szerző:
MTI

Folyamatosan érkeznek az új előfizetők a pécsi Jelenkor folyóirathoz, miután annak főszerkesztője, Ágoston Zoltán hétfőn nyílt levélben kérte olvasóik támogatását.

"Megmozdultak szimpatizánsaink, volt, aki már a nyílt levél megjelenésének napján pénzt utalt a számlánkra" - mondta Ágoston Zoltán. Hozzátette: folyamatosan érkeznek az előfizetések, adományok, és telefonon, emailben is sokan biztosítják támogatásukról a lap szerkesztőségét. "Bízunk benne, hogy ez folytatódni fog és így megmenthető lesz a lap. Reménykedünk abban, hogy esetleg intézmények is csatlakoznak a támogatókhoz" - fogalmazott a főszerkesztő.

Ágoston Zoltán hétfőn tette közzé nyílt levelét, ebben a többi közt arról írt, hogy a Jelenkor fenntartója, a Baranya Megyei Önkormányzat az év elején elutasította támogatási kérelmüket és végleg sorsára hagyta a lapot. "Pécs városa nem hivatalos formában, azaz nem számon kérhető módon ígért ugyan támogatást, de ebben az évben mindeddig szintén nem nyújtott pénzügyi segítséget a működésünkhöz" - jegyezte meg a főszerkesztő.

A lapnál több mint kétmillió forint tartozás gyűlt össze, a júniusi számtól tartoznak a szerzői honoráriumokkal és a nyomdaköltséggel, és napokon belül teljesen fizetésképtelenné válnak. A főszerkesztő tájékoztatása szerint a Baranya megyei önkormányzat évi kétmillió forinttal, Pécs városa 3,5 millió forinttal támogatta a lapot. "Az idénre kicsit többet, mintegy négymillió forintot kértünk" - jegyezte meg. Mint mondta, egy céljuk van, elevickélni a következő pénzügyi évig, amikor a Nemzeti Kulturális Alap már megítélt, mintegy 13 millió forintos támogatására is számíthatnak.

Ágoston Zoltán nem mondott le arról, hogy végül megkapják a város támogatását, ez legkorábban október folyamán történhet meg. Addig a helyzet rendeződéséhez még mintegy száz új előfizető, azaz 800 ezer forint szükséges. "Pécs jelenleg az adók beérkezésére vár. Köztudomású, hogy mennyire nehéz helyzetben van a város, az adósságok mellé az Európa Kulturális Fővárosa-projekt is több kötelezettséget rótt rá" - emlékeztetett a főszerkesztő, aki szerint Pécs vezetése elkötelezett a Jelenkor iránt, és éppen most zajlik az a jogi procedúra, amelynek végén az alapítói jogok átkerülnének a lapot megjelentető alapítványtól a városhoz.

Az októberi kiadványról Ágoston Zoltán elmondta: mindenképpen meg szeretnék jelentetni, mert az újság történetében, 1958 óta még nem fordult elő, hogy kimaradt egy lapszám. A lap anyaga már összeállt, a tördelés is nemsokára befejeződik, két hét múlva lenne esedékes a nyomdába küldés. Az októberi számban lesz például interjú Sofi Oksanen finn írónővel és Radnóti Sándor irodalomtörténésszel, kritika György Péter Apám helyett című könyvéről, valamint egy születő Janus Pannonius-regény részlete Horváth Viktor írótól. Egy-egy Jelenkor-szám kiadása mintegy kétmillió forintba kerül. A lap ezer példányban jelenik meg, és jelenleg 450 előfizetője van.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

„Az a gond, hogy Pécs eladósodott”

Nehéz helyzetbe került az 1958 óta megjelenő pécsi irodalmi és művészeti folyóirat, a Jelenkor: június óta nem tudja kifizetni a szerzői honoráriumokat és a nyomdaköltséget. Támogatás híján kétséges, hogy az októberi lapszám megjelenik-e. Ágoston Zoltán főszerkesztő szerint 2 millió forint kihúzná őket a bajból. Ideiglenesen.

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Húsvét hétvége volt, hát lopott egy vaddisznót

Húsvét hétvége volt, hát lopott egy vaddisznót

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Meghalt a Celtic Glasgow BEK-győztes csapatkapitánya

Meghalt a Celtic Glasgow BEK-győztes csapatkapitánya