szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Modigliani-rekorddal nyitotta őszi szezonját helyi idő szerint kedden este New Yorkban a Sotheby's aukciós ház. A világhírű olasz művész egyik leghíresebb aktja, a Nu assis sur un divan (La belle romaine) című festmény ugyanis 61,5 millió dollárért (44 millió euró) cserélt gazdát. Ehhez jön még az aukciós jutalék, ami szintén több milliót tesz ki.

La belle romaine című festményt a művészettörténet legkiválóbb aktjai között tartják számon Sandro Botticelli Vénusz, Diego Velázquez Vénusz tükörrel, valamint Édouard Manet Olympia című  festményei mellett. 

A "La belle romaine valóságos ikon, az aktfestmények sorozatának más darabjaival együtt Modigliani festőművészetének legjobb  pillanatát tükrözi" - fogalmazott  korábbi közleményében Simon Shaw, az  aukciós ház impresszionista és modern művészettel foglalkozó részlegének vezetője. Modigliani 1917-ben egy sorozat darabjaként festette a művet, amelyet Párizsban mutattak be kiállításon. A tárlat óriási szenzáció  lett, "lényegre törő" jellege miatt  azonban a kiállítást átmenetileg bezárta a rendőrség. A kép legutóbb 1999-ben jelent meg a piacon, és szintén a Sotheby's bocsátotta árverésre. Akkoriban Modigliani esetében rekordot jelentő 16,8 millió dollárt adtak meg érte. 

A festményt az árverés előtt Londonban és Hongkongban mutatták be, majd néhány napig New Yorkban is megtekinthette a közönség. Az 1884-ben Livornóban született Amedeo Modigliani festményei esetében mostanáig az utolsó rekord a Sotheby's egy 2004-es árverésén született. Akkor a XX. századi avantgárd  kiemelkedő képviselőjének Jeanne Hébuterne (devant une porte) című portréja 31,4 millió dollárért kelt el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!