szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormánybiztos az Origónak adott interjúban mesélt arról, ő hogyan vette ki a részét a Saul fia sikeréből, és hogyan lehetne ezt a magyar film javára fordítani. Elárulta, hogy szerinte mi a hazai filmgyártás legnagyobb problémája, miért adnak egyre több pénzt a filmekre, és hogy idén milyen nagy nemzetközi produkciók érkeznek Magyarországra.

A nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos ugyanolyan büszke a Saul fia Oscar-díjára, mint saját korábbi sikereire, és részben annak az "átlátható filmfinanszírozási rendszernek" tulajdonítja, "amelyben nemcsak közönségfilmek, hanem szerzői filmek is kapnak pénzt a megvalósításra". Az Origónak elárulta, hogy több száz hollywoodi ismerősével beszélt a film érdekében.

Meglepőnek nevezte, hogy "a sikernek általában nem tudnak örülni a magyarok", a negatív kommentek íróinak pedig azt üzeni, hogy "ők is csináljanak valamit, mondjuk egy filmet, amire a világ felfigyel". Nemes Jelessel kapcsolatban megjegyezte, hogy jelenleg is a Filmalapnál van a következő filmje (az első világháború előtt játszódó felnövéstörténet, a Sunset), de szeretné a jövőben "angol, amerikai, francia filmeket" is készíteni.

Miután a Víkendről megjegyezte, hogy "ez a film körülbelül annyi nézőt érdemelt, amennyit kapott" (nagyjából 15 ezren nézték meg Mátyássy Áron filmjét), elárulta, szerinte mi a magyar film legnagyobb problémája. Amíg Amerikában a forgatás kezdetétől általában kilenc hónapon belül a mozikban van egy film, addig Vajna szerint "Magyarországon ez egy hosszú és vontatott folyamat, elképesztő, hogy mennyi időt el tudnak tölteni például a vágással". De állítása szerint dolgoznak ezen: "le fogjuk rövidíteni a folyamatot, mert nonszensz, hogy például az Argo 2-t két évig vágták".

Andy Vajna
©

Azzal a felröppent hírrel kapcsolatban, hogy a felesége is tanácsokat ad a forgatókönyv-fejlesztésben, azt mondta, hogy Tímea ugyan elolvassa őket, de "a véleményét még sohasem kérdeztem egy filmről sem, az nem tartozik rá". Az egymilliárd forintból készült Veszettek bukását ő is a félresikerült marketingkampánynak tudja be, de arra a felvetésre, hogy idén várhatóan négy film is készül, ami átlépi a milliárdos költségvetést, a következőt mondta: "az elmúlt négy évben nagyon sokat nőtt a filmek költségvetése, mivel a filmszakma annyira virágzásnak indult, annyi külföldi filmet forgatnak itt, hogy ezek teljesen felszívják a munkaerőt".

De idén is több nemzetközi produkció forog majd Magyarországon: a Szárnyas fejvadász 2 és a Keira Knightley főszereplésével készülő Colette mellett több sorozat is nálunk készül: a Mentőexpedícióból készülő Mars, az Emerald City, a Jamestown, valamint a The Last Kingdom második és a Tyrant harmadik évada.

Az interjú Habony Árpáddal kapcsolatos részeiről itt olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Eltűnt a titokzatos fémoszlop az utahi sivatagból

Eltűnt a titokzatos fémoszlop az utahi sivatagból

Népszava: Kimarad a szociális dolgozók egy jelentős része a tesztelésből

Népszava: Kimarad a szociális dolgozók egy jelentős része a tesztelésből