szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kínai központi televízió (CCTV) milliárdos nézettségű holdújévi gálaműsorának közönség előtti próbái már előre vetítették, hogy az Attraction sikere fergeteges lesz, a magyar táncosok belopják magukat a kínaiak szívébe is – erről Szűcs Zoltán, a társulat kreatív igazgatója beszélt az MTI-nek Pekingben.

A többórás gálaműsor, amelyben a magyar látványszínház fellépése is látható, helyi idő szerint este kezdődött el és éjfélig tart. A Britan's Got Talent tehetségkutató műsor tavalyi győztes csapatának vezetője szerint a londoni szereplés egyben világsiker volt. Ennek köszönhetik, hogy művészetük Kínában is felkeltette az érdeklődést, s ezért kapták a felkérést a "világ legnézettebb műsorába". Aminek – tette hozzá – örömmel tettek eleget.

Hogy kaptak-e konkrét feladatot a témára vonatkozóan, vagy volt-e olyasmi, amit nem kért "a megrendelő", arról a társulat vezetője nem árult el részleteket, de szavaiból az derült ki, meglehetős szabadsággal dolgoztak, és hónapokon át próbáltak Magyarországon.

Az Attraction fellépéséről az utolsó napokig nem lehetett olvasni, hallani a kínai médiában, aminek egyetlen oka a meglepetés szándéka volt. A CCTV 13-as csatornája ugyan közölt már velük egy bemutatkozó riportot, és egy kínai honlapon már előzetesen kiszivárogtatták azt is, hogy produkciójuk "megtestesített" elemei között a kínai Nagy Fal, a Tiltott Város és a Panda is ott lesz.

"Nem tudtunk mindent beletenni a performanszba, hiszen az időnk korlátozott volt. Szerettünk volna és szeretnénk sokkal többet megmutatni a kínai közönségnek, de pár percbe ennyi fért. Akik látták, és akikkel beszéltünk, érdekesnek, izgalmasnak ítélték, mi pedig reméljük, hogy minden generációnak hatalmas élményt okoztunk" – mondta a negyvenes éveinek elején járó táncművész.

Arra a kérdésre, hogy az árnyjáték nem teljesen új műfaj a kínaiak számára, s ez vajon segítette-e helyzetüket, vagy nehezebbé tette, Szűcs Zoltán egyértelműen azt válaszolta, hogy ennek köszönhetően közelebb tudtak kerülni a közönséghez.

"A tradicionális kínai árnyjátéknak 300 éves hagyománya van – magyarázta Szűcs –, de amit mi hoztunk Kínába az egy újabb műfaj, ami nem, vagy kevéssé ismert az itt élők számára. Mivel közel érzik magukhoz, könnyebb a kapcsolatot is megteremteni velük. Nem volt olyan, amire ne reagáltak volna pozitívan, lelkesedéssel – számolt be elégedetten a sikerről Szűcs Zoltán. Úgy vélte, habár már eddig is kaptak ajánlatokat Kínából, ezután tömegével fognak érkezni, s egy közeljövőbeni Kína-turné "elkerülhetetlen" lesz.

Colin Lester, a londoni székhelyű JEM Artists művészeti menedzsment iroda vezérigazgatója, aki először járt Kínában, hasonló véleményen volt. Ami a társulattal kapcsolatos konkrét és nagyszabású terveket illeti, elárulta, készülnek a Las Vegas-i önálló show-ra és a brazil illetékesekkel is kapcsolatban állnak az olimpiai programban való részvételt illetően.

Lester elmondta még, olyan művészeti akadémiák létrehozását tervezik a világ különböző országaiban, amelyek révén "egyszer majd" Attraction show-kat élvezhetnének az emberek a földkerekség minden táján.

"Megtanítanánk a tudást, azt a lehetőséget megadva, hogy a különböző együttesek együtt dolgozhassanak az Attractionnal" – jegyezte meg a szakember, arról is beszámolva, hogy a nagy-britanniai siker után a magyar csapat rengeteg rajongóra talált.

A cégvezető a műfajban rendkívül nagy lehetőséget, jövőt lát és nagy elismeréssel beszélt Szűcs Zoltánról, mert – mint mondta – látja benne a tehetséget és a szenvedélyt, s ehhez párosul az a törekvése, hogy e műfajt újabb és újabb elemekkel bővítve, mind magasabb szinten művelje csapatával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!