Bárdi Bálint
Bárdi Bálint
Tetszett a cikk?

Zálogház, sörgyár, cigányzenész-szövetség. Roma fiatalokkal jártuk be a VIII. kerület olyan részeit, ahova sokan be sem merik tenni a lábukat. A városi sétának elsősorban a gimnazisták a célközönsége, de most amerikai turisták is voltak a csoportban.

Csöves, cigány, drogos, fegyverkereskedő – ezek a kifejezések jutottak eszébe elsőre a diákoknak a "Nyóckerről". Duka Andrea Annamária ezzel a "mi jut eszedbe?" asszociációs játékkal indítja az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány túráját. A roma és nem roma fiatalokat egymáshoz közelebb hozni próbáló szervezet VIII. kerületi sétája pedig az ehhez hasonló sztereotípiák megtörését célozza.

A séták vezetői roma fiatalok, akik önkéntesen segítik az Uccu munkáját. László Flóra, az alapítvány ügyvezetője szerint programjaik hitelességét ezeknek a fiataloknak köszönhetik, annak, amit ők bemutatnak saját identitásukból. Kiemelten fontosnak tartja a foglakozások alatt kialakuló párbeszédeket, melyek "ritka alkalmat nyújtanak egymás megismerésére".

Népszínház utca - Kattintson galériánkért!
©

A túra szimbolikus helyszínről – "a körút másik oldaláról" – a Népszínház utca végétől indul. 20 amerikai turista valószínűleg igazi kuriózum a környéken, ők viszont láthatóan nem szeppennek meg a zebra másik oldalán sem. Folyamatosan idegenvezetőjüket, Varga Attilát figyelik, rá sem hederítenek a mellettük tarka szoknyában a földön ülő roma asszonyokra.

A túra végén megkérdezem tőlük, hogy a Népszínház utcában vagy a Kálvin téren érzik-e magukat nagyobb biztonságban, de értetlenül állnak előttem. László Flóra szerint egyébként nincs is félnivalónk. Pedig a városnak ez a része 10 éve még tényleg veszélyesebb környéknek számított, azonban mára már csak a stigma maradt meg. A túra ezt a stigmát akarja kitörölni a fejekből.

Kattintson galériánkért!
©

"Segélyből vette!" – válaszol egy idősebb úr a Népszínház utcai zálogház ajtajából Attila kérdésére, hogy mit gondolunk, ha meglátunk egy aranyláncos roma fickót egy fekete BMW-ben ülni. A beszólást – tolmácsolás után – keserű mosollyal díjazzák a sétálók. Idegenvezetőink szerint ez a hozzáállás teljesen általános és az albérletkereséstől a szórakozóhelyekre bejutásig mindent megnehezít. A zálogház egyébként fontos helyszín: a hónap végén beadott drága telefon, autó vagy aranylánc életmentő lehet.

Spoilerezni nem szeretnénk, de mindenképpen meg kell, hogy említsünk pár állomást. Például a Dreher Sörgyárak volt raktárát, melynek homlokzatát egy, a sör ünnepét ábrázoló díszes mozaik díszíti. Attila elmeséli, hogy Ózdról Budapestre költöző, többgyermekes roma ismerőse rengeteg visszautasítás után ebben a házban talált albérletet egy barátjánál. Az amerikai turistákkal gyorsan összeszedik, hogy a főbérlők mit gondolnak a többgyermekes roma családokról: "nem lesz pénzük fizetni, tönkreteszik a lakást, minden rokonuk ideköltözik, a szomszédok nem örülnek majd" – sorolják.

Kattintson galériánkért!
©

Attila szerint ez az egyik legnagyobb akadálya annak, hogy a mélyszegénységben élő romák Észak-Magyarországról, a több lehetőséget kínáló Budapestre költözzenek.

A Reményi Ede Cigányzenész Szövetség irodájában és műhelyében a sétálók Farkas István hangszerkészítő és hegedűművésszel beszélgethetnek a magyar nóta elmúlt aranykoráról és jövőjéről. Megtudjuk, a műfaj és a kerület kapcsolata praktikus okokból alakult ki: már a 19. században is a Nagykörút környékén helyezkedett el a legtöbb elegáns étterem és kávézó, ahol a cigányzenészek húzták, így érdemes volt a közeli utcákban letelepedniük, hogy hajnalban hegedűvel a hónuk alatt hazasétálhassanak.

Kattintson galériánkért!
©

A szövetség fő profilja egyébként a munkanélküli muzsikusok hangszerkészítővé képzése, Pista bácsi szerint a magyar nótára már nincs kereslet, hangszerekre viszont van, a roma muzsikusoknak alkalmazkodniuk kell.

A roma fiatalok valójában nem a nótákra mulatnak – meséli Varga Attila. Ha nem engedték be őket a Nyugati oldalában lévő, azóta már bezárt Bankba, akkor a II. János Pál pápa tér sarkán lévő Napházba jöttek. Az épület klubként, művelődési házként és diszkóként is üzemel.

A Napház után hagyjuk el végleg a Népszínház utcát. Az utcához tartozó kisboltok némelyike akár 150 éve is működik. Klasszikus vásáros utca volt még a múlt század elején is, a kapualjakban működő üzletek és műhelyek többségét zsidó családok üzemeltették. A szabóságok, kalaposok mellett jól megférnek a turkálók, Budapest legrégebbi kínai étterme, az árpádsávos "magyar bolt", a zálogfiók vagy akár a McDonald’s is. Talán ez a színes összevisszaság rémiszti meg a "körút belső oldalán" sétálókat.

Kattintson galériánkért!
©

Se az amerikai turisták, se a budapesti középiskolások nem ismerték a Csillagos házak projektet, aminek keretében olyan háztömböket jelölnek meg, ahonnan magyar zsidókat hurcoltak el a holokauszt során. Egy ilyen megjelölt kapu előtt is megállunk, szó esik a roma holokausztról is, melynek részletei a mai napig nem tisztázottak.

A túra a Gallery8-ban, a Mátyás téren fejeződik be. A kulturális tér célja, hogy befogadja a különböző művészeti ágakban tevékenykedő roma művészek alkotásait. Érdekes és szomorú tapasztalat, hogy míg az amerikai turistáknak a képek láttán esik le az álluk, addig mi a roma tárlatvezető lány tiszta angolján lepődünk meg.

Kattintson galériánkért!
©

"Volt már, hogy csodálkoztak azon, hogy normális kabát van rajtam" – kontráz még rá Varga Attila túravezető.

Az amerikai túrázóknak egyébként – mint mondják – a helyi romák és a kerület helyzete nagyon ismerős. Az Államokban élő feketék ugyanúgy sokszor veszélyesnek bélyegzett környékeken élnek, vannak olyan szórakozóhelyek, ahol bezárják előttük az ajtókat. A zene az, ami összeköti és megerősíti őket – magyarázzák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!