Oroszi Babett
Oroszi Babett
Tetszett a cikk?

Beadták a cégbíróságra azokat a közgyűlési határozatokat, amelyek alapján az Indamediához került át az Index a Magyar Fejlődésért Alapítványtól. A dokumentumok alapján pénzmozgás nem volt, az igazgatóságba pedig Starcz Ákoson és Ziegler Gáboron kívül bekerült az Indamedia Sales Kft. ügyvezetője, Abonyi Bernadett is.

Idáig csak nyilatkozatokból tudhattuk, hogy az Index átkerült a Vaszily Miklós–Ziegler Gábor-féle Indamediához, a dokumentumokat eddig nem adták be a cégbíróságra – hétfőn azonban ez is megtörtént.

A benyújtott dokumentumokból kiderül, az igazgatósági tagokat "visszahívták", tehát az új tulajdonos döntött arról, hogy a továbbiakban sem Bodolai László, sem Szombathy Pál, sem Sztankóczy András munkájára nem tart igényt. Ők tehát nem lemondtak, hanem visszahívták őket.

Ezzel párhuzamosan alakították át a vezetőséget is. A vezérigazgató, egyben az egyik igazgatósági tag Starcz Ákos lett, róla itt olvashatják portrénkat. A háromtagú igazgatóságba bekerült még Ziegler Gábor, harmadikként pedig Abonyi Bernadett.

Abonyi jelenleg az Indamedia Sales Kft. ügyvezetője – egyébként Ziegler Gáborral együtt. Korábban a divány.hu Kft.-nél is dolgozott, szintén ügyvezetőként.

Ami még kiderül a papírokból, hogy a részvények tulajdonjoga "átszállt" az Indamedia Network Zrt.-re, tehát pénzmozgás nem történt az alapítvány és az Indamedia között. Ezt korábban Ziegler azzal magyarázta a 24.hu-nak, hogy az Index részvényeit egyszerűen lehívták. Erre azért volt lehetőségük – egy pár évvel korábbi megállapodás alapján –, mert a portál részvényeit eddig birtokló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) tetemes összeggel tartozott az Indamedia-csoportnak. Az adósság fejében így most vitték az Indexet.

Közben kiderült az is, hogy ki lesz a lap új főszerkesztője, Fekete-Szalóky Zoltán, aki Szombathy alatt főszerkesztő-helyettesként dolgozott. Fekete-Szalóky a Média1 információi szerint megbízott főszerkesztő lesz.

Az Index szerkesztősége július 24-én állt fel, miután az igazgatóság elnöke, Bodolai László pár nappal korábban kirúgta a korábbi főszerkesztőt, Dull Szabolcsot. Az Indexet ezt követően szeptemberben egy teljesen új szerzői és szerkesztői gárda vette át, Szombathy Pál és Sztankóczy András vezetésével.

Szombathy főszerkesztő-vezérigazgató és Sztankóczy vezérigazgató-helyettes, vezető szerkesztő belső konfliktus miatt távozott a lap hirdetéseit értékesítő Indamedia közleménye szerint. A cég egyben azt is közölte, hogy az Indamedia-csoport – amelynek fele részben Vaszily Miklós, a TV2 elnöke, fele részben pedig Ziegler Gábor a tulajdonosa – visszavásárolja az Index.hu Zrt. részvényeit a Magyar Fejlődésért Alapítványtól (MFA), így a továbbiakban az újság annak tagjaként működik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!