szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Terjed a kínai Vuhanból indult koronavírus Európában is, főként Olaszországban. Egyre durvább a hatóságok reakciója, a konzuli szolgálat azt javasolja, a turisták alaposan fontolják meg utazásaikat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Milánóhoz közeli Lodinál 50 ezer ember van karanténban, bezárták az üzleteket, az iskolákat, az irodákat, mindent. Nem közlekednek a vonatok és leállították a helyi tömegközlekedést is. A lakosokat arra kérték ne csoportosuljanak, ha tehetik, maradjanak otthon. Hogy ez biztosan így legyen, az olasz fegyveres erők katonái már megérkeztek a helyszínre, és lezárták a kijelölt térségbe bevezető utakat. Senki sem hagyhatja el a területet, és senki sem léphet be oda.

 A hvg.hu egyik olvasója azt írta, hogy „én nagyjából 50 kilométerre élek onnan, itt nincs karantén. Milánó környékén szabadon lehet mozogni. Az emberek félnek egy kicsit, de nincs pánik, nem hordanak például szájmaszkot.

Figyeljük a híreket, és haladunk előre, nem gondolva a vírusra

– tette hozzá.

Koronavírus: meghalt a harmadik fertőzött Olaszországban

Terjed a kínai Vuhanból indult koronavírus Európában is, főként Olaszországban. Egyre durvább a hatóságok reakciója, a konzuli szolgálat azt javasolja, a turisták alaposan fontolják meg utazásaikat.

A vesztegzárat Giuseppe Conte miniszterelnök rendkívüli törvényerejű intézkedéssel rendelte el két hétre. Az északi Lombardia tartományban – ahol Lodi is található – tizenegy önkormányzat lakosait érinti az intézkedés. A regula oka, hogy a tartományban vasárnap már 90 betegről tudtak, holott szombat éjszaka még csak 54-ről.

A szomszédos Veneto tartományban 3500 embert helyeztek karanténba, 24 megbetegedésről tudni. Itt van Velence is, ahol idő előtt félbe szakították a karnevált, amely eredetileg keddig tartott volna.

Milanó polgármestere, Giuseppe Sala bejelentette, hogy Lombardia egész területén hétfőtől zárva tartanak az oktatási intézmények legalább egy héten át. Bezárják a múzeumokat, színházakat, mozikat is. Március elsejéig bezárták az oktatási intézményeket Veneto tartományban is. Piemonte és Friuli-Venezia Giulia tartomány egyenlőre csak az egyetemek egyhetes bezárását jelentette be.

Közben Lombardiában bejelentették, hogy vasárnap este 18-tól minden szórakozóhelyet bezárnak, az éttermek nyitva maradhatnak. Idővel azt is bejelentették, hogy Emilia-Romagna tartományban is bezárnak az iskolák és a múzeumok és betiltják a tömegrendezvényeket.

Eközben kollégánk a valamivel délebbre fekvő Bolognában van, ő arról számolt be, hogy a repülőtéri hőmérőzésen kívül semmi nem utal arra, hogy nem messze éppen járvány tombol. A múzeumok, kávézók is nyitva tartanak, a gyerekprogramokat megtartják, a megszokott vasárnapi forgalom tapasztalható az utcákon.

Itt minden rendben

– fogalmazott.

Bolognai életkép
©

Kerestük a milánói magyar konzulátust és a külügyminisztériumot is, de egyelőre nem válaszoltak. Ha megteszik, frissítjük cikkünket.

A Konzuli Szolgálat honlapján mindenesetre az olvasható, hogy a fertőzött településeken a rendőrség által kontrollált, katonai kényszerintézkedést is lehetővé tevő karantént vezettek be a járvány megfékezése érdekében.

Az érintett helyszínek listája:

 • Codogno,
 • Castiglione d’Adda,
 • Casalpusterlengo,
 • Fombio,
 • Maleo,
 • Somaglia,
 • Bertonico,
 • Terranova dei Passerini,
 • Castelgerundo e San Fiorano,
 • Vò Euganeo.

Ezekre a településekre tehát sem bemenni, sem onnan kijönni nem lehet.

Tekintettel a járvány továbbterjedésének lehetőségére, a korlátozásokat más régiókban, más településeken is bevezethetik. Aki egy újabb karantén kialakításakor a helyszínen van, az semmilyen indokkal nem hagyhatja majd el a területet a vesztegzár feloldásáig.

Erre tekintettel javasoljuk, hogy halaszthatatlan utazásokat kivéve, a turisztikai célú látogatásokat csak alapos megfontolás és mérlegelés után vállalják

– írja a Konzuli Szolgálat. Ugyanerről adott ki figyelmeztetést Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára is.

Menczer arról is beszámolt, hogy kollégáik Milánóban és Rómában "készen állnak, hogy segítsenek, ha magyar bajba kerül Olaszországban". Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy eddig egyetlen segélykérő hívást sem kaptak. Amennyiben viszont valóban baj lenne - és csak akkor - ezeket a számokat lehet hívni:

 • Milánó: +39 339 621 9517
 • Róma: +39 348 800 8159
Az olaszországi gócpontokat mutató térkép
©

Egyébként nemcsak mi, hanem a magyar Belügyminisztérium alatt működő, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs is soron kívüli tájékoztatást kért az olasz hatóságoktól. Közleményükben felhívják a figyelmet, hogy a világ 32 országában már 78 766 megbetegedésről, 2461 halálesetről és 23 133 gyógyulásról tudni. Olaszországban e pillanatig összesen 130 megbetegedésre derült fény.

A járvány miatt négy vasárnapra kiírt focimeccs is elmarad, így nem rendezik meg az Atalanta–Sassuolo, a Verona–Cagliari, a Torino–Parma és az Internazionale–Sampdoria összecsapásokat.

Máshol is egyre durvább a helyzet

 • Törökország átmenetileg lezárta iráni határát, ugyanis a perzsa államban is terjed a vírus, 43 fertőzésről, sőt nyolc halálos áldozatról is tájékoztattak már a hatóságok. Kínán kívül eddig itt vesztették legtöbben életüket a vírus miatt. A török repülőterek sem fogadnak Iránból érkező járatot. Az iráni hatóságok az ország 31 tartományából 14-ben oktatási intézményeket, mozikat és színházakat zártak be. Ezeken a területeken egy hétre felfüggesztették a kulturális és művészeti előadásokat. Az iráni lakosságot arra kérték, hogy egy ideig ne keressék fel Komot és más zarándokhelyeket. A fővárosban, Teheránban az önkormányzat elzárta az ivókutakat, és betiltotta az édesség árusítását a metróban. A buszokat és a metrószerelvényeket is fertőtlenítik. Kilátásba helyezték a nyolcmilliós város egészének karanténba helyezését.
 • A japán Jokohamánál veszteglő Diamond Princess óceánjárón egy újabb ember, egy 80 éves japán férfi halt meg tüdőgyulladásban, így az ottani áldozatok száma háromra nőtt.
 • A kínai elnök, Hszi Csin-ping eközben a legsúlyosabb egészségügyi vészhelyzetnek nevezte a koronavírust a Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulása óta.

A COVID névre keresztelt betegség decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban. A 11 milliós várost épp egy hónapja vonták vesztegzár alá. Vasárnapi beszédében Hszi ismét megerősítette a kínai kormányzat korábbi álláspontját, miszerint történtek hiányosságok a járványra adott választ illetően, ezekből pedig tanulni kell – mondta.

Koronavírus: az IMF egyre jobban aggódik, Kína már készül a válaszlépésekre

Az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait; az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, és senki nem léphet be oda - jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a rendkívüli rendelet pontjait ismertetve sajtótájékoztatón szombat éjszaka.

A vasárnap jelentett adatok szerint szombat éjfélig a koronavírus fertőzötteinek száma Kínában közel 77 ezerre bővült, míg a halálos áldozatoké elérte a 2445-öt. Hupej tartományon kívül azonban a szárazföldi Kína többi részéről csupán 18 új esetről számoltak be az egy nappal korábbi adathoz képest. Az egy napon belül jelentett gyógyultak száma pedig ötödik napja meghaladja a napi új fertőzöttekét az országos adatok szerint.

(Nyitókép: a koronavírus miatt szájmaszkot viselő turisták Milánóban – MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A kínai elnök a koronavírusról: A legsúlyosabb vészhelyzet

Bár az új típusú koronavírus-járvány elkerülhetetlenül erős hatást gyakorol a kínai gazdaságra és társadalomra, az rövid távú és kezelhető – fogalmazott Hszi Csin-ping kínai elnök vasárnap a CCTV kínai hírcsatorna tudósítása szerint.