szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyarországon elkövetett romagyilkosságok hátteréről akart információt nyújtani a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), amikor a filmkészítők tudta nélkül szórólapokat osztott szét a berlini filmfesztiválon szereplő Csak a szél című Fliegauf Bence-film bemutatóját követően. A filmet Ezüst Medve-díjjal tüntette ki a zsűri, ám a KIM akcióját a helyszíni beszámolók szerint értetlenség övezte. A tárca ezt így értékeli: "Megértjük azok csalódottságát, akik azt várták, hogy a Fliegauf-film kapcsán újra lerasszistázzák majd Magyarországot".

Egy héttel az után, hogy ismeretlenek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) fejlécével ellátott brosúrákat osztottak szét a Berlinalén a Fliegauf Bence romagyilkosságokról szóló filmjét követő sajtótájékoztatón, a minisztérium is megszólalt az ügyben. A Balog Zoltán vezette Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság sajtóirodája közölte, hogy a "háttéranyagot" ők készítették, s a cél az volt, hogy a film alapját képező romagyilkosságok hátteréről információkat nyújtsanak a külföldi sajtónak. (Az esetről szóló cikkünket itt olvashatják.)

A KIM akcióját több forrás is médiahacknek minősítette, ezzel célozva arra, hogy a minisztérium az alkotók tudta nélkül helyezte el a sajtótájékoztató helyszínén a háromoldalas anyagot, amiről a filmrendező is csak egy újságíró kérdéséből értesült. A KIM szerint az írás valójában egy, a KIM Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság sajtóirodája által készített háttéranyag volt, amely teljes terjedelmében elérhető a romagov.kormany.hu oldalon. "Az anyagot angol és német nyelvre fordíttattuk le, a német nyelvű fordítás sajnálatos módon lektorálatlanul került ki" - írja közleményében az államtitkárság, feltehetően arra a Magyar Narancs honlapján megjelent írásra utalva, amely szerint a német szöveg nyelvtanilag hibásan jelent meg.

A sajtó-háttéranyag célja az volt, hogy a fesztiválon részt vevő újságírók a film alapját képező eseményekkel kapcsolatban olyan információkhoz jussanak, hogy megértsék azt, ami egyáltalán megérthető a magyarországi történésekből. "Hiszen a nyomozás ugyan lezárult és a gyanúsítottak bíróság előtt állnak, folyik a tárgyalás, de azért mégis rengeteg tisztázatlan szál van még ebben az ügyben. Így például a titkosszolgálatok szerepéről még nincsenek pontos információink. Ebben egyébként kísérteties hasonlóság fedezhető fel a magyarországi gyilkosságok és a német neonáci gyilkosságok között, amelyek ügyében szintén nem világos még, hogy milyen módon is vettek részt a titkosszolgálatok a német neonáci alvilág rendszerében. Nagyon fontos, hogy kiderüljön az igazság" - olvasható az összegzésben.

Andrew G. Vajna, Balog Zoltán és Bereczki Csaba februári 1-én a Berlini Filmfesztivál sajtótájékoztatóján
©

A tájékoztatás szerint a háttéranyagot eredetileg a filmbemutató estéjén a magyar nagykövetség és a Hanns Seidel Alapítvány által szervezett eseményre készítették, amelyen részt vett Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is. "Kézenfekvő volt, hogy szétosszák a nemzetközi sajtótájékoztató helyszínén is. A kiosztott anyag egyetlen újságíró számára sem szolgált kötelezően megírandó házi feladatként, kizárólag munkájukat kívántuk segíteni a romagyilkosságok kapcsán történt valós események leírásával" - emelte ki közleményében a KIM, hozzátéve, hogy ebből a célból egyébként használta is számos német sajtóorgánum.

Mint az államtitkárság írja, a magyar sajtóban szerdán megjelent, Fliegauf Bencének tulajdonított kijelentéssel szemben az igazság az, hogy az államtitkárság semmilyen formában nem kívánt beleszólni a film tartalmába. Fliegauf Bence tegnap egy telefonhívásban az államtitkárnak szintén cáfolta, hogy ő ilyet állított volna. "Megértjük azok csalódottságát, akik azt várták, hogy a Fliegauf-film kapcsán újra lerasszistázzák majd Magyarországot. Ehelyett az történt, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá vált: Magyarország olyan hely, ahol erről a súlyos kérdésről nem csak filmet lehet készíteni, hanem ahhoz kormányzati támogatást is lehet kapni" - olvasható a közleményben.

Az államtitkárság a közleményben örömét fejezi ki, hogy a film elnyerte az Ezüst Medve-díjat: "gratulálunk a film alkotóinak és szereplőinek a rangos elismeréshez, mely azt is igazolta, hogy érdemes volt állami forrásból is támogatni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európa-szerte mindenhol romlik a járványhelyzet, de hogy állnak a svédek?

Európa-szerte mindenhol romlik a járványhelyzet, de hogy állnak a svédek?

Global Times: Fagyasztott élelmiszerekkel is terjedhet a koronavírus

Global Times: Fagyasztott élelmiszerekkel is terjedhet a koronavírus

Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler

Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler