szerző:
Fehér Nóra
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Charlie Chaplin kapcsolatai rendre katasztrófába fulladtak. A tizenéves barátnők nem kívánt terhességei és az öngyilkossági kísérletek mellett szinte folyamatosan terítéken voltak a színész "abnormális, degenerált és perverz szexuális vágyai". Prostituált anya, gyerekkor a nyomornegyedben és kétezer szexpartner. Mérlegen a leghíresebb némafilmes magánélete.

Peter Ackroyd legújabb könyvét, a Charlie Chaplin-t a Daily Mail hasábjain ismertette, a hvg.hu ebből szemezgetett.

1. London egyik nyomornegyedében, szörnyű bűzben és zsúfoltságban nőtt fel

Anyja, Hannah Chaplin egy ecet-, sör-, füst- és ürülékszagban úszó házban nevelte fiát egyedül, miután apja elhagyta őket a kis Charlie születése után egy évvel. A zord körülmények miatt Charlie ideje nagy részét inkább az utcán töltötte. Édesanyja prostitúcióra kényszerült, bár ez az író szerint a korabeli Londonban, a munkásosztálybeli nők körében nem volt egyedi eset, sokan próbálták meg így fenntartani a családjukat. Chaplin ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "A családunk erkölcsi értékeit az átlaghoz mérni olyan lenne, mint a hőmérőt a forró vízbe tenni: nem létező értéket mutatna." Chaplin a későbbi sikertelen kapcsolatait is azzal magyarázta, hogy sosem tudta feldolgozni: anyja elhanyagolta őt.

Marlene Dietrichhel
©

2. Első debütálása után rendezői még merevnek és izgulósnak tartották

A "zárkózott brittől" eleinte senki nem várt túl sokat, első filmjének felvétele is mindössze 13 percig tartott. Peter Ackroyd, a könyv írója szerint nem is volt benne lenyűgöző, inkább merev és izgulós. Későbbi főnöke, Mack Sennett szerint minden, ami a mozgóképpel volt kapcsolatos, zavarba hozta őt, de a kezdeti sikertelenségek után mindössze egy év kellett hozzá, hogy egy zseni ösztönösségével megteremtse ikonikus figuráját, hisztérikus reakciókat váltson ki a közönségéből és a populáris kultúra emblémájává váljon.

3. Saját bevallása szerint több mint 2000 nővel volt szexuális viszonya

Bár alacsony volt és a feje a testéhez képest aránytalanul nagy volt, mélykék szemei és csodás mosolya miatt a legtöbben jóképűnek találták. Húszas éveire filmjei az egyik legismertebb férfivá tették a világon, ekkor már nem kellett sokat küzdenie, hogy megszerezzen egy nőt. Vita tárgya, hogy vajon az összes hollywoodi filmszínésznővel lefeküdt-e, de az egészen biztos, hogy különleges preferenciát élveztek nála. Ahogy a tizenéves hölgyek is.

A legtöbb partnerét csak kihasználta, a Vanity Fairnek 1926-ban adott interjújában a számára ideális nőt úgy jellemezte: "Én nem vagyok belé szerelmes, ő viszont teljesen belém van habarodva." Erre némi magyarázatot a nőkkel szembeni bizalmatlansága adhat: rettegett attól, hogy elhanyagolják, megbántják és elhagyják, ezért a legkisebb dologtól is féltékenységi rohamot kapott. Ez a hozzáállás a filmkockákon is megjelenik. A tiszteletet parancsoló, megközelíthetetlen nőkkel szemben félénk, a könnyű nőcskékkel viszont nem finomkodik, képes akár a sétapálcájával is visszarángatni őket a lábuknál vagy a nyakuknál fogva.

Edna Purviance-szal
©

4. Rajongott a fiatal nőkért, barátnői rendre 20 év alattiak voltak

Első hosszabb kapcsolata 25 évesen, a 19 éves Edna Purviance-hoz fűzte. A fiatal szőkeség filmbeli partnere volt, és bár semmilyen színészi tapasztalata nem volt, ezt Chaplin egyáltalán nem bánta: szerette saját ízlésére formálni a nőket. Edna szerény volt, nem voltak túl nagy igényei, és jól tudta kezelni Chaplin kiszámíthatatlan hangulatváltozásait. Chaplin munkamániája miatt kapcsolatuk csak egy évig bírta, de a hölgyhöz 7 évig még munkakapcsolat fűzte, 34 filmjében szerepelt.

A következő hódítása egy még fiatalabb színésznő, a 16 éves, Mildred Harris volt, akit 29 évesen sikerült becserkésznie. A nő elcsábítása után nem sokkal jött az első rossz hír: Mildred terhes lett. Chaplin ezt a háta közepére sem kívánta, de mivel el akarta kerülni a botrányt, titokban feleségül vette és összeköltözött vele. Hamarosan azonban kiderült, hogy Mildred mégsem vár babát, valószínűleg csak így akarta a férfit magához láncolni. Ezt Chaplin is gyanította, ami nem tett jót a kapcsolatuknak. Bár el nem vált tőle és anyagilag is mindent biztosított számára, teljesen elhanyagolta őt. Mildred végül tényleg terhes lett és idegösszeomlást kapott, amihez valószínűleg a színész állandó félrelépései is hozzájárultak. A kicsi a születése után 3 nappal meghalt, de Chaplin nem bánkódott sokáig, pár nappal később elköltözött a házból. Mildred beadta a válópert, a család barátai előtt az elhagyott és megcsalt feleség minden dühével indulatosnak és türelmetlennek festette le őt, aki ráadásul totális idiótának tartotta.

5. A kegyetlenség folytatódott

Az akkor 35 éves Chaplinnek a következő találata sem volt sikeresebb a mindössze 15 éves Lita Greyyel, akivel az Aranyláz című klasszikusában szerepelt együtt. Már a felvételek alatt természetesnek vette, hogy övé lesz a lány. "Ha az idő és a hely megfelelő lesz, mi szeretkezni fogunk" – jelentette ki többször a fiatal színésznőnek. A végzet aztán újfent utolérte a családapai örömökre nem vágyó Chaplint: Lita is terhes lett. Először abortuszt, majd 20 ezer dolláros tartásdíjat ajánlott a lánynak, ha más férjet választ magának. Lita persze egyikbe se ment bele, így Chaplin beletörődött a helyzetbe: 30 év börtön egy kiskorú megrontásáért még kevésbé tűnt csábítónak, mint a házasság és az apaság.

A Mexikóban, teljes titokban tartott esküvő után aztán elég egyértelműen kinyilatkoztatta, mit gondol a nőről: "kis lotyónak" nevezve Litát. Mikor a Kaliforniába tartó vonatútjukon a lány az egyik kocsi előteréből nézelődött kifelé, Chaplin követte, majd a fülébe súgta: "Jó alkalom, hogy véget vess a szenvedéseidnek. Miért nem ugrasz?"

6. Mikor Lita másodszor is terhes lett, Chaplin majdnem öngyilkos lett

Chaplin viselkedése még kiszámíthatatlanabbá vált, amikor Lita másodszor is teherbe esett. Naponta 8-szor zuhanyozott, lehallgatókészüléket rakott a hálószobájukba, és saját házában pisztollyal járőrözött éjjelente. Az év végén Lita benyújtotta a válókeresetet, és azzal vádolta Chaplint, hogy pisztolyt tartott a fejéhez arra kényszerítve őt, hogy vetesse el a gyerekét. A feljelentésnek voltak pikánsabb részei is, Lita szerint Chaplin arra kényszerítette, hogy elégítse ki a "természetellenes, abnormális, degenerált és perverz szexuális vágyait". Lita szerint ugyanis Chaplin egy igazi szexgép volt, aki egy este alatt akár 6-szor is képes volt szeretkezni a fáradtság bármilyen jele nélkül.

A brutális vádak annyira lesújtották Chaplint, hogy sofőrje szerint megpróbált kiugrani egy New York-i hotelszoba ablakából. Lita ügyvédje ezután azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hozza hat színésznő nevét, akivel Chaplin a házassága alatt lefeküdt. Mivel közülük páran férjnél voltak, ennek beláthatatlan következményei lettek volna. Chaplin ezért úgy döntött, kifizeti az amerikai történelem legnagyobb válási díját: 625 ezer dollárt és mellé még 200 ezer dollár gyerektartást is. Teljesen beleőszült.

7. Az egyik barátnője meg akarta ölni

"Még sosem szeretkeztem egy megtöltött fegyverrel a fejem mellett" – viccelte el később Chaplin a jelenetet, amikor a 23 éves Joan Berry beosont a lakásába, és pisztolyt szegezett rá. A férfinak másfél órájába telt, míg lebeszélte róla a fiatal színésznőt, hogy kárt tegyen benne és magában, majd egy kevésbé meglepő fordulattal a hölgy végül az ágyában kötött ki. Az akkor már 52 éves férfi párjaként Joan igazi bajkeverő volt, részegen ment haza, összetörte Chaplin kocsiját, betörte az ablakait és féltékenységében többször próbált meg öngyilkos lenni.

Virginia Cherill a társa
©

8. Végül egy 17 éves lány mellett megtalálta az igaz szerelmet

Chaplin összes eddigi szeretője után Oona O’Neill kiváltságos helyet élvezett a színész életében. A gyengéd érzelmek kölcsönösek voltak, Oona valósággal bálványozta az idősödő férfit, mindegy volt, hogy a legújabb forgatókönyvéről mesélt, vagy az időjárásról, a lány itta minden szavát. A kapcsolat békéjébe az őrült ex, Joan kavart bele, azt állítva, hogy Chaplin abortuszra kényszerítette. Később az FBI, hallva Joan teljesen illegális abortuszáról, Chaplint azzal vádolta, hogy a kiskorú szeretőjét erkölcstelen okból hozta az államokba és hogy összejátszott a Los Angeles-i rendőrökkel, hogy Joant egy dührohama után elzárják. 20 év börtönt is kaphatott volna, de minden vád alól felmentették. Oonával való kapcsolata szerencsére ezt nem sínylette meg, miután kommunistának bélyegezték, hosszas vívódás után együtt költöztek Svájcba.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bosszúból szivárogtathatták ki a Barátok közt befejezését

Bosszúból szivárogtathatták ki a Barátok közt befejezését

Leesett egy mozgólépcsőről és meghalt egy kerekesszékes nő a reptéren, egymilliárd forintot fizethet a légitársaság

Leesett egy mozgólépcsőről és meghalt egy kerekesszékes nő a reptéren, egymilliárd forintot fizethet a légitársaság

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat ellenőrzés alá akarja vonni Oroszországot

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat ellenőrzés alá akarja vonni Oroszországot