szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dull Szabolcs főszerkesztő a menesztése után azt írta, „nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát.”

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Az Index.hu Zrt igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke szerdán kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését – áll a portálunk által is megismert levélben, amit a lap munkatársainak küldtek.

Ezt a levelet Bodolai László elnök úgy folytatja, további intézkedésként a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra Szombathy Pál igazgatósági tagot kérte fel, valamint szerdán bekerült a társaság igazgatóságába Sztankóczy András, jogász, újságíró is.

Bodolai az Index munkatársaihoz eljuttatott tájékoztató levelében kiemelte, hogy „az Index politikai függetlensége nem volt és most sincs veszélyben, jelenleg egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik.”

Az utóbbi napok megmutatták, hogy a főszerkesztőnek nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni, ezért döntöttem a menesztéséről – indokolta döntését Bodolai.

A következő főszerkesztő személyéről az igazgatóság később dönt.

Dull Szabolcs
©

A levélben leírják, hogy az Index.hu Zrt igazgatóságából a múlt héten távozott a stratégiai partner Indamédia két vezetője, az így megüresedett egyik helyet tölti be Sztankóczy András. A korábban szintén megüresedett vezérigazgatói posztra az igazgatóság elnöke szerdán Szombathy Pál igazgatósági tagot nevezte ki, valamint felkérte az igazgatóság tagjait, hogy azonnali hatállyal tekintsék át a társaság jelenlegi helyzetét, és a lehető leggyorsabb módon tegyenek javaslatot az igazgatóság számára a szükséges reorganizációs lépések megtételére.

Dull az Indexen megjelent közleményében ezt írta menesztéséről:

nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni.

Évek óta csapkodnak már a villámok az Index körül

Az Index főszerkesztője és a szerkesztőség sok tucat munkatársa veszélyben érzi a lap függetlenségét, az azt tulajdonló alapítvány vezetője szerint mindez félreértés, az újságírókat félrevezették. Az Index "átállításáról" szóló pletykák az elmúlt években hol erősödnek, hol gyengülnek, és nem segít, hogy a közelmúltban a TV2 elnöke megjelent a lap hirdetési felületeit értékesítő cég tulajdonosai között.

Dull nagyjából egy hónapja írta meg, hogy az Index szerkesztősége veszélyben van. Akkorra már indexes forrásból a hvg.hu-hoz kiszivárgott, hogy a tanácsadónak felkért Gerényi Gábor – az Index, majd Ungár Péter LMP-s képviselő mellett az Azonnali.hu alapítóinak egyike – új struktúratervet ismertetett a lapvezetéssel, melynek lényege, hogy az Index rovatait vagy ezek egy részét kiszerveznék kisebb cégekhez.

Az akkori főszerkesztő úgy fogalmazott, „olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése.” Bodolai már akkor azt nyilatkozta, Gerényi valóban kidolgozott tanácsadóként egy működési koncepciót, de azt az igazgatóság nem fogadta el, Gerényi munkája pedig véget ért.

Nem sokkal később, június 23-án lemondott Pusztay András, az Index vezérigazgatója, az akkori hírek szerint saját döntése alapján nyújtotta be lemondását. Pusztayt Ződi Zsolt követte a poszton, aki Bodolait barátjaként, kollégájaként írta le. De néhány nap után Ződi is távozott, miután megismerte a cég pénzügyi helyzetét, lemondott.

Vaszily Miklós, az Index hirdetési felületeit értékesítő Indamédia résztulajdonosa is megszólalt azokban a napokban, azt nyilatkozta, hogy nem akarnak második Origót csinálni az Indexből. „Nincsen semmi gondom az Indexszel, néha inkább úgy látom, az Indexnek van gondja velem” – tette akkor hozzá a TV2 elnöke. Két hete már főszerkesztőváltást sürgetett Erdélyi „Superman” Zsolt reklámszakember is, aki az Indamédia tanácsadója.

Azonban a kedélyek nem nyugodtak meg a szerkesztőségen belül, folyamatos volt a bizonytalanság a házon belül.

Az Indexért aggódik az Európai Bizottság alelnöke

Vaszily Miklós tagadta, hogy politikai megbízásból vásárolt volna részesedést az Index hirdetési felületeit kizárólag értékesítő Indamédiában, ahogy azt is állítja, az Index irányultságát nem akarják megváltoztatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
37,8 Celsius-fok – efelett fogják hazaküldeni a diákokat az iskolák kapujából

37,8 Celsius-fok – efelett fogják hazaküldeni a diákokat az iskolák kapujából

Hálás lesz érte a laptopja aksija: jönnek az alvó fülek az Edge böngészőbe

Hálás lesz érte a laptopja aksija: jönnek az alvó fülek az Edge böngészőbe

A könyvkiadók Dúró Dórának: El a kezekkel a könyvektől!

A könyvkiadók Dúró Dórának: El a kezekkel a könyvektől!