szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ki ne ismerné Miki egeret, Plútó kutyát vagy a lapátfülű kiselefántot, Dumbót? Megálmodójuk, Walt Disney éppen 110 éve született. A nagy mesegyárosra emlékezünk, felelevenítve néhány érdekességet, amit csak kevesen tudhattak róla.

A legendás Disneyland és Walt Disney Company alapítója és névadója, Walter Elias Disney 1901. december 5-én született. Olyan mesefigurákat köszönhetünk neki, mint Miki és Minnie egér, Goofy, Pongó kutya, Szörnyella, Hófehérke vagy Bambi. Noha a 26 Oscar-díjat nyert amerikai filmrendező, producer csak 65 évet élt, mesebirodalma ma is virágzik. Az IMDb online adatbázisa alapján összegyűjtöttünk néhány érdekességet Disney-ről, vagy ahogy mindenki nevezte, „Walt bácsiról”.

Mickey Mouse
©

1. Walt Disney 16 évesen idősebbnek hazudta magát koránál, hogy az első világháborúban részt vehessen a Vöröskereszt munkájában.

2. Népszerű mesefigurái közül jó néhány, például Miki egér, Goofy és Jiminy Cricke fehér kesztyűt visel.

3. Miki egér 1928. november 18-án kelt életre, Donald kacsa pedig 1934. június 9-én. Miki egér először Mortimer néven futott, de amikor Disney megmutatta a rajzot feleségének, az asszony felvetette, hogy a komoran hangzó Mortimer helyett legyen egyszerűen csak Miki (Mickey).

Egyes történészek úgy vélik, hogy a népszerű mesehős valójában a Performo Játékgyártó Vállalat Micki nevű játékegere után kapta a nevét.

4. Noha Disney nem csak rajzolóként és filmrendezőként, hanem producerkét ls ténykedett, akadt olyan filmje, amit nem szeretett. Ilyen volt az Alíz Csodaországban és a Pán Péter. A Bambi és a Dumbo volt a kedvence.

5. Disneyland ötlete akkor született meg, amikor a dániai Tivoli-parkban járt.

6. Az 1960-as években nem járult hozzá, hogy Alfred Hitchcock Disneylandben filmezzen, „mert Hitchcock elkészítette gusztustalan filmjét, a Psychót”.

Disneyland: varázslatos világ Kaliforniában
©

7. Disney életében rekordszámú, összesen 59 Oscar-jelölést kapott, ebből 26-ot váltott díjra.

8. Noha bajusza szinte védjegye volt, alkalmazottjainak megtiltotta, hogy bajuszt növesszenek, nehogy ártsanak a cég imidzsének.

9. Bátyja, Roy arra biztatta a Disney-alkalmazottakat, hogy 35. születésnapja alkalmából köszöntsék meglepetéspartival. Két animátora úgy vélte, hogy stílusos ajándékot ad: készítettek egy rövidfilmet Miki és Minnie egér szerelmének beteljesüléséről. Amikor Disney meglátta az alkotást, nevetve megkérdezte, hogy kinek köszönheti. Miután jelentkezett a két „elkövető”, kirúgta őket.

10. Az utolsó animációs film, amin sajátkezűleg dolgozott, A dzsungel könyve volt (1967-ben készült el).

11. Halála után számos legenda keringett arról, vajon mi lett holttestével. Az egyik szerint testét lefagyasztották, egy másik változat pedig arról szólt, hogy Disneyland területén temették el. Valójában a Los Angeles-i Forest Lawn temetőben nyugszik. Halálát tüdőrák okozta, 65 évet élt.

3. Érdemei elismeréseképpen rákerült az Amerikai Posta 1968. szeptember 11-én kibocsátott 6 centes postabélyegére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Késnek az oltások Olaszországban

Késnek az oltások Olaszországban

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó