szerző:
hvg.hu

Pénteken Tarantino kedvenc zenéire ropjuk, szombaton egy Mézeskalácsvárosban barangolunk, vasárnap New York-i magyarok sztorijait ismerjük meg – nem is olyan rossz program, ugye? Az idő ugyan borult és szomorkás lesz a hétvégén is, de a programkínálat így is elég színes és széles körű, bűn lenne otthon maradni. Van néhány koncert-, kiállítás-, előadás-ötletünk a hétvége mindhárom napjára, tessék válogatni.

Péntek, január 16.

Sexepil, A38 Hajó, (20.30)

Itt vagyunk 2015-ben, és ma már echte nosztalgiával gondolunk a 80-as évek alternatív zenéire is. Most éppen a stílus egyik ikonikus zenekara, a Sexepil támadt fel, és készített egy kiválóan hangzó új lemezt (aminek a premierje amúgy a hvg.hu-n volt). A Hajón próbálják bizonyítani, hogy szó nincs nosztalgiáról, és szó nincs már alternatív rockról sem.

©

Tarantino Connections, Gozsdu Manó Klub (21.00)

Ugyanekkor a Gozsduban Tarantino kedvenc zenéire őrülhet meg a tömeg. Nem biztos, hogy mindenki Travolta vagy Uma Thurman lesz, de az szinte biztos, hogy felhangzik majd Chuck Berry You Never Can Tell-je. Úgyhogy lehet huzigálni V-t formázó ujjainkat a szemünk előtt.

Szesztilalom bál - filmvetítés és Csaknekedkislány-koncert, Auróra (20.00)

Az új Sirály a nemzeti italboltok árnyékában emlékszik vissza a húszas évek Amerikájára, amikor az alkoholtilalom egekbe emelte a feketegazdaságot. A feeling gengszterkorzós, a megjelenés ennek megfelelően kalapos, a muzsika viszont jazz helyett rakkendroll. Nyolctól Brian De Palma Aki legyőzte Al Caponét című klasszikusát vetítik, utánuk játszik a menősége csúcsán járó Csaknekedkislány (az énekes Csepella Olivér civilben grafikus, nyugatos-zombis képregényéről tavaly beszélgettünk vele). A koncert utáni lebujhangulatban Selinda zenél.


Szombat, január 17.

Mézeskalácsváros, Bálna (szombat este 7-ig)

Még decemberben költözött először egy mézeskalács város a Bálnába. Akkor az ország különböző településeiről 150 alkotó küldte el műveit, az e hét végi finisszázsra Ónodról további alkotások érkeztek ide. Így mostanra már itt van az egész Mézes Magyarország: a pécsi Dzsámi, a soproni Tűztorony, a kecskeméti Cifrapalota, a szegedi Dóm, az Országház, a Keleti Pályaudvar, és még sok más nevezetesség. Szombaton este 7-ig várják a látogatókat a 306-os teremben, aztán viszlát mézes élet.

©

Túl a Maszat-hegyen, bábelőadás, Budapesti Bábszínház (10.30)

Varró Dani verses meseregényének színpadi verzióját már 2005-ben bemutatták, úgy tűnik, van annyira jó, hogy lassan tíz éve folyamatosan műsoron legyen. A meseregényt színpadra is maga a szerző írta át, a bábjátékot kísérő zenét pedig Presser Gábor szerezte. Győződjön meg róla, hogy Varró Dani szándékai szerint továbbra is az egész családnak szánja műveit – még akkor is, ha pár feldühödött, túl gyorsan ítélkező szülő nem így gondolja.

Orosz filmhét – Sztalker-vetítés, Örökmozgó (19.30)

Tarkovszkij Sztalkere a klasszikusok klasszikusa, viszont moziban, eredeti nyelven magyar felirattal nagyon ritkán látható. Az Örökmozgóban tartott Orosz Filmhéten azonban most elcsíphető ez a talányos, filozofikus vízió, mely tanulmányok, cikkek, megfejtések tömkelegét inspirálta az elmúlt harminc-negyven évben. Ha valódi, napokig kitartó szellemi táplálékra vágyik, ennél jobbat aligha talál.

Tudósok Kamikaze Party, vendég: Taiko Dobolda, Trafó Kortárs Művészetek Háza (20.00)

"Működő szaxofonnal ingyenes a belépés" – ezzel a mondattal is csak az összetéveszthetetlen orgánumú drMáriás és a jövőre már 30. születésnapját ünneplő zenekara, a Tudósok tud koncertet hirdetni. Ha nem lenne elég a Tövisházi Ambrussal kiegészült, ízig-vérig avantgárd banda zajorgiája, a szombati trafós koncerten a Taiko Dobolda nevű budapesti japán dobcsapat fogja kísérni Máriásékat. A Kamikaze Party nevű buli házigazdái utoljára tavaly októberben jelentkeztek nagylemezzel, az Éljen a Petőfi Rádió! című album számainak előadásába pedig egy előzetes regisztráció ellenében tényleg bárki beszállhat, aki saját szaxofonnal érkezik a Trafóba.

Vasárnap, január 18.

Esküvő Kiállítás és Vásár, Budapest Kongresszusi Központ, Novotel Szálloda (szombat és vasárnap 10-18 óráig)

Ez valójában lányprogram, egy helyen egy csomó stand csupa-csupa esküvői csemegével! A esküvő kiállítást már két évtizede rendezik, pár éve videós stábunk kint járt, és megtudtuk, hogy mik a trendek, és mi mennyibe kerül. Annak, aki már szervezi a nagy napot, hasznos kinézni, mert itt egy helyen informálódhat: vagy elmegy a kedve az egész hacacárétól, vagy még lelkesebb lesz. Hogy utóbbi történjen, ajánlunk egy ruhapróbát, és ha mégis sikerül kicsábítani a vőlegényt: a limuzin őt is felcsigázhatja. Vigyen magával szatyrot, mert nem fogja megúszni egy stóc prospektus nélkül!

Külhon – Magyarok New Yorkban finisszázs és könyvbemutató, Capa Központ (18.00)

Tavaly szeptemberben a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójából (FFS) hét fotós – Alpern Bernadett, Bakonyi Zsuzsa, Bartha Máté, Halász Dániel, Hirling Bálint, Pályi Zsófia és Szombat Éva – egy hónapot töltött New Yorkban emigráns magyarok között. A Magyarok New Yorkban kiállítás képei az ő élményeik alapján állt össze (Nagyítás galériánk itt). A finisszázson az ötletgazdák (Bakonyi és Pályi) mesélnek a terepmunkáról és bemutatják a projektből készült fotókönyvet.

Bolhadélután, Tabáni Bolhapiac, Döbrentei utca (15-20 óráig)

„Ha sütsz egy tepsi pogácsát, vagy hozol egy üveg bort, azt köszönjük, de ha nem hozol, csak eljössz, azt is köszönjük” – ne tessék mondani, hogy ez nem igazán szíves invitálás. Hogy hova? A tabáni bolhapiacra, a Döbrentei utca 10-be. Egészen pontosan a vasárnapi Bolhadélutánra, ami nagyon jó kis bulinak ígérkezik. Nem mellesleg 200 polcon 1000 apró „bolháznivaló” zsebbaráti árakon.

 Mozi
Ha csak egy filmet néz meg a hétvégén a moziban, legyen a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje), és ha most nincs idő rá, akkor is gyorsan pótolja! Ha viszont nem szeretne 88 percet hiábavalóan tölteni az életéből, akkor kerülje a Dumapárbajt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!