szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 24.hu cikke végigvezeti, hogyan kapott egy kiválasztott kör titkolózva másfél milliárdos állami támogatást. Lemondás lett a vége.

Összesen csaknem 1,5 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Balatoni Kör és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) negyven tagjának – írta a 24.hu. A lap értesülései szerint a pénzosztásból komoly botrány lett, ugyanis a Balaton Kör szervezet eddigi elnöke, Laposa Bence két borteraszával is a legnagyobb, 71,5 millió forintos támogatást nyerte el.

A badacsonyi borász a cikk szerint nemcsak a pénz felvételében, hanem kiosztásában is szerepet játszott: ő adott listát az MTÜ-nek azokról a borászatokról és gasztrovállalkozásokról, amelyeket támogatásra érdemesnek tartott. A 24.hu szerint egy titkos találkozót szervezett tavaly augusztusban, ahova csak azokat hívta meg, akiket a Balatoni Kör elnökeként érdemesnek tartott az MTÜ pénzosztására, a találkozón az MTÜ képviselői ismertették, hogyan juthatnak a kiválasztottak egyedi támogatáshoz. Ezután novemberben a kiválasztottak kaptak egy levelet, ami után pár nap állt rendelkezésükre a pályázat beadására, majd hamarosan megkapták a támogatási okiratokat – áll a 24.hu cikkében.

A lap emlékeztet rá, hogy Laposa család cégei 2019 nyara óta 631 millió forintot kaptak az állami szervezettől. A most megítélt támogatás pedig azért is érdekes, mert Laposa Bence – még a Facebook-oldala szerint is – az MTÜ tanácsadója. A portál kereste az ügynökséget, hogy megkérdezze, a borász pontosan mióta és mennyiért dolgozik nekik, de erre nem érkezett válasz.

Maga Laposa egy közleményt juttatott el a lapnak, melyben arról ír, hogy az egyesület elnöke és teljes elnöksége felajánlotta lemondását, az elnökség ügyvivőként folytatja tovább a munkáját a következő közgyűlésig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank

Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank

Kásler Miklós: Újabb szigorításokra lehet szükség

Kásler Miklós: Újabb szigorításokra lehet szükség

Rossz hír jött azoknak, akik USB-C töltőt szeretnének az iPhone-ra

Rossz hír jött azoknak, akik USB-C töltőt szeretnének az iPhone-ra