szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kimutatták a koronavírust a Japán mellett karanténba helyezett óceánjáró, a Diamond Princess egyik magyar alkalmazottjánál – jelentette be sajtótájékoztatóján Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára. Mint mondta, február 19-én feloldották a karantént a hajón, a személyzet jelentős része, köztük három magyar is azonban a hajón maradt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A korábban karantén alatt lévő hajón 3 magyar volt: egy zenész testvérpár és egy felszolgáló. A japán hivatalos szervek tájékoztatása szerint egy magyar tesztje pozitív lett, őt elkülönítették, és a tervek szerint 2-3 napon belül átszállítják a hajóról – mondta Menczer.

A beteg saját elmondása szerint jól van, nem lázas, nem köhög, éppen ezért lehet, hogy nem kórházba, hanem karantén megfigyelő központba szállítják.

A másik két magyar eredménye negatív, Menczer elmondása szerint folyamatos kapcsolatban vannak vele.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Olaszországban 5 tartomány érintett a koronavírus-járványban, így minden magyartól azt kérik, hogy a két gócpontba csak akkor utazzon, ha halaszthatatlan dolga van, a többi területre pedig "tegyék alapos megfontolás alá" az utazást. Bejelentette, hogy segítségkérő hívást eddig nem kaptak, egyúttal azt kérte, síeléssel kapcsolatos kérdésekkel a megadott telefonszámot ne keressék, arra ott a call center.

A sajtótájékoztatón szóba került, hogy eddig Olaszország egyetlen szomszédja sem vezetett be közúton, illetve vasúton korlátozást. Menczer Tamás azt mondta, folyamatosan nézik, hogyan alakul a helyzet, a környező országok mit mondanak, szigorítanak-e vagy sem, később ennek fényében tudnak majd dönteni. "Egyelőre ilyen típusú döntés nincs" – hangsúlyozta.

Azt nem tudni, pontosan hány magyar van Olaszországban, mert a konzuli regisztráció lehetőségével alig élnek a magyarok.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a budapesti és a debreceni repülőtér ellenőrzésén túl terveznek-e további szigorítást, az államtitkár azt felelte, egyelőre nem tud róla. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!