szerző:
Balkányi Nóra
Tetszett a cikk?

Tavaly indult Kedves Péter egyszemélyes projektjeként, azóta videós díjjal, átkoncertezett nyárral és zenekari bővüléssel jutott első nagylemezéig. Laza keresztülmerengés Európán néhol felrázós bulizgatással. Az egy.két.há sorozatunk mostani részében a Belau The Odyssey című albumát mutatjuk be.

egy.két.há

Sorozatunkban fiatal, tehetséges magyar zenekarokat mutatunk be, mert azt gondoljuk róluk, hogy nagyobb figyelmet érdemelnének.

Beszélgettünk a Mongooz and The Magnet, Muriel, Immgirants, Jónás Vera Experiment, Grand Mexican Warlock, iamyank, Esti Kornél, Blahalouisiana, Gustave Tiger, Mörk, The Luckies, Junkie, The Best Bad Trip, Twentees, Kamikaze Scotsmen, SoulClap Budapest, Antonia Vai, The Adolescens, Barbara Stahl, The nobody elses, mïus, Belau, Papaver Cousins, Szeder, Manoya zenekarok tagjaival.

Friss cikkek a témában

„Koncentrálás arra, ami sosem kerül előtérbe a hétköznapi életünkben. Idő végiggondolni dolgokat. A Belau zenei közegével a nyugodt, napsütötte tudatállapotot szeretnénk megmutatni, erről szólnak a zenekar körüli tengerhez kötődő metaforák is. A dara amúgy a mi zenén kívüli életünket is jellemzi, ez egyfajta menekülés – de nem azt jelenti, hogy csak happy-sunshine dalaink lennének (nevet).” Az amúgy turizmus-vendéglátás szakon végzett Kedves Péter azt mondja, a Belauval szeretnék majd továbbvinni a The Odyssey-re jellemző, safe place-kereső utazásos témát.

Az albumon minden szám a zenekar által ismert mediterrán térség egy helyszínéhez, annak hangulatához kötődik. Hat dal instrumentális, másik öt fiatal énekesnőkkel dolgozik: Szécsi Böbével, (az eurovíziós Dalból ismert) Dallos Bogival, Antonia Vai-jal, Herrer Sárival (Mary Popkids) és Myra Monokával.

Ha nem indult el a teljes album, katintson ide.

A Bealu 2015-ben szépen indult. Első single-jükre a finom elektronikus közeg egyik legjobb hangja, Hegyi Dóri énekelt. Az Island of Promise hozta, amit első szám hozhat: volt HBO-s vásár (a dal a hype-olt Aranyéletbe került be), legjobb 2015-ös válogatásokban szereplés, klipszemlés díj (az erős videót Damokos Attila rendezte).

Az amúgy jogászként dolgozó és metálzenekar-frontember Buzás Krisztiánnal, változó énekesekkel és session-zenészekkel kibővült Belau-projekt a lemezbemutató után rögtön Londonba megy majd játszani a Zagar mellett.

„Nem feltétlen az az első számú cél, hogy például a Bonobo kiadójához kerüljünk és mindenki megismerjen minket. Jó lenne persze, de egyelőre ennél reálisabban látom a dolgokat. Egy olasz piacon például nagyobb esélyünk lehet, mint az angolon. Szépen, kis lépésekkel igyekszünk külföldön is megjelenni. ”

Nem egyedül a Winampot

Kedves Péter tíz éve gitározik, a zene felé még a Franz Ferdinand–Arctic Monkeys vonal vitte.

„Elkezdtem basszusgitározni, billentyűzgetni is. 18-19 éves korom körül tértem át chillesebb zenékre, aztán kezdődött a dalírás. Hálisten akkor nem jött össze a dolog, valószínűleg gyengébb is lett volna a végeredmény és utólag tudom, hogy akkor még nem is jött el az ideje. Az évek során összegyűlt kavalkádból tavalyra tisztult le minden, azt pedig mindig tudtam, hogy nem egyedül szeretném nyomogatni a Winamp Playert a színpadon. Krisztiánt tízéves korom óta ismerem, egyértelmű volt, hogy őt hívom a zenekarba.”

©

A metálvilágban mozgó Buzás fiatal kora óta zenél, végül a Belau miatt kezdett basszusgitározni. „2009-ben alapítottuk a progresszív elemekkel operáló metálegyüttesemet, az Orient Fallt, de sokáig írtam a NuSkullra is. Az életemben ilyen módon megjelenő kontrasztok mindig is fontosak voltak számomra” – mondja.

A Belau magát a Zagar és a Bin-Jip világához érzi legközelebb. „Van fejlődés a hazai zenei életben, de a mi zenénk a VII. kerületi közegben működik leginkább, miközben tudjuk, hogy Pesten túl is van élet. Nyáron sokat játszottunk és annak ellenére, hogy angol és sokszor instrumentális zenét, nem Dáridó-produkciót csinálunk, úgy láttuk, aki eljött, annak tetszett is a dolog.” Buzás Krisztián azt mondja, hogy a turné során külön öröm volt például az idősebb közeggel találkozni a paloznaki Jazz Pikniken vagy a kolozsvári Untold Fesztiválon játszani.

„Na, az durván kiborított minket, hogy ott játszhatunk” – mondja Kedves Péter is az erdélyi fesztiválozásról. „Az Untoldtól sokat tanulhatnának a magyar szervezők és fesztiválozók is. Nem tudtam, hogy ennyire pörög ott a kulturális élet. Magas színvonalú szórakoztatás és szórakozás ment, miközben megmaradt egyedi, családias és menő lelkületű rendezvénynek; úgy, hogy az egész közben nem vált álságossá” – egészít ki Buzás.

Track by track – komment az Odyssey-hez (Kedves Péterrel és Buzás Krisztiánnal)

34°50’N 24°05’E
Az intró címében a koordináták Gavdos szigetét jelzik. Ez Európa legdélebbi pontja jócskán Kréta alatt. Innen indulunk. (B. K.)

Somebody Told Me So (ft. Dallos Bogi)
Dallos Bogival közös számunk, ami ahogyan az intró is, akusztikus gitár alapra épül. Talán a legslágeresebb, rádiókompatibilisebb dalunk – mármint a szó pozitív értelemben (nevet). Úgy tud rádióbarát lenni, hogy közben igényes marad. Más kérdés, hogy sajnos kevés a csatorna, ami ennek megfelelne, szóval maradjunk a slágeres szónál. (K. P.)

Mikor énekesnőkkel dolgoztunk, a szöveget változóan hozták ők vagy én. Bogi szuper témát írt, rögtön tudtam azonosulni vele. Egy lány beszél egy sráchoz, akivel nagyon szeretik egymást, de valami miatt mégsem tudnak közel kerülni egymáshoz. (B. K.)

©

You and I (ft. Szécsi Böbe)
Ehhez a számhoz jött ki szöveges videónk, amit Szabó Péter készített. Ő forgatja épp a következő videónkat is Svédországban (ez a Wicked-hez készül – a szerk.). A You And I alapvetően áhított párkapcsolati témát boncolgat, amivel kapcsolatban a szöveg és a dal vonatkozásában is sok pozitív visszajelzést kaptunk. Többször előfordult, hogy koncert után odajött valaki hozzánk, hogy ez a kedvenc dala vagy barátjával/barátnőjével közös daluk. (B. K.)

Jay & Alexis
Instrumentális. Jay és Alexis két Insta-sztár. Egy modell srác és lány, akik a tökéletes élet képét árasztják az Instagramjukon. Sokan tesznek így, de nekik valahogy még el is hiszem. Rommá utazzák magukat, elég ideális életet élnek külső szemmel (szomorú cáfolhatatlan hírek szerint ez már nem így van – a szerk.). (K. P.)

Alone at Petrcane
Ez a legutoljára megjelent számunk, amivel a zenekar instrumentális világát szeretnénk megmutatni. Olyan világot, ahol a Belau nem a boldog oldalát mutatja. Nem klasszikus dalszerkezettel operáló számról van szó, amit igyekeztem annak reményvesztett hangulatához illeszkedő spoken worddel kiegészíteni. A legszomorúbb dal. Mélypont. (B. K.)

Open Water (ft. Myra Monoka)
Myra személyiségéből fakadóan is egyértelmű volt, hogy őt kérjük fel erre a dalra, aminek már az alapja is túlfűtött és izzó hangulatú. Olyan énektémákat is hozott, amiben megjelenik a szó legpozitívabb értelmében vett vérmesség, egy bizonyos erotikus kisugárzás. A számhoz forgattunk videót is, reméljük hamarosan megjelenik. (B. K.)

Down by The Sea (ft. Herrer Sára)
Itt Herrer Sári énekel a Mary Popkidsből. Újra a tenger metaforához nyúltunk vissza egy nyugodtabb, szelídebb környezetben. Mikor szeretnél elérni valamit vagy eljutni valahova – például leérsz a tengerhez – hátrahagyod az eddigi nehézségeid és új életet kezdesz. (K. P.)

Costas De Los Suenos
A címéhez mérten a spanyol térségről szól, elszállósabb dal. Élőben pszichedelikus, lemezen merengős tétel. (K. P.)

©

Santorini
Görög persze, és van benne buzuki (görög pengetős hangszer – szerk.). Eleinte elég szkeptikus voltam ezzel a buzuki dologgal, aztán végül is mosolyogva, de megkedveltem. (B. K.)

Lehetne ma divatosabb soundokat is hozni, de szeretem az élőhangszeres megoldásokat. Ha már Görögország, akkor legyen buzuki. Elég megosztó, de bevállaltuk. Van egyfajta kettősség a Santoriniben: egyrészt az akusztikus, népi vonal, másrészt hiphopos, trappes dob- és basszusfutamok. (K. P.)

Wicked (ft. Antonia Vai)
Ahogy mondtuk, ehhez a számhoz készült épp a napokban klip Szabó Petitől. Szeretünk vele dolgozni, itt is szabad kezet kapott és már most tudjuk, hogy nagyon profi anyagot tesz le az asztalra. Antoniáról csak szuperlatívuszokban tudunk beszélni. Pazar volt vele dolgozni. Örülünk, hogy ilyen egyedi és izgalmas hanghordozású énekesnő is szerepel a lemezünkön. (B. K.)

Retour à Cap-Ferrat
Saint-Jean-Cap-Ferrat városa ihlette. Régebben sokat néztem a Travel Channelt, itt találtam (nevet). A francia Riviérán tudtommal ez az hely, ahova őrült nagy hírességek járnak elvonulni. Iszonyat jól néz ki, nyugis, kevés az ember; egyszóval „belaus”. Érdekesség, hogy a dal címe először Nice volt, és véletlenül épp azelőtt írtam, hogy a tragikus nizzai terrortámadás megtörtént. (K. P.)

Boat Party (ft. Szécsi Böbe)
Ez a legpörgősebb számunk, szintén Böbével. Azt a hangulatot szerettük volna visszaadni, mikor bulihajón zenél egy banda, az emberek táncolnak, vízbe ugrálnak, minden oké, mindenki felszabadult és jól érzi magát. Felvilágosultabb nyugati országokban iszonyat jól működnek ezek a hajós bulik. (K. P.)

A lemezbemutató november 26-án lesz az A38 Hajó kiállítóterében.

 
Mi az az egy.két.há?

Tavasszal indítottuk el egy.két.há címen a több figyelmet érdemlő előadókról, zenekarokról szóló sorozatunkat. Főleg azért, mert azt gondoljuk, a magyar zenei élet jelenleg kifejezetten izgalmas időszakát éli, de ez nem feltétlen jelenik meg a mainstream felületeken. A sorozat eddigi részeiben a Mongooz and The Magnet, Muriel, The Immigrants, Jónás Vera Experiment, Grand Mexican Warlock, iamyank, Esti Kornél, Blahalouisiana, Gustave Tiger, Mörk, Junkie Jack Flash, The Best Bad Trip, SoulClap, The nobody elses, The Adolescens / barbarastahl és mïus szerepelt. Az összes részt itt találja egyben.

Grafika: Ferenczy Dóra.

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
A magas vérnyomásúak nagyobb eséllyel halnak bele a koronavírus-betegségbe

A magas vérnyomásúak nagyobb eséllyel halnak bele a koronavírus-betegségbe

Megmentették a 91 éves bácsi Ladáját, amit összetörtek Szombathelyen

Megmentették a 91 éves bácsi Ladáját, amit összetörtek Szombathelyen

Nagyot szólhat, amikor ezt a telefont kiadja az Asus – minden másnál erősebb

Nagyot szólhat, amikor ezt a telefont kiadja az Asus – minden másnál erősebb