szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utasbiztosítás nem terjed ki arra, ha úgy dönt, mégsem utazik.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A hétvégén nem csak Észak-Olaszországban, de további három országban ütötte fel a fejét a koronavírus, aminek már magyar fertőzöttje is van. A velencei karnevál további hivatalos programjait törölték, és a síszezon miatt is sokan utaztak vagy utaznak mostanában Olaszországba. A rossz hír azonban, hogy ha fél a vírus miatt, és lemondja az útját, akkor az utasbiztosítása nem terjed ki ilyen esetre:

az utasbiztosítás csak abban az esetben érvényesíthető, ha már megkezdtük az utazást, és akkor merül fel bármi. Ha megijed valaki, és mégsem utazik, csak abban az esetben kapja vissza a pénzét, ha kötött útlemondás-biztosítást minimum 30 nappal az út kezdete előtt – mondta Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs és értékesítési igazgatója.

Fontos azonban, hogy ennél az opciónál is akkor látjuk viszont például a repülőjegy árát, ha ellehetetlenül az abba a tartományba való ki-, vagy beutazásunk. Akár tartunk a vírustól, akár nem, az a kérdés, lehetséges-e az út, vagy sem: mivel jelenleg szabadon lehet utazni például Olaszországba, nem zártak le reptereket, ezért az útlemondási biztosítást sem tudjuk érvényesíteni, ha az ijedtség miatt nem akarunk elutazni. Két eset állhat fent ráadásul és mindkettő annak függvénye, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) utazásra javasolja-e az adott tartományt:

  • ha még nem indultunk el, de a KKM közben utazásra egyáltalán nem javasoltnak minősíti a területet, akkor nem fedezi az elmaradt utazás árát az útlemondás-biztosítás
  • ha viszont az érintett területen tartózkodunk és közben utazásra nem javasolttá minősítik a területet, ezért hamarabb hazajönnénk, az útlemondás-biztosítás fedezi az utazáshoz fel nem használt, utazás részeként igazolható tételeket, így visszakaphatjuk a már előre megváltott síbérlet, kifizetett szállás vagy előre befizetett városnéző körút árát.

A szakember azt javasolja, hogy célszerű folyamatosan tájékozódni az úticélunk besorolását illetően. Utazásra nem javasolttá a KKM a kínai Hubei tartományt minősítette eddig, olasz tartományt nem érint ilyen jellegű korlátozás. Németh Péter szerint, ha kint rekedünk, akkor bár az utazás során történik a kár, egy ilyen esetben az államok is gondoskodnak általában a hazaútról, és amennyiben kénytelenek vagyunk meghosszabbítani a kintlétünket, az utasbiztosítás tartalmazhat ilyen tételt, ami fedezheti például a szállást és az étkezést. Ha kint megbetegszünk és külön orvosi kezelésre szorulunk, akkor kiterjed erre az utasbiztosításunk.

Amennyiben az utazási iroda mondja le az utat, az rajtuk múlik, hogyan kezelik a helyzetet, és nem feltétlenül tudják visszaadni a pénzt – önhibájukon kívül – hiszen előfordulhat, hogy már kifizették például a szállásfoglalást.

Maguknak az utazási irodáknak egyébként vagy teljesíteniük kell a lefoglalt utakat, vagy vissza kell adniuk a pénzt – abban az esetben, ha ők jobban megijednének, mint mi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lewis Hamilton: George halála nem volt hiábavaló

Lewis Hamilton: George halála nem volt hiábavaló

Így kezelik az utasbiztosítók, ha külföldön betegszünk meg koronavírussal

Így kezelik az utasbiztosítók, ha külföldön betegszünk meg koronavírussal

Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán

Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán