szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négy éve tartja magát makacsul a kormányfő ahhoz, hogy a kabinet számára is kínos témákat azzal hárítja el, üzleti ügyekkel nem foglalkozik.

A Magyar Távirati Iroda tudósítása szerint a magyar miniszterelnök Zalaegerszegen, a járműipari tesztpálya átadásán reagált a Strache-botrányra. Azt mondta, „osztrák barátaink most nem jöttek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg”. Vasárnap Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan még nem akarta kommentálni az ausztriai történéseket. Úgy fogalmazott, hogy

Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így a kormány nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tettük, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdonosok döntéseivel sem.

Összeszedtük a legemlékezetesebb ügyeket, amelyekre a kormány a már-már szlogenné váló mondattal reagált.

1. 2015 decemberében több ellenzéki képviselő is a Fideszhez közel álló vállalkozók vagyonosodásáról kérdezte az Országgyűlésben Orbán Viktort. Volner János akkor még jobbikos képviselő például arra volt kíváncsi, miért a miniszterelnök környezetéhez tartozó emberek kapják a legjövedelmezőbb állami és önkormányzati szerződéseket. Ez a véletlen műve, vagy van benne valamilyen segítség? – kérdezte. Konkrétan megemlítette Garancsi István, Mészáros Lőrinc és Andy Vajna nevét. A kormányfő erre úgy válaszolt, Volner nem mondott konkrét ügyeket, csak vádaskodik, hozzátette,

nem foglalkozom üzleti ügyekkel, ezeket Önök hozzák ide, főként politikai okokból.

2. 2016 októberében brüsszeli sajtótájékoztatóján az Index Eurológus blogja faggatta a Népszabadság bezárásáról a miniszterelnököt, aki úgy felelt, hogy

a sajtószabadság kérdése és a médiapiac kérdése nem tartozik a kormányra, és mivel a Népszabadság nem fordult hozzánk, nem foglalkozunk a kérdéssel.

3. 2018 januárjában, Bécsben az Index újságírója Orbán Viktor veje, Tiborcz István egykori cégét, az Eliost érintő nyomozásról tett fel kérdést a miniszterelnöknek, aki azt mondta,

semmilyen üzleti üggyel nem foglalkozok, és nem is fogok.

4. Tavaly áprilisban, az országgyűlési választás utáni nemzetközi sajtótájékoztatón is lehetett kérdezni Orbán Viktort, szóba került a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió bezárása is. A miniszterelnök először egyszerűen nem reagált, majd az RTL Klub kérdésére annyit azért elmondott, hogy ezek üzleti ügyek, magánkézben lévő médiumok, így majd a tulajdonosok eldöntik, mi lesz a két sajtóorgánummal. Felmerült az RTL Klub felvásárlásának kérdése is, amire Orbán Viktor azt a választ adta, hogy továbbra sem foglalkozik üzleti ügyekkel, azonban támogatja a magyar tulajdonban lévő vállalatok számának növekedését.

5. Idén januárban a hvg.hu meg akarta tudni, van-e miről beszélni, miután Mészáros Lőrinc első lett az ország tíz leggazdagabbjának listáján. Három éve ugyanis még azt mondta Orbán Viktor, amíg az ország tíz leggazdagabbja között nincs fideszes, akkor nincs miről beszélni. Röviden összefoglalva: Orbán szerint nincs. Ahogy mondta, a leggazdagabb listáról mindenki tudja, hogy azért szoktak fizetni, hogy valaki rajta legyen, és hogy valaki lekerüljön róla (nem mondja el, Mészáros szerinte melyik kategória lenne, és arra sem reagált, hogy kollégánk szabad szemmel is láthatónak nevezte a volt felcsúti polgármester hatalmas vagyonát). Megismételte szerinte már tizenhatodszor, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik, nem hagyja kormányát provokálni.

6. Májusban a Direkt36. derítette ki, hogy nagy mennyiségű közpénz jut el Orbán Viktor családjához Mészáros Lőrinc cégein keresztül, a Fejér megyei Kulcson ugyanis a felcsúti milliárdos cége a Mészáros és Mészáros Kft., valamint az Euroaszfalt konzorciuma fejleszti uniós pénzből a csatornahálózatot. A portál pedig több olyan betonelemet is látott, amelyeken a miniszterelnök apjának, idősebb Orbán Győző cégének, a Dolomit Kft.-nek a neve szerepelt. A Direkt36 megkeresésére sem a Dolomit Kft., sem a munkálatok fővállalkozói nem reagáltak, ahogy a beruházásokért felelős állami vállalat sem küldött érdemi választ. A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan pedig csak megismételte, amit Orbán januárban cinikusan mondott:

a miniszterelnök üzleti kérdésekkel nem foglalkozik.

6. Legutóbb múlt pénteken, Nagykátán, a római katolikus Szent György-templom külső felújításáért tartott hálaadó szentmise után a Hvg.hu négyszer is megkérdezte Orbántól, még mindig üzleti sikereknek tartja-e veje, Tiborcz István sikereit, most, hogy Tiborcz felkerült a leggazdagabb magyarok listájára. Orbán kétszer simán elengedte a füle mellett a kérdést. Egy alkalommal a miniszterelnöki sajtófőnök, Havasi Bertalan tessékelte arrébb kollégánkat, egy idő után pedig a miniszterelnök nevette el magát, „Már megint?” – kérdezett vissza. „Minden jót kívánok Önnek” – folytatta, majd elfordult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Háromszorosára emelik a bérleti díjakat az ócsai devizahiteles lakóparkban

Háromszorosára emelik a bérleti díjakat az ócsai devizahiteles lakóparkban

Őrizetbe vették, majd hirtelen meghalt egy fehérorosz tüntető

Őrizetbe vették, majd hirtelen meghalt egy fehérorosz tüntető

Nem kapott babaváró hitelt, mert igénybe vette a moratóriumot

Nem kapott babaváró hitelt, mert igénybe vette a moratóriumot