szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csökken az adóék Magyarországon, de még mindig az egyik legmagasabb.

Magyarországnál jobban csak öt OECD-tagállamban adóztatják a fizetéseket – erre jutott a szervezet ma kiadott jelentése. A magyar állam a teljes munkaerőköltség, vagyis a bruttó bér és a munkáltatói terhek összegének 45 százalékát veszi el adóként vagy járulékként.

A munkáltatónak a bruttó bér 19,5 százalékát kell befizetni szociális hozzájárulási adóként, 1,5 százalékát pedig szakképzési hozzájárulásként. A dolgozó bruttó béréből pedig le kell vonni 15 százalék személyi jövedelemadót, 10 százalék nyugdíjjárulékot, 7 százalék egészségbiztosítási járulékot, és 1,5 százalék munkaerőpiaci járulékot.

Ennél magasabb adóéket csak Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Ausztriában és Franciaországban mértek.

Igaz, Magyarország azok között található, ahol tavaly csökkent az adóék, a szociális hozzájárulási adót ugyanis az addigi 22-ről 19,5 százalékosra vitték le.  Ez a teljes adóéket 1,1 százalékponttal csökkentette. Azokban az országokban, ahol ennyire vagy még jobban csökkent az adóék, két lehetséges út létezik az elemzés szerint: az észt és az amerikai kormány adóreformmal próbálkozott, a magyar és a belga pedig a munkáltatói járulékokat csökkentette.

A magyar helyzet abban különleges, hogy a mediánbért kereső dolgozó (vagyis akinél az ország fele jobban, másik fele rosszabbul keres) az átlagosnál kisebb adóékkel szembesül. Rajtunk kívül egyedül a chileiekre igaz ez.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!