szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A múzeum 1985-ben tett szert a műalkotásra. Csak később derült ki, hogy a makonde törzs maszkját egy évvel korábban a Dar-es-Salaam-i nemzeti múzeumból lopták el egy betörés során.

Az álarcot eredetileg beavatási szertartásokon viselték a törzs férfi tagjai.  A tárgy megvásárlása után öt évvel értesítette egy olasz egyetemi professzor a Barbier-Müller Múzeumot arról, hogy a maszk valószínűleg a tanzániai nemzeti múzeum tulajdonát képezi. A felelősök ekkor kapcsolatba léptek a Múzeumok Nemzetközi Tanácsával (ICOM).

Most visszaadja Tanzániának az onnan ellopott törzsi maszkot a genfi Barbier-Müller Múzeum. A műkincs hivatalos átadása Párizsban történik az ICOM vezetésével - közölte a genfi múzeum.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Maffiamúzeumok háborúja Las Vegasban

Két rivális, egymással koncepciójában is versengő maffiamúzeum nyílik hamarosan Las Vegasban - adták hírül amerikai lapok. Az egyikben a látogató kóstolót kap a gengszterromantikából, a másik pedig el kívánja oszlatni az alvilágot övező mítoszt.

kadarm Shake

Meztelenül az utcán, a metrón, a múzeumban - fotókkal

A meztelenre vetkőzést New York városában büntetik, ezért igencsak igyekeznie kell Zach Hymannek és modelljeinek, hogy elkészítsék Decent Exposures című, több éves sorozat legfrissebb darabjait. Legutóbb egy múzeumban került konfliktusba a rend őreivel a múzsa és a művész.

hvg.hu Shake

Tegyen egy sétát a világ legnagyobb vízalatti múzeumában!

A Mexikói-öbölben található Cancun már eddig is híres volt a számtalan túrista csalogató látványosságáról, tavaly óta azonban újabb különlegességgel dicsekedhet. Jason de Caires Taylor egy vízalatti múzeumot álmodott meg és hozott létre.

Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában