szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az internetes termékek és szolgáltatások legújabb generációját jelentő Web 2.0 angol kifejezést nyilvánította az angol nyelv egymilliomodik szavává szerdán az angol nyelv használatát és fejlődését nyomon követő austini kutatóintézet, a Global Language Monitor (GLM).

A GLM szakemberei folyamatosan pásztázzák a internetet új kifejezéseket keresve, s ha egy szót vagy kifejezést 25 ezer alkalommal használták a médiában, internetes közösségi fórumokon és egyéb helyeken, új szóként, kifejezésként ismerik el. A GLM szerdai közlése szerint a Web 2.0 kifejezése olyan szavakat előzött meg, mint a Jai ho, a noob vagy a slumdog. A 999 999-ik a hindi nyelvből ismertté vált Jai ho (győzedelmeskedj!) lett, amely a Gettómilliomos című Oscar-díjas film dala.

A 999 998. szó a noob, amely a játékosok közösségét illető becsmérlő kifejezés, olyan emberekre használják, akiknek egy adott témakörről fogalmuk sincs. A 999 997 szó a slumdog (gettó) is az Oscar-díjas film címéből vált ismertté - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap online kiadásában (www.telegraph.co.uk).

Az intézet becslése szerint az angol nyelv átlagosan minden 98 percben gazdagodik egy új szóval. Paul Payack, a GLM elnöke és fő szóelemzője egy korábbi nyilatkozatában rámutatott, hogy ilyen ütemben utoljára William Shakespeare korában bővült az angol szókészlet. Az angol szóalkotás egyik legtermékenyebb talaja Ázsia, ahol az angol a legnépszerűbb második nyelv. Elmondta, hogy manapság mintegy 1,53 milliárd ember beszéli az angolt anya-, pót- vagy üzleti nyelvként. Az angol az első valóban globális nyelv; korábban egyetlen nyelv sem terjedt el ennyire és nem tett szert ilyen befolyásra - mondta a szóalkotásokat 2003 óta figyelemmel kísérő intézet vezetője.

Paul Payack, a GLM vezetője azt is elmondta, hogy a szókészlet gyors bővülése ellenére egy átlagember kevesebb mint 14 ezer szót használ, és azok szókincsében sem szerepel több 70 ezer szónál, akik különleges nyelvi adottságokkal bírnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Lerombolták a Gettómilliomos gyereksztárjának otthonát

Ledózerolták a Gettómilliomos egyik gyereksztárjának otthonát, ami egy nyomornegyedben állt. A mumbai hatóságok a negyed több tucatnyi viskójának lerombolását rendelték el; a kisfiú családjának új lakást ígértek.

MTI Világ

Indiai rendőri vizsgálat gyereksztár-eladási ügyben

El akarták adni a Gettómilliomos egyik gyermeksztárját vagy sem? - ennek kiderítésére indított vizsgálatot az indiai rendőrség; a bonyolult családi és szociális háttér miatt azonban korántsem lesz egyszerű az ügy végére járni.

Egy 14 éves lány találmánya járulhat hozzá a koronavírus legyőzéséhez

Egy 14 éves lány találmánya járulhat hozzá a koronavírus legyőzéséhez

Hollik István sem indul egyéniben a 2022-es választáson

Hollik István sem indul egyéniben a 2022-es választáson

Túlárazott játszóterekkel csalt el 700 milliót egy banda

Túlárazott játszóterekkel csalt el 700 milliót egy banda