szerző:
MTI

Négy díjat kapott a POSZT-on a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezte Isten ostora című előadása.

Véget ért a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). Páva Zsolt, a vendéglátó város polgármestere a tíznapos esemény szombati díjkiosztó gálaestjén azt ígérte: a fesztivált a jövőben is megrendezik Pécsen.

"Akik aggódnak a POSZT miatt, azokat szeretném megnyugtatni, hogy az jövőre és az után is lesz" - mondta a fideszes politikus. Hangsúlyozta: be kell látni ugyanakkor, hogy a magyar színházi élet kettészakadt. "Ez már tény, és nem a mostani fesztivál miatt mondom, korábban is lehetett látni" - tette hozzá.

Páva Zsolt arra kérte a színházi szakma képviselőit, a következő egy évben gondolják át, "mit és hogyan érdemes csinálni a POSZT körül", mert ahhoz, hogy a fesztivált a jövőben is jó szívvel szervezhessék meg, "néhány dolognak meg kellene változnia". A polgármester ezzel egyebek mellett arra utalt, hogy a fesztiválnak már az előkészülete is felszültségtől terhesen zajlott. 

A Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező által összeállított versenyprogramba tizennégy produkció, köztük két határon túli és három független színházi előadás került be, de a díjakért végül csak tíz előadás versengett. Ennek oka, hogy az eredeti zsűri tagjainak kiválasztása körül kialakult vitával összefüggésben az Örkény István Színház, a STEREO Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság úgy döntött: a versenyprogramba beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt.

A POSZT-on tizenhat díjat osztottak ki, ebből a Nemzeti Színház Isten ostora, a kaposvári Csiky Gergely Színház Szigorúan ellenőrzött vonatok, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Meggyeskert című darabjához egyaránt négy elismerés köthető.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a gálaesten újságíróknak azt mondta: minden elismerés visszaigazolást jelent, amelynek a társulat nagyon örül. "Nagyon kemény évad áll mögöttünk, és egy sor komoly, a közönség által szeretett előadást sikerült létrehozni" - fogalmazott.

A direktor a POSZT-tal kapcsolatban megjegyezte, hogy azok a feszültségek, amelyek mindig is ott voltak a találkozón, most felszínre törtek, és ezt személy szerint nagyon pozitívan éli meg. "Egy ilyen helyzet mindig lehetőség az újragondolásra, lehetőség arra, hogy újrafogalmazzuk a történetet" - tette hozzá. Hangsúlyozta: biztos abban, hogy a POSZT-ra szükség van, és a szakma nagy része abban is egyetért, hogy a találkozót Pécsen kell megrendezni. "Reméljük, hogy a következő év nem a botrányokról és az egymásnak feszülésről, sokkal inkább a szakmáról fog szólni" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.

Bérczes László, a kaposvári Csiky Gergely Színház Szigorúan ellenőrzött vonatok című előadásának rendezője azt mondta, remélte, hogy a darab jól szerepel a fesztiválon. "Igazi csapatmunka volt, a szorgalmas munka gyümölcse" - hangsúlyozta. Hozzátette: a POSZT-on elért siker nagy megtiszteltetést jelent Kaposvárnak is, amelynek színházában újra erős társulat épül.

Stenczer Béla színművész, a POSZT ügyvezetője a találkozó tapasztalatait összegezve arról szólt, hogy Pécs egy rendkívül gazdag, rendezvényeit tekintve jól összeállított, emlékezetes, szép fesztiválnak adhatott otthont. "Túl a szakmai feszültségeken, a program nagyszerű, a közönség érdeklődése töretlen volt, a kísérőrendezvények szinte telt ház előtt zajlottak, a szabadtéri események ezreket vonzottak" - fűzte hozzá. Utalt rá: versenyelőadásokból huszonhármat tartottak, Törőcsik Mari színművész rosszulléte miatt egy előadás elmaradt. A közönség 210 egyéb rendezvényen, köztük kiállításon, nemzetiségi színházak produkcióin, vizsgaelőadásokon, szakmai és színházi nevelési programokon vehetett részt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hernádi újra felkerülhet az Interpol körözési listára

Hernádi újra felkerülhet az Interpol körözési listára

Pető Iván: Orbán "rendkívül tudatos, erkölcstelen politikus"

Pető Iván: Orbán "rendkívül tudatos, erkölcstelen politikus"

Ma találkozik Putyin és Erdogan

Ma találkozik Putyin és Erdogan

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

Gyakrabban kereshet majd a Google-ön, ha ezt az új funkciót bevezetik

Gyakrabban kereshet majd a Google-ön, ha ezt az új funkciót bevezetik