Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

Tavalyi, élőben rögzített EP-je után idén új nagylemezzel jelentkezik a hazai folkszíntér meghatározó alkotója, Zanzinger, aki ezúttal már zenekarral kiegészülve gazdagabb hangszerelésű, burjánzóbb hangzásba csomagolta dalait. A nagylemez első két számát itt hallgathatja meg először. A egyik debütáló dalnak ráadásul társadalmi töltete is van, hiszen az eladásából származó bevételek a Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalmat támogatják.

Zanzingerről, azaz a Misota Dániel néven alkotó előadóról már többször írtunk, egy alkalommal a pozsonyi, feltörekvő zenekarokra szakosodott Waves fesztiválon láttuk, később pedig az itthon egyelőre még úttörőnek számító koncepciót és vizualitást képviselő, részben általa alapított Lone Waltz kiadó több zenekarát (Upor András, Papaver Cousins) mutattuk be. A folkelőadó idén új nagylemezt jelentet meg, amely részben már eltér a korábban megismert egyszálgitáros-hangzástól, hiszen az új szerzeményekben már teljes zenekar kíséri a dalszerzőt.

"Ennek a formációnak a története úgy két évvel ezelőtt kezdődik, amikor megkeresett Halmos András (dob, Jü, ex-Morningdeer), hogy rakjunk össze néhány számot, ami egy csomó dologra nyitotta ki a figyelmemet, amire korábban, egyedül játszva nem gondoltam. Azóta a formáció magja Andrásból és mellettem még Hock Ernő (The Qualitons) basszusgitáros/nagybőgősből áll. De minden dal, ami eddig rögzült megtalálja azokat a helyzeteket és társakat, amikben és akikkel organikusan tudnak működni. Az Our Haven Is Our Hell attitűdje épp úgy Upor András zabolázatlan gitárját követelte magának, ahogy az A Kind of Love Zahár Fanni (Soulclap Budapest) és Kálmán András (Manaky, Európa Kiadó) játékosságát fuvolán és zongorán.

Az a közös ezekben a hangokban, hogy nagyon érzékletesen tudják megmutatni az embereket, akik játszák őket. Szólóban, egy hangszeren sok izgalmas dolgot csak sejtetni lehet, ezek a dolgok most valóban meg tudnak majd szólalni a lemezen és a koncerteken.

Mindig egy vadregényesebb kép volt a fejemben a dalaimról, mint amit egy gitáron meg tudtam szólaltatni, ezen a lemezen most ez lesz hallható

- indokolta a változást Zanzinger.

A 2016 végén megjelent Self-Portrait at 24 című EP-ről úgy nyilatkozott Dániel, hogy az azon szereplő dalok egy mélypontot dolgoztak fel, de az új lemez is hasonlóan érzékeny témákat érint majd. "Fontos nekem az az EP, pontos előképe a lemeznek is, ott is, itt is valós és fiktív kis képek fonódnak össze egymással. Olyan dolgokkal igyekszem operálni, amikről nehéz beszélnem, az intimitásuk, vagy a szégyen miatt. Nincsenek rajta nagy globális okoskodások, vagy kedvesebben fogalmazva igazságok,

azok a dolgok vannak rajta, amik belefúrják magukat az ember fejébe minden nap, abból adódóan, hogy együtt él magával.

Az új dalok fő inspirációs forrását továbbra is a hetvenes évek amerikai folkjának nagy alakjai, főleg Tim Buckley és Van Morrison korai lemezei, vagy George Harrison szóló felvételei jelentik Zanzinger számára, aki hamarosan épp a hasonló zenei világból táplálkozó Ryley Walker előtt lép fel az A38 Hajón. De ennél jóval szélesebb zenei spektrumot figyel a dalszerző: "ezeken kívül főleg hip-hop-ot hallgatok, meg (Halmos) Andrással mindig pörgünk valamilyen folk beat lemezen, legutóbb például egy Ote Maloya című île de la réunion-i tánczene-gyűjteményen, meg más Strut Records-os cuccokon, de ez nem tudom mennyire köszön majd vissza ezen a lemezen. Ha igen, nem leszek szomorú miatta."

Az Our Haven is Our Hell Bandcamp-linkje, ahol a dal megvásárlói az országgyűlési választások jelenlegi rendszerének megváltoztatásáért küzdő, Gulyás Márton nevével fémjelzett Közös Ország Mozgalmat támogatják:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bicsérdi Ádám Kult

Ez az ország egy kis sötét, földszinti szobába zár minket

Miért csak arról születnek ma popdalok Magyarországon, hogy minden szuper, süt a nap, mikor sok dolog nyomasztó a környezetünkben? – teszi fel a kérdést a Papaver Cousins duója, akik a folk és blues hagyományaihoz híven nem félnek a bírálat megfogalmazásától sem dalaikban. A zenekar nálunk debütáló EP-jével azt bizonyítja, lehet angol szöveggel is fontos mondandót közölni a magyar közönséggel. Folytatjuk a több figyelmet érdemlő előadókról szóló sorozatunkat, az egy.két.hát.

Menekültekkel fotózkodott a Pápa

Menekültekkel fotózkodott a Pápa

Egyre több magyar számít szegénynek, pedig dolgozik

Egyre több magyar számít szegénynek, pedig dolgozik

Új elnöke van a Budapesti Ügyvédi Kamarának

Új elnöke van a Budapesti Ügyvédi Kamarának

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Alföldi Róbert és Rutkai Bori műveire is licitálhat, ha szeretne valami jót tenni

Alföldi Róbert és Rutkai Bori műveire is licitálhat, ha szeretne valami jót tenni