szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Március elején tizenhárom budapesti járatát törli a Ryanair, mert nehezményezi, hogy a budapesti reptéri hatóságok...

Március elején tizenhárom budapesti járatát törli a Ryanair, mert nehezményezi, hogy a budapesti reptéri hatóságok ragaszkodnak a légitársaság pilótáinak és személyzetének ellenőrzéséhez. 

A Ryanair angol nyelvű közleményében "hülye", "idióta" procedurának nevezi az eljárást - írja a hvg.hu. A magyar fél arra hivatkozva ragaszkodik az ellenőrzéshez, hogy az uniós szabályok szerint szükség van erre, ha egy gép elhagyja a schengeni övezetet. Ennek során útlevél elenőrzésen kell részt venni többek között a repülőgép személyzetének is.

A társaság szerint azonban ilyet az EU-s jogszabályok nem írnak elő, a Ryanair által használt többi 170 uniós reptér egyikén sem alkalmaznak ilyen eljárást. A törlés a Memmingenbe, Thessalonikibe, Badenbe, Manchesterbe tartó járatokat érinti.

A Ryanair levélben fordult a Budapest Airporthoz, amelyben megírta, hogy nincs jogi alapja a magyar hatóság követelésének. Értesítette a repteret, hogy a 25 perces fordulóval induló írországi és nagy-britanniai járatain a budapesti személyzet március 1-jétől nem veti alá magát az eljárásnak. Ezután - a közlemény szerint - a Budapest Airport március 1-jén a manchesteri, március 2-án a baden badeni járatnak nem adott felszállási engedélyt, a járatokat törölni kellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!