szerző:
Stemler Miklós

Miközben lassan minden, a rendszerváltás környékén releváns előadó saját emlékművének építésével van elfoglalva, a 2010-es feloszlás után újra aktivizálódó Kispál és a Borz is hasonlót tesz, ám vérciki pátosz helyett szerencsére nagy adag öniróniával. A Kispál-generáció él és jól érzi magát.

A Hősök terén veterán rocker találkozó keretében ünnepelték a hét elején a rendszerváltást, míg a Kispál és a Borz bölcsőjéül szolgáló pécsi Szenes Klubban a kilencvenes évek gagyi slágereire tombolt az akkor még fogantatás környékén járó egyetemi ifjúság. A közelmúlt nem ereszt minket, ennek legjobb példája a négy év szünet után hazai pályán, Lovasi András strand- és kemping- magánfesztiválja, a Fishing on Orfű nulladik napján újra színpadra álló Kispál és a Borz. A pécsi együttes elvégre annak a generációnak a zenekara, amely a rendszerváltás környékén eszmélt, belakta a kilencvenes években megszülető fesztiválokat, és a mai napig ott kísért, rengeteg esetben már megállapodott családos ember életében. Bár a 2010-es búcsúkoncert katarzisa elmaradt, a Kispál és a Borz az egész generációt megtisztelte azzal, hogy nem olcsó giccsel és üres pátosszal állt a színpadra.

Jó, hogy vége a kilencvenes éveknek?

A nulladik nap szinte teljes programja a nyolcvanas-kilencvenes évek meghatározó alterzenekaraira épül, a tavalyi év többórás kálváriájához képest idén meglepően sima bejutás után a nagyszínpadot nyitó Üllői Úti Fuck melegít hét óra környékén. A magam részéről sajnos már 15 évvel ezelőtt sem érdeklődtem különösebben a faszik munkássága iránt, így némi bolyongás után irány az idén debütáló Fröccsudvar, ahol remek újításként literes kiszerelésben is árulnak fröccsöket mindenféle arányban. Megelégszünk az alpolgármesteri poszttal, miközben a színpadon az a Pál Utcai Fiúk készülődik, amely bő két évtizeddel ezelőtt még a nagyobbik zenekarnak tűnt a PUF-Kispál duóból.

A Kispál és a Borz együttes koncertje Orfűn
©

"Üres az ország, menekülj el" – énekli meg az újra aktuális generációs életérzést Lecsó, bár a nézőtér ekkor már egyáltalán nem tűnik üresnek – igaz, van, aki Németországból vagy Angliából menekült vissza a Fishing idejére. Az Utolsó évvel történő kezdés teljesen természetes, elvégre a PUF egyik legnagyobb hatású klasszikus daláról van szó, akkor azonban már felkapjuk fejünket, amikor a következő dal a 2011-es Balatonszepezd (benne egy olyan sorral, hogy "Felhők jönnek Magyarországra", amelyet a Petőfi Rádió annak idején túlságosan kényesnek ítélt meg). A koncert előtt nem sokkal Lecsó egyébként épp a dallista összeállításának szempontjairól beszélt a Petőfi kitelepített stúdiójában.  

A Pál Utcai Fiúknak egy óra jut a feszes programban, ami épp elég a legnagyobb slágerek eljátszására, némi hiányérzet azonban így is marad bennünk, hiába zár az egyáltalán nem öreguras zenekar a Bállal. A közönség közben kezd hihetetlen méretet ölteni; az átlag életkor 30 körüli, de kollégánk például két 16 éves rokon diáklányt pesztrál, akikről kis fejszámolás után kiderítjük, hogy 12 évesek voltak a Kispál feloszlása idején. Belegondolni is szédítő.

Nincs történet?


Fél tíz után pár perccel színpadon a Kispál és a Borz klasszikus trió felállása egy vendéggitárossal kiegészülve. Bár a koncert előtt több elmélet is szárnyra kapott azzal kapcsolatban, hogy mi szükség volt az újjáalakulásra – egyesek szerint Lovasi András saját fesztiváljának bevételét akarta maximalizálni, mások szerint nehéz anyagi helyzetben lévő zenésztársait próbálta kisegíteni – talán a legegyszerűbb magyarázat a legigazabb, miszerint egyszerűen jól érzik magukat a színpadon.

©

Kispál András nagy lelkesedéssel lubickol újra a legvalószínűtlenebb gitárhős szerepében, Bräutigam Gábor kitűnően üti pofonegyszerű, ám a klasszikus Kispál-hangzás elengedhetetlen részét képező ütemeit, Lovasi András pedig teljesen ellazultan penget és énekel. Bársonyfüggöny, Barlangban dobolok; a koncert óriási lendülettel kezdődik. "Bocsánat, ezek ilyen számok, gyorsan véget érnek" – szabadkozik az első blokk után Lovasi, és a koncert nem ad túl sok lehetőséget az elmélyedésre, néhány dalon egyfajta megamixként rohan keresztül a zenekar.

Így is akadnak csemegék, például a még a kilencvenes évek elején írt, azonban csak a '96-os Ülön megjelent Dal teázáshoz újragondolt verziója, amelyben Kispál András remek Pink Floyd-szerű szólóval örvendezteti meg a közönséget. A zenekar felszabadultan hülyéskedik magával és a tenyerükből evő közönséggel, Kispál pantomimet mutat be, Lovasi cigánykereket hány, Bräutigam Gábor pedig focitrükkökkel szórakoztatja a népet.

©

Az első három album szinte összes dala elhangzik, a negyedik, válságtermék Sika, kasza, lécről már valamivel óvatosabban szemezget a zenekar. A fináléban a Zsákmányállattal, Szőkített nővel és Ágy, asztal, tévével maxolja ki a nosztalgiát a Kispál és a Borz, majd jöhet a több szempontból is meglepő ráadásblokk.

A kötelező Helló után másodikként az elfelejtett gyermekkort megéneklő Előre Illéri csendül fel, „rég nem tudom, mi volt”, énekli az ezen a ponton némileg meghatottnak tűnő Lovasi András, majd érkezik az Ágy, asztal, tévé egy rejtett gyöngyszeme, a Rajtakaptál. „Rajtakaptál, nincs történet, nem vár itt semmi téged” – ironizál saját életművén a zenekar, a közönség persze máshogyan gondolja. Végül kapunk egy brutálisan elhadart Jutkát, a Kispál és a Borz pedig elbúcsúzik, egészen 2015 nyaráig, amikor többek között a remek Bálnák, ki a partra és a Holdfényexpressz dalait hallhatjuk majd. A telt ház már most garantált.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"A bevándorlás veszélyes" – videóban értékelte az EU-csúcsot Orbán Viktor

"A bevándorlás veszélyes" – videóban értékelte az EU-csúcsot Orbán Viktor

Budapesten is elvitték az első hajléktalant

Budapesten is elvitték az első hajléktalant

Kilépett wellhellósok: Fluor Tomi durván megfenyegette az egyik zenészt

Kilépett wellhellósok: Fluor Tomi durván megfenyegette az egyik zenészt

Plafonból kilátszó vezetékek, lemálló falak – így várja kis betegeit a Budai Gyermekkórház

Plafonból kilátszó vezetékek, lemálló falak – így várja kis betegeit a Budai Gyermekkórház

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének

Nincs megállás: hadat üzen a kormány a homeopátiának

Nincs megállás: hadat üzen a kormány a homeopátiának