szerző:
Balla István - Bicsérdi Ádám - Bodnár Zsolt
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Frank Zappa a Tilos az Á-ban zenélt, Jude Law és Tom Hanks a bulinegyedben mulatott, Prince kilátogatott nézőként is a Szigetre. A Red Hot Chili Peppers tagjai hétfői budapesti meglepetésszerű koncertlátogatásán meg sem lepődünk.

Hétfő este a The Qualitons zenekar koncertezett a Pontoon nevű helyen, a Lánchíd pesti hídfőjénél, ahol egyszer csak feltűnt a szeptember 1-én és 2-án a Sportarénában fellépő Red Hot Chili Peppers három tagja, Anthony Kiedis, Chad Smith és Flea - írtuk korábban, a világsztárok pedig még egy CD-t is elkértek a magyar zenészektől. De keddről is van történet: egy kerékbilincsbe vert autója miatt zokogó lányt ölelt meg Kiedis vigasztalásképp.

Na, de nincs új a nap alatt, popsztárok és hollywoodi színészek is előfordultak már többször a pesti utcákon. Felidézünk néhány emlékezetes esetet - a teljesség igénye nélkül.

Nirvana a PeCsában, 1989

A Nirvana magyarországi fellépése nem tartozik a nagy diadalmenetek közé, bár amikor Budapesten jártak, még senki sem tudhatta, hogy egy-két évre rá már a csapból is ők fognak folyni. A TAD előzenekaraként érkeztek a Pecsába, de a beszámolók szerint nem voltak épp csúcsformában.

grungery.hu nemrég megszólaltatta Tad Doyle-t, a TAD énekesét aki szerint Kurt Cobain az egész turné alatt gyomorpanaszokkal küszködött. György Péter szervező pedig úgy fogalmazott, Cobain volt a legkevésbé kommunikatív, "egy kicsit bábu jellegű volt. Fel kellett tenni a színpadra, ott működött". Kurt Danielson, a TAD basszusgitárosa szerint a kisbuszuk "úgy nézett ki, mint egy disznóól, tele volt sörösdobozokkal, üres vodkás-, és Magyarországról származó borosüvegekkel, meg mindenféle szeméttel. Szóval kitakarítottuk… és megtaláltam a Polly szövegét egy összegyűrt papíron".

©

Arról elég vegyesek az infók, hogy hogyan töltötte a továbbindulás előtti maradék idő a banda. Az Index egyik legszórakoztatóbb fórumában érdemes tájékozódni ezügyben, ott az egyik hozzászóló ezt írja: "nem voltam ott sajnos, de az egyik haverom a Pecsában dolgozott akkoriban. Ő mesélte, hogy a koncert után a Westend-udvarban lévő, azóta persze lebontott - oda épült a bevásárlóközpont - büfében vacsoráztak hamburgereket Kurték".

De például a cattaro nevű felhasználó már ezt írja: "felhívtam Kristet (Novoselic, a basszusgitáros - a szerk.). Kis keresgélés után megtalálta a "tracklistet": 1. School 2. Big Cheese 3. Love Buzz 4. Negative Creep 5. Blew 6. Floyd the Barber 7. Tavaszi szél vizet áraszt 8. We will fuck you. Krist elmondta, hogy számára ez a legemlékezetesebb Nirvana-koncert, mert itt jött össze életében először 2 csajjal. (Videó is készült a koncertől és az "afterpartiról", de a felesége miatt egyelőre nem nyomja fel a YouTube-ra.) Véres hurkát ettek a Nyugatinál, utána a Tabdi borozóban vettek kannásbort, majd a csajokkal a Wesselényi u. 27-be mentek, Kurt pedig verseket írt a Lánchídnál, pl. a Lithium szövege is ekkor született. Drog nem volt, mert csak csavarlazítót találtak, de az nem jött be senkinek. Reggel egy Áfor-kútnál tankoltak, és húztak Bécsbe, Nickelsdorfnál vettek egy gorenje-lerakatnál tdk-kazettákat".

Döntsék el, hisznek-e neki.

Red Hot Chili Peppers a Kisstadionban, 1996

Először a Vissza a 90-es évekbe Facebook-csoporton bukkant fel újra az a fotó, amelyen Czutor Zoltán, a Nyers akkori, a Belmondo jelenlegi frontembere Anthony Kiedis-szel látható, még az 1996-os budapesti Red Hot Chili Peppers-koncert előtt.

"Nem egyszerűen arról volt szó, hogy odaálltam volna Anthony mellé. Egy fél napot töltöttünk együtt a zenekarral, mivel a Nyers és ők is a Warnernél voltak akkoriban, a kiadó szervezte a koncertet is. Eredetileg mi (is) felléptünk volna előttük a Kisstadionban, de a koncert előtt két órával kiderült, hogy mi nem leszünk előzenekar, az (csak) Moby lesz.

©

Senki nem tudott a dologról előtte, még az RHCP tagjai sem, valószínűleg Moby és a menedzsmentje verte ki a balhét. Utólag azt gondolom, valószínűleg az utolsó pillanatban bevásárolták magukat a turnéba, hiszen az összes európai koncerten szerveztek helyi előzenekart.

Az, hogy a zenekarral maradhattunk, egyfajta kompenzálás volt. Elkísértük őket a különböző interjúkra, sajtótájékoztatókra, és úgy volt, hogy a koncert után is velük lógunk majd, de a zenekar nem volt túl jó hangulatban: Dave Navarro (az RHCP egykori gitárosa) ráadásul végighányta már a koncertet is, nagyon rosszul volt egy Bécsben összeszedett vírus miatt.

Ami feltűnt az együtt töltött idő alatt, hogy abszolút Flea az agy a bandában. Ő irányított, ő válaszolt értelmesen a sajtó kérdéseire stb. Anthony egy aranyos pózőr, de semmi több, Chad Smith bunkón viselkedett, Navarro pedig végig rosszul volt. Utólag olvastam én is csak, hogy Flea és Anthony ebben az időszakban nem volt jóban egymással. Azt hittem, azért kerülik egymást, mert annyit vannak együtt amúgy is a turnén.

A koncert sajnos óriási csalódás volt, pedig akkor nekünk az RHCP akkora szám volt, mintha a Beatles jött volna Magyarországra. Csak néztünk egymásra a többiekkel értetlenül. Azt beszéltük közben, hogy ezeket a számokat mi is jobban el tudnánk játszani" - emékezett vissza a 20 évvel ezelőtti koncertre Czutor.

Prince titkos koncertlátogatása, 2011

A 2011-es Sziget fesztivál fő fellépőjeként felejthetetlen koncertet adott Prince. Később kiderült, hogy a koncertje utáni nap – immár inkognitóban, de azért komoly biztonsági intézkedések mellett – újra kilátogatott a fesztiválra egy barátja, a portugál énekesnő, Ana Moura koncertjére, ami egy kis színpadon, az Európa Színpadon volt. A koncert után persze gyorsan kiderült a dolog, később a Sziget szervezői is megerősítették a titkos akciót. Állítólag Prince-nek építettek egy kis, a közönségtől némileg elkülönített emelvényt is.

©

Moura valószínűleg tudott az illusztris vendégről, mert a No Expectations című számát úgy vezette fel, hogy "ezt a nagy popsztárnak ajánlom". A világsztárnak jól sikerült álcáznia magát, vagy egyszerűen a közönség nem hitte el, hogy maga Prince is ott bulizik mellettük, mert jelenléte nem váltott ki tömeghisztériát. A koncert után rögtön távozott, egy elsötétített luxusautóval vitték ki a Szigetről.

Prince egyébként további meglepetésre is készült, ugyanis a koncert utáni két napra kibérelte az A38 Hajót. Volt már rá példa, hogy a sztár kis meglepetéskoncerteket ad, így sokan bíztak abban, hogy Budapesten is lesz ilyen. Ez végül elmaradt.

Frank Zappa a Tilos az Á-ban, 1991

Zappa 1991. június 30-án lépett fel utoljára Budapesten közönség előtt, már a betegsége tudatában (prosztatarákban hunyt el 1993-ban). 1992-ben ugyan a Frankfurti Fesztiválon még színpadra lépett, de ott csak karmesterként vezényelt néhány számot. A legendás gitáros, énekes, zeneszerző és hírhedt polgárpukkasztó 1991-ben a szovjet csapatok kivonulását megünneplő Budapesti Búcsúra érkezett Budapestre, este a Tabánban adott - Babos Gyula, Egri János, Kőszegi Imre, Szakcsi Lakatos Béla kíséretében – egy félórás, improvizációra épülő koncertet.

©

A Tabán után feltűnt a korszak kultikus helyén, a Mikszáth téri Tilos az Á klubban is, ahol Demszky Gábor akkori főpolgármester zártkörű partiján lépett fel. (E látogatás emlékére az azóta jelentősen átalakult helyet ma Zappa Cafénak nevezik.)

De a zenészek mellett az utóbbi időben egyre több színészikon is Budapestre látogat, egy-egy produkció forgatása alatt pedig megszokott látványnak számítanak a Duna-parti szállodák környékén flangáló sztárvadászok.

Brad Pitt eltévedt, Angelina Jolie ábécében járt, 2010

2010 októbere kulminációs pont volt a Budapestre érkező gigasztárok tekintetében – előbb Robert De Niro nyitotta meg a Nobu nevű étteremhálózatának magyar egységét, majd Brad Pitt és Angelina Jolie került a középpontba – utóbbi az első rendezését (A vér és méz földjén) forgatta nálunk részben. Ők ugyan – ha másért nem, a gyereksereg miatt – bulizni nem jártak, sőt még az étterem megnyitóján is titokban vettek részt, de mindkettőjükhöz tartozik egy-egy mókás pillanat.

Brad Pitt azért néhányszor nekiindult a városnak, de ezt nyakig feketébe burkolva tette, motorháton, így nem valószínű, hogy bárki felismerte volna – kivéve persze a lesifotósokat, akik szinte letáboroztak a pár Budán bérelt villája előtt. Így amikor Pitt véletlenül a szomszéd ház előtt parkolt volna le motorjával, egy szemfüles paparazzo készségesen kisegítette a színészt: „Brad, rossz háznál vagy. A tiéd itt van!”.

De felesége sem keltett kisebb feltűnést, amikor korábban egy másik forgatási helyszínen, a kastélyáról híres Turán tartott terepszemlét. Amikor egy Mercedes és egy kisbusz leparkolt a hét-nyolcezer fős település egyik kisboltja előtt, még minden járókelő azt hitte, valami turistacsoportról van szó. Aztán kiderült, hogy egy filmes stábról van szó, az egyik nő pedig maga Angelina Jolie, aki többek közt baseballsapkákat vett a gyerekeinek – az egyik boltos szerint a színésznő-rendező jelenlétének puszta ténye még fel is lendítette az üzletet.

A tivornyázó Jude Law és az ellenpólus, Tom Hanks, 2014

Négy évvel később egy jóval botrányosabb ügy kerekedett ki egy hazai sztárlátogatásból: Jude Law épp A kém című filmet forgatta itthon, amelyben Zimány Linda is szerepelt volna (a jelenetét le is forgatták, de végül a filmbe nem került bele), kettejükről pedig egy videó is készült, amint épp az Kolorban iszogatnak. Law-ban láthatóan már volt egy adag, de a magyar modell sem nagyon tiltakozott, amikor a színész rámozdult. Ráadásul nem elég, hogy Jude Law aktuális barátnője, a The Affairből ismert Ruth Wilson is Budapesten tartózkodott, de a színész hetekkel később a film csehországi forgatásán teherbe ejtette korábbi párját, Cat Cavellit.

Na de nem kell botrányhősnek lenni ahhoz, hogy elvegyüljön egy sztár a tömegben: A Da Vinci-kód folytatását, az Infernót nálunk forgató Tom Hanks először volt olyan jó fej, hogy a Thália Színházban 3 órás mesterkurzust tartott a magyar színésznövendékeknek, de később Ron Howard rendezővel karöltve felfedezték maguknak a város gasztronómiáját is. És ha már így döntöttek, nem aprózták el: a Michelin-csillagos Borkonyha láthatóan lenyűgözte a hollywoodi vendégeket, a felszolgálókkal és a személyzettel készült fotókról legalábbis ez derül ki.

Az RHCP már Budapesten van, és gyorsan le is ugrottak egy koncertre

A Duna partjáraa nézett le három tag, és ha már ott jártak, kértek is egy CD-t a magyar bandától.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevésbé lehet hatékony a Pfizer-vakcina a túlsúlyos embereknél

Kevésbé lehet hatékony a Pfizer-vakcina a túlsúlyos embereknél

Megvan az idei Év Autója

Megvan az idei Év Autója

Változik az oltási terv, később adják a második Pfizert és AstraZenecát

Változik az oltási terv, később adják a második Pfizert és AstraZenecát