szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú, három éves szünet után elég magyar gyártású film gyűlt össze ahhoz, hogy érdemes legyen a termést egy külön a filmszakmát ünneplő eseményen megmutatni. A Magyar Filmhét a Vajna miniszteri biztos irányította Filmalap egyik első nagy rendezvénye lesz, ahol fura módon csak hónapokkal később osztanak díjakat. Mindezektől függetlenül érdemes lesz filmeket nézni, hiszen a jegyár olcsó, a kínálatban pedig ott vannak az elmúlt évek legjobb hazai mozijai.

"Gyere, ülj le mellém!" - ezzel a szlogennel és Antal Nimród reklámszpotjaival csábítja az első Magyar Filmhétre a magyar közönséget a Filmalap, ami már csak azért is nagy vállalkozás, mert a közönség - ahogy ezt már nálunk is több filmes szereplő lenyilatkozta - hosszú ideje elpártolt már a hazai alkotásoktól. A 2012. január 1. és a 2014. december 31. között bemutatott magyar filmalkotások ünnepélyes díjazása ráadásul 2015 februárjára tolódik, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a szervezők lehetőséget kívánnak biztosítani minden olyan filmnek, amit a Filmhét után, ez év végéig bemutatnak a mozik vagy a televíziók.

A legegyszerűbb mód a nézők kegyeinek visszahódítására bizonyára az, ha értékes filmek készülnek, és az elmúlt években szerencsére készült ilyenből jó pár mindegyik műfajban. Ezek közül ajánljuk most a Filmhéten, a MOM Park Cinema City termeiben  elcsíphető alkotásokat - a teljesség igénye nélkül.

Végre nem csak kínunkban nevetünk - nagyjátékfilmek

"Az Utóélet az első igazán kerek, nagybetűs Film, ami a Vajna-féle létesítmény keze alól kikerült. (..) Az atmoszféra az igényesebb európai független filmeket idézi, de a kelet-európai trendek helyett inkább a hideg, kissé sivár skandináv világ felé kacsintgat" - írtuk lelkes kritikánkban Zomborácz Virág (interjúnk a rendezővel) bemutatkozó nagyjátékfilmjéről. Bár a Filmhét nagyjátékfilmes mezőnyében akad néhány most először látható alkotás is, az más most kijelenthető, hogy az Utóélet színvonalát nagyon nehéz lesz überelni. Ha most adhatnánk díjat, mi erre a filmre szavaznánk.

Utóélet
©

A Filmhéten lehet pótolni a régebbi elmaradásokat is, hiszen például az Isteni műszak bemutatása idején nem kapott akkora figyelmet, mint amekkorát megérdemelt volna. "A filmet leginkább a zseniális színészi alakítások viszik a vállukon. Bodzsár Márk remekül írta Keresztes Tamásra a ninja kardját mindig magánál hordó, cowboy csizmát viselő, kissé szerencsétlen, de hirtelen veszélyesen dühbe guruló, műmacsó mentősofőr szerepét. Rába Rolandnak is jól áll a szakállas, cinikus, gyilkos humorú mentőorvos figurája, aki képes a haldokló, a betegségtől hallucináló nénivel lehúzott sliccel elbeszélgetni arról, hogyan fogja a szomszéd szobában a lányát elszórakoztatni" - írtuk anno a morbid humorú filmről.

Rába Roland az isteni Műszakban
©

A Filmhéten a külföldi fesztiválok zsűrijeit is tesztelheti a magyar közönség. A nézők dönthetik el, megérdemelte-e a Cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának fődíját Mundruczó Kornél Fehér Istene, vagy hogy jól döntöttek-e Karlovy Varyban, amikor Pálfi György Szabadesésének ítélték többek között a zsűri nagydíját.

A Filmhéten fog debütálni Török Ferenc legújabb, budapesti fiatalokról szóló mozija, a Senki szigete, de ugyancsak először láthatja a fővárosi közönség a már általunk is többször méltatott filmet, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlant, ami az Utóélethez hasonlóan elhitette velünk, hogy lehet még magyar filmen őszintén nevetni. De az elmúlt évek közönségfilmjei is helyet kaptak a programban, így például újra fel lehet tenni a kérdést, hogy jobbak-e az új korszak populáris művei (Megdönteni Hajnal TímeátComing Out, a korábbi próbálkozásoknál.

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan
©

Ikon-portrék, és a valódi Magyarország - dokumentumfilmek

A dokufilmes mezőny még a nagyjátékfilmes kínálatnál is sűrűbb, olyannyira, hogy ebben a kategóriában néha blokkokban vagy párokban vetítik majd a filmeket, érdemes tehát alaposabban böngészni az apróbbbetűs részt is. A külön vetítési időpontot kiérdemlő mozik nyilván témájuk miatt számíthatnak nagyobb érdeklődésre, ilyen például az Albert Flórián portréfilm, az általunk is külön cikkben méltatott multikulti doksi, a Paradór Hungaró, az FC Barcelona futballcspatának egykori magyar legendáiról szóló Magyarok a Barcáért, vagy az Alföldi vezette Nemzeti Színház utolsó napjai megörökítő Nemzeti Dokumentumfilm.

Pikánsabb témáka miatt lejet érdekes a Zuglói nyilasok pere, és A Tartótiszt is, ami az első filmes portré a rendszerváltás előtti besúgóhálózat egyik oszlopos tagjáról. Sokat elmesél az elmúlt évek Magyarországáról a turulszobor állítás előzményeit és felavatását is megörökítő A tér, vagy a szatmári kisfaluban forgatott Ammen, ami egy cigánysor mindennapjaiba kalauzolja a nézőt.

56-os trilógia, lenyűgöző természetfilm és rengeteg plakát is a programban

Nem csak a mozikban láthattunk értékes magyar filmeket az elmúlt időszakban, sőt A berni követ és A vizsga is kenterbe vert sok moziban bemutatott játékfilmet feszességével. Az 56-os eseményeket új perspektívába helyező tévéfilmeket most már nyugodtan nevezhetjük trilógiának, hiszen a Filmhéten debütál a hasonló témájú a Szabadság-különjárat is. Nem maradtak ki a programból az ismeretterjesztő filmek is, aki fogékoyn a műfajra, annak például szinte kötelező széles vásznon megnézni  a Vad Szigetközt.

A Filmhéten természetesen nem csak vetítések lesznek, a MOM Parkban az elmúlt évek filmplakátjaiból nyílik kiállítás, míg az Uránia moziban a Filmhéttel párhuzamosan hétvégén vetítéssorozatot rendeznek a magyar filmművészet közelmúltban elhunyt, kiemelkedő alkotóinak munkáiból Mesterek szemével címen.

A Filmhét vetítéseire egységesen 610 forint a belépő, a jegyek már kaphatók a MOM Park pénztáraiban vagy Cinema City online jegyrendelő felületén, a részletes program a rendezvény hivatalos honlapján böngészhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Négyszáz forint fölé kúszik a gázolaj átlagára

Négyszáz forint fölé kúszik a gázolaj átlagára