szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb ékszergyártójának értéke tavaly 60 százalékot zuhant, a befektetők bizalma pedig elpárolgott a sokadik újratervezés után. A Pandora 28 ezer vásárlót kérdezett meg, mielőtt újra megnyomta a “reset” gombot.

A dán Pandora a világ legnagyobb ékszergyártója, 27 700 munkavállalójából 14 000 ezer él Thaiföldön, az ékszerek készítésének helyszínén. Összesített árbevétele a 2017-es évben 22,8 milliárd DKK (megközelítőleg 3,1 milliárd EUR) volt, és sokáig a befektetők kedvence volt a tőzsdén.

A cég 2017 óta jelentős csapásokat szenvedett el, tavaly például egy spekulatív támadás miatt mélyrepülésbe kezdtek a részvények, és a cég piaci értéke 60 százalékot zuhant, ráadásul az értékesítés is lassult, így a kétszámjegyű növekedéshez szokott részvényesek csalódtak.

A Pandora most úgy igyekszik visszaszerezni befektetői bizalmát, hogy nem növekedést, hanem stabil hozamot ígér. Bár 2019-re még nem prognosztizálnak növekedést, a cég piaci értékének 13 százalékát visszaadják a részvényeseknek (2018-ban 20 százalékot osztottak vissza).

Anders Boyer pénzügyi igazgató (aki egyben az ügyvezető igazgatói feladatokat is ellátja, míg nem találnak megfelelő CEO-t), a Bloombergnek azt nyilatkozta: bízik benne, hogy ha a “befektetők megértik, mit csinál a Pandora, rájönnek, hogy mennyire alulértékelt a cég a versenytársaihoz képest”.

Ha a részvényesek nem is, a vevők idén biztosan csalódni fognak: a stratégia része ugyanis, hogy 2019-ben kevesebb árengedményt kínálnak majd a Pandora üzletekben, és a választék is szűkül, mivel a lassan mozgó termékeket visszavásárolja az eladóktól a központ.

Nem ez az első alkalom, hogy a Pandora megnyomat a „reset” gombot, és eddig soha nem jártak maradéktalan sikerrel. Boyers szerint ez most azért másként lesz, mivel 28 ezer vásárlójuk véleményét kérdezték meg az újratervezés előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A védett személyeknek épül alagút a Puskás Aréna alá

A védett személyeknek épül alagút a Puskás Aréna alá

Elárulták, hogy miért került kórházba Fülöp herceg

Elárulták, hogy miért került kórházba Fülöp herceg

Újra sztrájkolni fognak a Continental makói dolgozói, de most már 24 órán át

Újra sztrájkolni fognak a Continental makói dolgozói, de most már 24 órán át