változtatna, és a bevételi határt nettó 60 milliárd forintnál húznák meg. A tervek szerint nem kellene bezárni azt az üzleti vállalkozást, amely ezen értékhatárt elérve két évig nem nyereséges, viszont kötelező lenne adóellenőrzést végezni ezeknél a cégeknél.

A szabályokat ráadásul minden szektorra kiterjesztenék, nem csak a kereskedelemre – azaz minden 60 milliárd forintnál nagyobb árbevételű, két évig nem nyereséges vállalkozás ebbe a körbe esne.  A nagy élelmiszeres multiláncok, azaz az Aldi, Auchan, Lidl, Penny, Spar, valamint a dm és Rossmann mellett olyan cégek is célkeresztbe kerülnének, mint az IKEA, a MOL, a Pick Szeged, vagy a Vodafone.

Ha egy ilyen nagy vállalkozás veszteséges, akkor NAV-vizsgálattal fogják kideríteni, nem titkolták-e el a nyereséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezreket evakuáltak Srí Lankán, miután megjött Burevi

Ezreket evakuáltak Srí Lankán, miután megjött Burevi

Orbán: A járványügyi szakemberek mereven ellenzik a korlátozások nagyobb lélegzetű enyhítését

Orbán: A járványügyi szakemberek mereven ellenzik a korlátozások nagyobb lélegzetű enyhítését

A járvány ellenére bővült a német autóipar, a magyar beszállítók is örülhetnek

A járvány ellenére bővült a német autóipar, a magyar beszállítók is örülhetnek