szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vasárnap volt kormányülés, ahol döntöttek a "történelmi léptékű" gazdaságvédelmi akciótervről.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, 10 év megfeszített munkával már épp egyenesbe jött az ország, mikor megérkezett a járvány. A helyzet igazságtalan. Igaz, hogy nem tehetünk róla, de ez nem változtat azon, hogy komoly kihívással kell szembenézni. Attól, hogy a helyzet igazságtalan, nem ad felmentést. A járvánnyal és a gazdasági nehézségekkel együtt kell megküzdeni. Orbán itt is elmondta, a kidolgozott gazdaságvédelmi akcióterv célja, hogy a kormány annyi munkahelyet hozzon létre, mint amennyit a vírus tönkretesz.

Három ütemben hajtják végre a gazdaságvédelmi akciótervet. Az elsőn már túlvagyunk, ide tartoztak a tb-járulékcsökkentések, a katásoknak nyújtott segítség és a bankhitelek törlesztésének felfüggesztése is. Ma megindítja a kormány az akcióterv második szakaszát. Összesen a GDP 18-20 százalékát csoportosítják át, a jegybank által indított programokat is ideértve. A 2020-as költségvetéstől el kell térni, a rendelet erről már hétfőn megjelenik. A hiány az elfogadott 1 százalék helyett 2,7 százalékos lesz - jelentette be Orbán.

Elmondta azt is, hétfőn elindul öt program, melyeknek számos alpontjuk lesz. Ezekből egy-egy elemet emelt ki Orbán Viktor.

  • Az első program a munkahelyek megőrzése. A rövidített munkavégzés esetén készen áll a kormány arra, hogy átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Ez a bértámogatás speciális magyar formája lesz.
  • A második program a munkahelyteremtés, itt a kormány beruházásokat támogat, 450 milliárd forint értékben.
  • A harmadik programban kiemelt ágazatok szerepelnek, olyan nemzetgazdasági ágazatok, melyeket újra kell most indítani. Ilyen a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, közlekedés, a film és a kreatív ipar.
  • Negyedik program a vállalatok finanszírozása. Itt kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalatoknak, több mint 2 ezer milliárd forint értékben. (A hitelgarancia lényege, hogy az állam minden hitel mögé odaáll, így ha az bedől, mert a cég mégsem tud fizetni, az nem kockázat a bank számára. Ezzel a hitelezést igyekeznek pörgetni annak érdekében, hogy a vállalkozások kölcsönnel vészeljék át a bevételkiesés vagy leállás miatt nehéz időszakot – a szerk.)
  • Jön a család- és nyugdíjasvédelmi program is. A 13. havi nyugdíjat négy részletben építi vissza a kormány. 2021 februárjában a nyugdíjasok a januári nyugdíjon felül egy heti nyugdíjat fognak kapni, ez történik majd 2022-ben, 23-ban és 24-ben is.

Palkovics László miniszter koordinálja a programot, Máger Andrea az állami vállalatokat hozza lendületbe, Varga Mihálytól pedig azt várja, biztosítsa a szükséges forrásokat, és garantálja a költségvetési fegyelmet.

Nehéz időket élünk, de egy magyar sincs egyedül. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra

 – zárta rövid beszédét Orbán Viktor.

Ami hétvégén már kiderült:

Az Orbán Viktor által "történelmi léptékűnek" nevezett gazdaságvédelmi akciótervről Gulyás Gergely miniszter szombaton elárult pár részletet, azt mondta, a tárcáktól 1345 milliárdot vonnak el, majd csoportosítanak át.

  • Elveszik idén a párttámogatás felét is, ami 1,2 milliárdot jelent.
  • A nagy kiskereskedelmi láncokra újból kivetett különadóból is a védekezést segítik majd, 36 milliárd forintra számítanak így.
  • A bankoktól 55 milliárd forintot várnak.
  • Az önkormányzatoktól a gépjárműadót vonják el a védekezéshez. Ez 34 milliárd.
  • A járványügyi alapba így összesen 663 milliárd forintot tudnak biztosítani így, mivel a védekezés központi tartaléka 378 milliárd forint, ez azonban egy felülről nyitott előirányzat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!