szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar hazai össztermék 3 százalékkal fog zsugorodni a járvány miatt, a kormány az ígértnél jobban elengedi a hiányt, az államadósság nőni fog. A konvergenciaprogram előrejelzése szerint 2021 már a visszapattanás éve lesz.

A kormány elküldte az Európai Bizottságnak a 2020-tól 2024-ig tartó gazdasági előrejelzéseit és terveit tartalmazó konvergenciaprogramot. Ahogy már a bevezetőben megjegyzik, a koronavírus-járvány felülírta az eddigi elképzeléseket. Azt érdemes megjegyezni, hogy a program elkészítését április 30-ával zárták, szóval azóta változhattak a kormány elképzelései és előrejelzései, a jövőben pedig még inkább változhatnak, mivel a válság hatásai egyelőre csak korlátozottan ismertek.

3 százalékos recesszió lesz

A program makrogazdasági alapforgatókönyve idén 3,0 százalékos GDP visszaesést valószínűsít, ugyanakkor 2021-ben – részben az idei csökkenés korrekciójának is köszönhetően – a növekedés 4,8 százalékot érhet el. 2022-től a programidőszak végéig 4 százalék fölötti GDP-bővülés várható.

Az idei év első két hónapját lényegében még nem érintette a gazdaság márciustól kibontakozó visszaesése. A március 20-át követően megsokasodott leállások miatt

az első negyedév utolsó napjaira az ipari kapacitások jelentős hányada eshetett ki.

Emellett nagymértékben csökkent a turizmus teljesítménye, illetve a kultúra és szabadidős szolgáltatások március második felére lényegében felfüggesztődtek. Bár a kiskereskedelem egyes szegmenseiben a tartalékfelhalmozások átmenetileg növelték a forgalmat, ugyanakkor összességében a negyedév végére itt is lendületvesztés történt.

Béremelés nem lesz, munkanélküliség igen

A válság hatására 2020-ban átmenetileg bekövetkező visszaesést követően 2021-től ismét folyamatosan bővül a foglalkozatás, így a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékos értékével 2022-ben alig haladja meg a 2019. évit, 2024-ben (3,3 százalék) pedig már alacsonyabb annál.

Mindenesetre

a program 2020-ra 5,6 százalékos munkanélküliséggel számol,

de még 2021-ben is 4,3 százalékossal. Ez ellentrmond Orbán Viktor azon kijelentésének, hogy "három hónap múlva mindenkinek lesz állása".

Ami az átlagkereset emelkedését illeti, a kormány 2020-ra mindössze 2,2 százalékos növekedést vár, 2021-re viszont már 7,6 százalékosat.

Kicsit mégis elengedik a hiányt

A program költségvetési pályája szerint a hiány a 2020-ban bekövetkező átmeneti gazdasági visszaesés, valamint a válságkezelő és gazdasághelyreállító intézkedések költségvetési hatását figyelembe véve „a körülményekhez képest alacsony szinten marad”, az idén 3,8 százalék várható, majd a programidőszak végére 1 százalékra mérséklődik. A GDP-arányos államadósság csökkenő trendje az idei átmeneti megakadást követően 2021-től visszatér, és 2024-ben az adósságráta a 60 százalékos referenciaérték alá kerül a program szerint.

A 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél 2020-ra meglepő fejlemény, korábban személyesen Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy a kabinet nem tervezi 3 százalék fölé engedni a hiányt.

A GDP-arányos államadósság 2020-ban a GDP zsugorodása és a magasabb hiány miatt 6,3 százalékkal fog nőni, 72,6 százalékra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!