szerző:
Vörös L. Andrea
Tetszett a cikk?

A finnek nem jutottak be. Ez csak jóval később tűnt fel, hisz arra koncentráltunk, hogy Boggie viszont igen. Az eurovíziós hangulatot felmérve azonban inkább az észtek vagy az oroszok a befutók ebből a mezőnyből, és második elődöntőn túl a fix döntősök között is lehet még pár nagyon ígéretes.

85 másodperc alatt nem tudták megszerettetni, sem elfogadtatni magukat a finnek, és, ha valaki nézte a kedd esti Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjét, talán nem is csodálkozik, hogy a Pertti Kurikan Nimipäivätra nem szavaztak elegen a továbbjutáshoz. A punkzene ugyanis nagyon távol áll az Eurovíziótól, a finn csapat pedig nem is törekedett arra, hogy kicsit beilleszkedjen, esetleg dallamosabban adja elő a nyers dalt. Ők az elejétől fogva megmondták, hogy ugyanazt fogják nyújtani, mint a finn kocsmákban, vagy a német fesztiválokon, ahol vérbeli, őspunkok tombolnak a zenéjükre. Aki pedig nem foglalkozott a történetükkel, és esetleg kedd este látta őket először a színpadon, inkább megrökönyödött, mint kinyitotta a szívét a fogyatékkal élők fellépésére és Kari, a frontember kissé ijesztő színpadi jelenlétére.

©

A Building bridges, azaz a hídépítés mottója tehát ezen a ponton megakadt, de igazságtalan lenne azt állítani, hogy nem elég érzékeny az eurovíziós közönség. A román Voltaj például bejutott, dala (De La Capat/All Over Again) azokról a gyerekekről szól, akiket szüleik hátrahagytak, mert Nyugaton dolgoznak. Boggie világbéke iránti vágyát (Wars For Nothing) is osztották, a szerb túlsúlyos lány üzenetére (Beauty Never Lies) is nyitottak voltak és az örmények önsegítő, önszembesítő dalát is továbbjuttatták.

Bejutottunk az Eurovízió döntőjébe – Olvassa el tudósításunkat a kedd esti Eurovízióról

A favoritok az ujjongás, és a sajtószemlék alapján mégis az észt duó és az orosz énekesnő. A baltikumi páros Goodbye To Yesterday című száma egy szimpla szerelmi sztori, nagyon jól megkomponálva, és nem csak zeneileg. A híres észt szövegíró, Stig állítólag évek óta tartogatta a szekrényében a dalt, a hangot pedig véletlenül talált hozzá: a Youtube-on hallotta meg Elina Born egyik felvételét. Tökéletes kiegészítői egymásnak, de állítólag a norvégok a második elődöntőben is valami hasonlóval készülnek, az észtek azzal szerezhetnek előnyt, hogy az ő számuk viszont dinamikusabb.

Az orosz Polina Gagarinát látva viszont úgy tűnik, nekünk is érdemes lett volna kiküldeni a másik Bogit, az A Million Voices ugyanis hasonló, mint a tavalyi We All. A globalizációs romantika még úgy is megfogja az eurovíziós rajongókat, hogy közben utálni kellene az oroszokat Ukrajna-politikájuk miatt.

Polina Gagarinát tartják az egyik legesélyesebbnek
©

Boggie ebben a mezőnyben egy erős négyes az ötös skálán, ezzel pedig rácáfolunk előzetes esélylatolgatásunkra, az élő produkciók ugyanis egészen más fényben tüntetik fel az egyes előadókat. Boggie viszont hozta, amit vártunk tőle: határozott és elhivatott volt a színpadon, és egy pillanatara sem fért kétség a hangbéli tudásához, de a többi előadó dinamizmusát tekintve tényleg kissé lassú a Wars For Nothing. A libabőrözésre és a könnyekre apellálhatunk, sokaknál ugyanis kiváltja a kellő érzelmi hatást a magyar dal.

Ám, ha jön még néhány erős előadás a második elődöntőn, és a fix bejutók – Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Ausztria, Ausztrália, Olaszország és Spanyolország – között is lesznek hatásosabbak, félő, hogy Boggie hátrább csúszik a pontlistán, és nem tud elhozni jobb helyezést, mint az előző két év magyar küldöttjei, Byealex és Kállay-Saunders András.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Navalnijról és a hackerekről is beszélt Biden, amikor először hívta fel elnökként Putyint

Navalnijról és a hackerekről is beszélt Biden, amikor először hívta fel elnökként Putyint

Oltóközponttá alakítja irodái egy részét a Google

Oltóközponttá alakítja irodái egy részét a Google

Mit tehetnek a jegybankok, hogy ne söpörjön el mindent a válság?

Mit tehetnek a jegybankok, hogy ne söpörjön el mindent a válság?