szerző:
Lukács Andrea

A magyarok nem szeretik a sikersztorikat. Ha a Sziget veszteséges, dörzsöljük a tenyerünket, vagy gúnyolódunk Gerendain. Szeretnénk, ha minden máshogy lenne, de teszünk-e érte? Az Ashoka Alapítvány azokat választja tagjai közé, akik igen, a szervezetnek közel harminc magyar tagja van. Vekerdy Tamás egy ashokásokat bemutató kerekasztal-beszélgetésen elmagyarázta, miért van nálunk kevés a változtatni akarókból, és miért "segélyes" akar lenni a mai kelet-magyar fiatal, ha felnő.

Mit csinálsz, ha elkezd esni az eső egy kerekasztal-beszélgetés közben, és nincs fölötted tető? Kapsz egy ernyőt, és kinyitod. Reagálsz a változásra. Az egyik előadó tartja a másik fölé is, amíg az beszél, aztán cserélnek. Vekerdy Tamás meg feláll az asztaltól, és hátrasomfordál a kabátjáért. Mikor egyre hevesebben verik az esőcseppek a Bródy Stúdió kopottasra dizájnolt belső udvarát, követed a többieket a felső szintre, és viszed magaddal a pattogzóan romantikus lépcsőházban a székedet, mert akarsz még valamit hallani arról, hogy lehet-e tenni valamit a környezetünk jobbítása érdekében. A változásért nem csak a saját életedben, hanem Magyarországon és a világban.

©

Pedig magyarként nem sok esélyed van: merthogy itt – állítólag – "minden szar". Latinovitsosan, adysan, berögződötten. Legalábbis a változáshoz, az innovációhoz nem valami tápanyagdús a talajunk. Mert autoriter, mert elmúlt hatszáz év, meg elmúlt húsz, meg trafikmutyi. Pozitív gondolkodás nincs, ügyekért, változásért harc nincs, csak kapcsolatok vannak. A kaláka helyett meg utálkozás és irigység.

Ilyesmi az alapvetés errefelé. Most viszont azért találkoztunk, hogy két élő ellenpéldával ismerkedjünk meg. Hegyesiné Orsós Éva és Jakubinyi László például úgy harcolt egy-egy ügyért – még ha néha hiába is –, hogy felfigyelt rájuk az Ashoka nemzetközi alapítvány, amely ösztönzi, pénzeli is, hogy továbbra is folytassák az innovációjukat. Jakubinyi a fogyatékkal élők integrálását vette a fejébe, Orsós Éva pedig – bár volt már államtitkár és a Szerencsejáték Zrt.-ben HR-főnök is –, most a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke, és romaügyi aktivista. De a tagok között ott van Geréb Ágnes, akinek otthonszülési programja mindig is heves vitát váltott ki, vagy Horváth Piroska, aki "Éjféli Sportbajnokság" néven próbál alternatívát kínálni a fiataloknak a drogfogyasztással és egyéb pusztító tevékenységekkel szemben.

A filantropikus kockázati tőke

Szanszkrit nyelven az Ashoka annyit tesz: gond nélkül, nyugodtan. I.e. III. században India császárát hívták így, aki elsőként tette elérhetővé népe számára az orvosi-szociális ellátást, nemzeti öntözési és úthálózat-építési programokat szervezett, valamint a szomszédos országokkal különböző gyümölcsöző együttműködéseket alakított ki. 1980-ban Bill Drayton hozta létre az Ashokát, mert szerinte "nincs annál fontosabb a világon, mint egy új ötlet, amennyiben az egy ízig-vérig vállalkozó szellemű ember kezében van". Továbbá azt vallja, hogy a civil szektornak hasonló struktúrára van szüksége, mint a kockázati tőke piacának, képesnek kellene lenni felismerni és végigkísérni az innovatív társadalmi vállalkozásokat. Az Ashoka által választott megközelítés tehát a "filantropikus kockázati tőke", ahol az Ashoka a társadalmi vállalkozókba fektet be, akiket az újító ötletük és vállalkozói kvalitásaik alapján választ ki. Cserébe természetesen elvárja a megfelelő megtérülést, ami nem pénzbeli, hanem a társadalom javára írható hatás. Az Ashoka szigorúan politikától és ideológiától mentes, Magyarországon többek között a Central European Universityvel és a Corvinus Egyetemmel dolgozik együtt a szervezet. 2011/12-ben két magyar tagot választottak, köztük Jakubinyi Lászlót.

A Szimbiózis Alapítvány elnökeként Jakubinyinek vannak jó és rossz  tapasztalatai. Vérlázító volt például, amikor meghívták volna egy budapesti gimnázium diákjait, hogy nézzék meg kis miskolci közösségüket, és töltsenek el időt a fogyatékkal élőkkel, az igazgató visszakérdezett: mennyit fizetnek nekik ezért a látogatásért. Szerencsére sokan tényleg lemennek, és nemhogy pénzt nem kérnek érte, de sokat tanulnak az alapítvány munkájából, az elfogadásból.

Balról jobbra: Ashoka tagok - Hegyesiné Orsós Éva, Jakubinyi László, előadók - Vekerdy Tamás, Mong Attila Ashoka Magyarország Képviselője: Demeter Zsazsa
©
Ilyenektől lesz valaki Ashoka-tag

A miskolci székhelyű Szimbiózis Alapítvány 1999 végén jött létre azzal a céllal, hogy peremhelyzetű sérült emberek oktatását, nevelését, társadalmi integrációjukat támogassa. A célcsoportot elsősorban értelmileg és halmozottan akadályozott fiatalok képezik, akik tartós, „szimbiotikus” támogatást igényelnek. Egy volt iskolaépület átalakításával és hozzáépítésével létrehoztak egy 40 fő értelmi fogyatékos befogadására alkalmas napköziotthont, valamint egy 12 fős lakóotthont. Ez az intézmény ad helyet a terápiás/rehabilitációs foglalkoztatónak és a speciális színtársulatnak is. Van egy 4 hektáros majorságuk is, ahol fejlesztő munka, és fogyatékosok részére betanító jellegű képzések folynak.

Hegyesiné pedig találkozott olyan roma asszonnyal, aki, mikor lányát be akarták iskolázni, így reagált: „Ha a lányomból kurva lesz, a belét kitaposom!”. Mármint az iskolaigazgatónak. A leányzó sikeres volt a tanulásban, és ez olyannyira tetszett a húgának, hogy ő is tanulni akart. Nagyon jó irány, ha a hátrányos helyzetű gyerekek a családban látják a jó példát. Jakubinyi szerint ma Kelet-Magyarországon a fiatalok, arra a kérdésre, hogy "mi leszel, ha nagy leszel" a legtöbben azt válaszolják: "segélyes". Ez a családi minta, most már több generáció óta.

A legnagyobb baj a beletörődés, a tenni akarás, a problémamegoldás hiánya, a "rajtunk nem múlik semmi"- hozzáállás. Vekerdy Tamás szerint a diktatúrákhoz képest a sokáig gyengének csúfolt demokráciák azok, melyek ki tudják termelni az újítókat. Mert akkor nem a hatalmi harcokkal vannak elfoglalva az emberek, azzal, hogy ki fél tőlem, és kitől kell nekem félni, hanem azzal, hogy kibontakoztassák képességeiket. Az légy, aki vagy! – halljuk sokszor az ókori bölcsességet. Az iskolarendszerünk ugyanakkor egyáltalán nem támogatja az alternatív képességeket, sőt az egyetlen mért intelligencián (az IQ-n) kívül semmit nem ismer el érvényesnek. Még akkor sem, ha ma már tudjuk, az érzelmi intelligencia sokkal fontosabb szerepet játszik a sikeres életben, mint az értelmi intelligencia. Volt egy fellendülés a – többek között erre a felismerése reagáló – alternatív oktatásban Magyarországon 2000 környékén – mondja Vekerdy –, de most kicsit mintha visszafelé fejlődnénk.

És mi a megoldás? Őszintének kell lenni, és szembenézni a hibáinkkal egyéni és társadalmi szinten. Németországban ez sikerült a második világháború után, nekünk kevéssé.

Pedig itt kezdődne a változás.

Az Ashoka mindenesetre keresi újabb (változtatni akaró és tudó) tagjait. Lehet jelölni olyanokat, akik nem tőrödnek a handicapünkkel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kigyulladt egy autó a XV. kerületben

Kigyulladt egy autó a XV. kerületben

Adventi mesenaptár - december 4.

Adventi mesenaptár - december 4.

Lendvai Ildikó: Jó válaszunk volt, de rossz érvelésünk a 15 évvel ezelőtti népszavazáson

Lendvai Ildikó: Jó válaszunk volt, de rossz érvelésünk a 15 évvel ezelőtti népszavazáson

Borús, ködös lesz a csütörtök

Borús, ködös lesz a csütörtök

Végre jött egy jó hír a globális felmelegedéssel kapcsolatban

Végre jött egy jó hír a globális felmelegedéssel kapcsolatban

Életmentő műtétre készül Csókay doktor: a sziámi ikrek egyikét kell újra operálnia

Életmentő műtétre készül Csókay doktor: a sziámi ikrek egyikét kell újra operálnia