Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

A bécsi Waves fesztiválra kapott meghívást Babé Sila, a Belau és a Dope Calypso is.

Tavalyi riportunkban úgy jellemeztük a bécsi Waves fesztivált, mint amely jól bejáratott brandnek számít az európai zeneipari közegben, és amely a befutás előtti zenekarokra fókuszáló showcase-fesztiválok mezőnyében a közép-európai régió legfontosabb rendezvényének számít. 2016-ban hiányoltuk a magyar jelenlétet a fesztiválról, 2017-ben azonban már erre sem lehet panasz, hiszen az idei kiadásra, amit szeptember 28-30 között rendeznek, meghívást kapott három magyar előadó is.

Ott lesz a Waves-en a 2016-os lemezét, az Odyssey-t a hvg.hu-n bemutató Belau, illetve a tavalyi összegzésünkben az év legjobb magyar lemezeit kiadó előadók között emlegetett Stahl Barbara (aki már Babé Sila néven adta ki 2017-es albumát, az  Augustot), és a Dope Calypso is.

Az idei Waves két országra, Olaszországra és Csehországra koncentrál majd, a fesztivál húzóneveinek pedig a Clap Your Hands Say Yeah! és Forest Swords számít, de nyáron további fellépők bejelentése várható még a régió egyik leghangulatosabb zenei eseményéről.

Ezek voltak 2016 csúcspillanatai a magyar zenében

2016 ellentmondásos év volt: miközben a korábbi évtizedes lemaradáshoz képest jelenleg rengeteg stílusban - gitárzenében, hiphopban, elektronikában, metálban, punkban, vagy jazzben - közel ott tartanak a magyar előadók, mint a világ popzenéjét meghatározó produkciók, a hazai minőségi zene jóformán eltűnt a mainstream médiából.

Ezeket a zenekarokat kérjük sürgősen a magyar klubszínpadokra

Az áttörés előtti előadóknak terepet adó bécsi Waves fesztiválon a többség a következő nagy dobásra figyelt, de idén is kiderült, már nagyon egyedit kell nyújtani ahhoz, hogy valaki ki tudjon emelkedni a popzenei közegből. Az például világosan látszott, középtempós gitárzenével már nem érdemes próbálkozni. Más műfajú koncerteken viszont többször is eldobtuk az agyunkat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Justin Trudeau kimondta, "a Covid-járvány egy óriási nagy szívás"

Justin Trudeau kimondta, "a Covid-járvány egy óriási nagy szívás"

"Fájdalmas procedúra" – Egy orvos bemutatta, hogyan kötik lélegeztetőgépre a beteget

"Fájdalmas procedúra" – Egy orvos bemutatta, hogyan kötik lélegeztetőgépre a beteget

Állatvédők 196 dél-koreai kutyát mentettek meg attól, hogy megegyék őket

Állatvédők 196 dél-koreai kutyát mentettek meg attól, hogy megegyék őket